Andrein dijetni jelovnik 2
1. dan
Doručak
- Integralni tost
- Sirni namaz light
- Sok Juicy
Međuobrok
Ručak
- Hladna salata
Sastojci: Proso skuhan u vodi, grah, slanutak, salata (matovilac, rukola ili potočarka), sir škripavac narezan na kockice, cherry rajčice prepolovljene, mladi luk, sitno nasjeckani svježi vlasac i peršin, ulje
Priprema: Slanutak isperi pod mlazom vode, sve sastojke pomiješaj u zdjeli i začini s maslinovim uljem, soli, paprom i kurkumom.
Večera
- Krem juha od cvjetače
Priprema: U malo vode skuhaj cvjetaču i sadržaj usitni štapnim mikserom, a na kraju dodaj maslinovo ulje i malo vrhnja za kuhanje; dodaj začine po želji
- Rižoto sa šampinjonima i mršavom teletinom
Sastojci: ribana mrkva, poriluk, celer, šampinjoni, teletina, smeđa riža, biljno ulje za pirjanje
- Salata od kupusa
Večernji zalogaj
- Svježa korabica i svježa čičoka
Energetska vrijednost: 1800 kcal
2. dan
Doručak
Međuobrok
- Jabuka
Ručak
- Integralno pecivo (npr. graham) + posni sir + svježa paprika
Večera
- Juha od rajčice s ukuhanim prosom (umjesto tjestenine)
- Tjestenina sa špinatom i kozicama
Sastojci: tjestenina (npr. špagete), maslinovo ulje, češnjak, špinat, kozice, nasjeckani peršin, naribana limunova korica, cherry rajčice razrezane na četvrtine
Priprema: Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju da bude al dente. U većoj tavi na zagrijanom ulju kratko poprži usitnjeni češnjak dok ne dobije zlatnu boju, dodaj oprani špinat i pirjaj još dvije minute. Dodaj kozice i peršin, začini s malo soli i papra, dobro promiješaj i pirjaj još par minuta. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu prebaci u tavu i smanji vatru. Naribaj malo limunove korice, dodaj rajčice, još jednom sve dobro promiješaj i odmah posluži.
- Salata: kiseli krastavci ili kisela paprika ili ukiseljeno povrće
Večernji zalogaj
- Kokice
Energetska vrijednost: 1824,70 kcal
4. dan
Doručak
Međuobrok
- Jagode
Ručak
- Varivo od graha s ječmom
- Rajčice na salatu
- Kruh
Večera
- Juha od kelja
Sastojci: voda, sol, kelj, zobene pahuljice
Priprema: Zakuhaj vodu, posoli ju, dodaj kelj i zobene pahuljice. Smanji vatru i poklopljeno kuhaj 20 minuta.
Večernji obrok
- Jabuka
Energetska vrijednost: 1800 kcal
5. dan
Doručak
Međuobrok
Ručak
- Bakalar s krumpirom
Priprema: Na zagrijano maslinovo ulje dodaj odmrznuti bakalar razrezan na manje komade. Poprži ga, dolij malo vina, vode i dodaj narezani krumpir, lovorov list, ružmarin, sol i malo papra. Kuhaj oko pola sata dok krumpir ne postane mekan. Mora biti tekuće, jede se sa žlicom.
Međuobrok
- Jabuka
Večera
Energetska vrijednost: 1797,50 kcal
3. dan
Doručak
- Kukuruzne pahuljice + mlijeko
- Juicy od naranče + cimet
Međuobrok
- Suhe šljive + bademi
- Kivi
Ručak
- Salata s oslićem
Sastojci i priprema: zelena salata, klice alfalafa (isprobaj i neke druge klice, npr. pikantne klice od rotkvice ili hrskave klice od soje), crveni radić, mrkva narezana na trakice, kukuruz (smrznuti) prethodno ga blanširaj u slanoj vodi (ili iz konzerve), oslić kuhani, prepečeni kruh narezan na kockice
Začini salatu maslinovim uljem (može i bučinim ili lanenim uljem)
Večera
- Pire od celera i mrkve
Priprema: korijen celera i mrkvu skuhaj u malo vode, kuhano povrće ocijedi, dodaj maslac i začine i izmiksaj u pire.
- Polpete od puretine i tikvica
Sastojci: mljevena puretina, protisnuti češnjak, luk, vrhnje, nasjeckani peršin, nasjeckani celer, sol, papar, jaje, tikvice krušne mrvice
Priprema: Puretinu, češnjak, sitno nasjeckani luk, vrhnje, peršin, celer, začine i jaje dobro izmiješaj. Tikvice operi, odreži im krajeve, naribaj i dobro ocijedi. Naribane tikvice umiješaj u pripremljenu smjesu od mesa. Na kraju dodaj krušne mrvice i sve još jednom dobro promiješaj. Od pripremljene smjese oblikuj polpete, svaku uvaljaj u preostale krušne mrvice i prži u zagrijanom ulju do zlatnožute boje.
- Salata po želji
Večernji zalogaj
- Palačinke s pekmezom
- Sirutka
Energetska vrijednost: 1804,87 kcal
7. dan (predviđen za nedjelju)
Doručak
- Kruh namazan pekmezom
- Šalica mlijeka
Ručak
- Juha od povrća
- Pizza
Sastojci za tijesto: bijelo brašno, brašno od pira, kvasac, maslinovo ulje, sol, mlaka voda
Sastojci za nadjev: pasirana rajčica, crveni luk, naribane tikvice, gljive, otkoštićene i nasjeckane masline, usitnjeni feta sir, iglice ružmarina, naribana mozzarella
Priprema: Brašno, kvasac, ulje i sol lagano umiješaj uz neprestano dodavanje vode, te ostavi na toplom mjestu da naraste. Tanko razvaljano tijesto premaži pasiranom rajčicom, poredaj povrće, na kraju sireve i na vrh ružmarin. Peci u zagrijanoj pećnici na 200 °C 15 do 20 minuta.
Večera
- Miješana salata: paprika, krastavci, luk, ulje, ocat, sol i papar + sir škripavac
Energetska vrijednost: 1805,6 kcal
6. dan (predviđen za subotu)
Doručak
- Zobena kaša (od zobi u zrnu)
Sastojci: zobena kaša (zobi u zrnu), proso, nasjeckane datulje, nasjeckani orasi, med, banana narezana na kolutiće, mlijeko
Priprema: Zob namoči preko noći, dodaj ga prosu i kuhaj dok ne omekša. Dodaj ostale sastojke, promiješaj i posluži toplo
Napomena: možeš pripremiti veću količinu zobene kaše pa prije posluživanja podgrij po jedan obrok tako da uliješ malo mlijeka i uvijek dodaj svježe banane. Također možeš kombinirati i druge vrste svježeg i suhog voća.
Ručak
- Lazanje s mesom i porilukom
Sastojci: maslinovo ulje, luk, poriluk (bijeli i zeleni dio), mljeveno miješano meso (svinjetina i teletina), protisnuti češnjak, voda, koncentrat rajčice, papar, origano, lazanje
Sastojci za bešamel umak: maslac, oštro brašno, mlijeko, muškatni oraščić, naribani parmezan, ricotta, vrhnje za kuhanje
Priprema: Na zagrijanom ulju propirjaj sitno nasjeckan luk i poriluk narezan na tanke kolutiće, dodaj meso i češnjak, podlijevaj vodom i pirjaj oko 5 minuta uz neprekidno miješanje. Na kraju dodaj koncentrat rajčice, papar i origano i sve pirjaj poklopljeno na laganoj vatri 15-ak minuta.
Bešamel umak: Maslac rastopi na laganoj vatri, umiješaj brašno, pusti da brašno lagano posmeđi pa zalij mlijekom i miješaj pjenjačom tako dugo dok mlijeko ne zavrije. Kuhaj nekoliko minuta, dodaj muškatni oraščić i makni s vatre. Ricottu i vrhnje dobro izmiješaj.
Dno posude za pečenje lazanja premaži uljem. Na namašćeno dno stavi lazanje, po njima rasporedi dio pripremljenog mesa, zatim žlicom rasporedi dio sira i vrhnja, pa opet slaži red lazanja, red mesa, red sira i vrhnja, a na kraju završi lazanjama. Sve zalij bešamel umakom i pospi parmezanom. Zapeci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C prekriveno aluminijskom folijom. Nakon trideset minuta makni foliju i peci još 15-ak minuta dok lazanje ne poprime zlatnožutu boju. Pečene lazanje nareži u posudi u kojoj su se pekle i odmah posluži.
- Zelena salata
Međuobrok
- Jabuka
Večera
- Puding od čokolade, gotov proizvod
Energetska vrijednost: 1818,25 kcal