Andrein dijetni jelovnik 2

U novom dijetnom jelovniku Andrea će uživati u žitaricama i mahunarkama koje se međusobno nadopunjuju svojim nutritivnim vrijednostima. Osim toga, bogate su dijetalnim vlaknima koje blagotvorno djeluju na metabolizam, a uz takav jelovnik Andrea će imati dulji osjećaj sitosti
Vidi originalni članak

1. dan

Doručak

Međuobrok

Ručak

  • Hladna salata

Sastojci: Proso skuhan u vodi, grah, slanutak, salata (matovilac, rukola ili potočarka), sir škripavac narezan na kockice, cherry rajčice prepolovljene, mladi luk, sitno nasjeckani svježi vlasac i peršin, ulje

Priprema: Slanutak isperi pod mlazom vode, sve sastojke pomiješaj u zdjeli i začini s maslinovim uljem, soli, paprom i kurkumom.

Večera

  • Krem juha od cvjetače

Priprema: U malo vode skuhaj cvjetaču i sadržaj usitni štapnim mikserom, a na kraju dodaj maslinovo ulje i malo vrhnja za kuhanje; dodaj začine po želji

  • Rižoto sa šampinjonima i mršavom teletinom

Sastojci: ribana mrkva, poriluk, celer, šampinjoni, teletina, smeđa riža, biljno ulje za pirjanje

  • Salata od kupusa

Večernji zalogaj

  • Svježa korabica i svježa čičoka

Energetska vrijednost: 1800 kcal

2. dan

Doručak

Međuobrok

  • Jabuka

Ručak

Večera

  • Juha od rajčice s ukuhanim prosom (umjesto tjestenine)
  • Tjestenina sa špinatom i kozicama

Sastojci: tjestenina (npr. špagete), maslinovo ulje, češnjak, špinat, kozice, nasjeckani peršin, naribana limunova korica, cherry rajčice razrezane na četvrtine

Priprema: Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju da bude al dente. U većoj tavi na zagrijanom ulju kratko poprži usitnjeni češnjak dok ne dobije zlatnu boju, dodaj oprani špinat i pirjaj još dvije minute. Dodaj kozice i peršin, začini s malo soli i papra, dobro promiješaj i pirjaj još par minuta. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu prebaci u tavu i smanji vatru. Naribaj malo limunove korice, dodaj rajčice, još jednom sve dobro promiješaj i odmah posluži.

  • Salata: kiseli krastavci ili kisela paprika ili ukiseljeno povrće

Večernji zalogaj

  • Kokice

Energetska vrijednost: 1824,70 kcal

4. dan

Doručak

Međuobrok

  • Jagode

Ručak

  • Varivo od graha s ječmom
  • Rajčice na salatu
  • Kruh

Večera

  • Juha od kelja

Sastojci: voda, sol, kelj, zobene pahuljice

Priprema: Zakuhaj vodu, posoli ju, dodaj kelj i zobene pahuljice. Smanji vatru i poklopljeno kuhaj 20 minuta.

Večernji obrok

  • Jabuka

Energetska vrijednost: 1800 kcal

5. dan

Doručak

Međuobrok

Ručak

  • Bakalar s krumpirom

Priprema: Na zagrijano maslinovo ulje dodaj odmrznuti bakalar razrezan na manje komade. Poprži ga, dolij malo vina, vode i dodaj narezani krumpir, lovorov list, ružmarin, sol i malo papra. Kuhaj oko pola sata dok krumpir ne postane mekan. Mora biti tekuće, jede se sa žlicom.

Međuobrok

  • Jabuka

Večera

Energetska vrijednost: 1797,50 kcal

3. dan

Doručak

  • Kukuruzne pahuljice + mlijeko
  • Juicy od naranče + cimet

Međuobrok

Ručak

  • Salata s oslićem

Sastojci i priprema: zelena salata, klice alfalafa (isprobaj i neke druge klice, npr. pikantne klice od rotkvice ili hrskave klice od soje), crveni radić, mrkva narezana na trakice, kukuruz (smrznuti) prethodno ga blanširaj u slanoj vodi (ili iz konzerve), oslić kuhani, prepečeni kruh narezan na kockice
Začini salatu maslinovim uljem (može i bučinim ili lanenim uljem)

Večera

  • Pire od celera i mrkve

Priprema: korijen celera i mrkvu skuhaj u malo vode, kuhano povrće ocijedi, dodaj maslac i začine i izmiksaj u pire.

  • Polpete od puretine i tikvica

Sastojci: mljevena puretina, protisnuti češnjak, luk, vrhnje, nasjeckani peršin, nasjeckani celer, sol, papar, jaje, tikvice krušne mrvice

Priprema: Puretinu, češnjak, sitno nasjeckani luk, vrhnje, peršin, celer, začine i jaje dobro izmiješaj. Tikvice operi, odreži im krajeve, naribaj i dobro ocijedi. Naribane tikvice umiješaj u pripremljenu smjesu od mesa. Na kraju dodaj krušne mrvice i sve još jednom dobro promiješaj. Od pripremljene smjese oblikuj polpete, svaku uvaljaj u preostale krušne mrvice i prži u zagrijanom ulju do zlatnožute boje.

  • Salata po želji

Večernji zalogaj

Energetska vrijednost: 1804,87 kcal

7. dan (predviđen za nedjelju)

Doručak

  • Kruh namazan pekmezom
  • Šalica mlijeka

Ručak

  • Juha od povrća
  • Pizza

Sastojci za tijesto: bijelo brašno, brašno od pira, kvasac, maslinovo ulje, sol, mlaka voda

Sastojci za nadjev: pasirana rajčica, crveni luk, naribane tikvice, gljive, otkoštićene i nasjeckane masline, usitnjeni feta sir, iglice ružmarina, naribana mozzarella

Priprema: Brašno, kvasac, ulje i sol lagano umiješaj uz neprestano dodavanje vode, te ostavi na toplom mjestu da naraste. Tanko razvaljano tijesto premaži pasiranom rajčicom, poredaj povrće, na kraju sireve i na vrh ružmarin. Peci u zagrijanoj pećnici na 200 °C 15 do 20 minuta.

Večera

  • Miješana salata: paprika, krastavci, luk, ulje, ocat, sol i papar + sir škripavac

Energetska vrijednost: 1805,6 kcal

6. dan (predviđen za subotu)

Doručak

  • Zobena kaša (od zobi u zrnu)

Sastojci: zobena kaša (zobi u zrnu), proso, nasjeckane datulje, nasjeckani orasi, med, banana narezana na kolutiće, mlijeko

Priprema: Zob namoči preko noći, dodaj ga prosu i kuhaj dok ne omekša. Dodaj ostale sastojke, promiješaj i posluži toplo

Napomena: možeš pripremiti veću količinu zobene kaše pa prije posluživanja podgrij po jedan obrok tako da uliješ malo mlijeka i uvijek dodaj svježe banane. Također možeš kombinirati i druge vrste svježeg i suhog voća.

Ručak

  • Lazanje s mesom i porilukom

Sastojci: maslinovo ulje, luk, poriluk (bijeli i zeleni dio), mljeveno miješano meso (svinjetina i teletina), protisnuti češnjak, voda, koncentrat rajčice, papar, origano, lazanje

Sastojci za bešamel umak: maslac, oštro brašno, mlijeko, muškatni oraščić, naribani parmezan, ricotta, vrhnje za kuhanje

Priprema: Na zagrijanom ulju propirjaj sitno nasjeckan luk i poriluk narezan na tanke kolutiće, dodaj meso i češnjak, podlijevaj vodom i pirjaj oko 5 minuta uz neprekidno miješanje. Na kraju dodaj koncentrat rajčice, papar i origano i sve pirjaj poklopljeno na laganoj vatri 15-ak minuta.

Bešamel umak: Maslac rastopi na laganoj vatri, umiješaj brašno, pusti da brašno lagano posmeđi pa zalij mlijekom i miješaj pjenjačom tako dugo dok mlijeko ne zavrije. Kuhaj nekoliko minuta, dodaj muškatni oraščić i makni s vatre. Ricottu i vrhnje dobro izmiješaj.

Dno posude za pečenje lazanja premaži uljem. Na namašćeno dno stavi lazanje, po njima rasporedi dio pripremljenog mesa, zatim žlicom rasporedi dio sira i vrhnja, pa opet slaži red lazanja, red mesa, red sira i vrhnja, a na kraju završi lazanjama. Sve zalij bešamel umakom i pospi parmezanom. Zapeci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C prekriveno aluminijskom folijom. Nakon trideset minuta makni foliju i peci još 15-ak minuta dok lazanje ne poprime zlatnožutu boju. Pečene lazanje nareži u posudi u kojoj su se pekle i odmah posluži.

  • Zelena salata

Međuobrok

  • Jabuka

Večera

  • Puding od čokolade, gotov proizvod

Energetska vrijednost: 1818,25 kcal

Posjeti missZDRAVA.hr