5 namirnica koje potiču metabolizam na brže trošenje energije

Guliver/Shutterstock
Znaš li da neke namirnice sadrže manje kalorija nego što je potrebno za njihovo probavljanje pa jedući takvu hranu zapravo gubiš na težini? Posebnost hrane s negativnim kalorijama jest to što sadrži velike količine vode.
Vidi originalni članak

Donosim ti popis začina i namirnica koje možeš konzumirati u neograničenim količinama i pritom gubiti kilograme.

Hrana koja troši energiju

Hrana s negativnim kalorijama nije hrana bez kalorija, odnosno ona ih također sadrži, ali dok je jedeš istovremeno sagorijevaš više energije nego što unosiš. Posebnost hrane s negativnim kalorijama jest to što sadrži velike količine vode u vlaknastim dijelovima, a što više vode konzumiraš u hrani, brže ćeš imati osjećaj sitosti i prije ćeš prestati jesti. Namirnice s negativnim kalorijama većinom su niskog glikemijskog indeksa koji ne podiže razinu šećera u krvi te sprječava taloženje masnih naslaga.

Namirnice s negativnim kalorijama potiču metabolizam na brže sagorijevanje masnoća, kontroliraju apetit smanjujući osjećaj gladi, uklanjaju višak vode iz tijela, stabiliziraju razinu šećera u krvi, ubrzavaju probavu i snižavaju razinu kolesterola u krvi. Da bi izgubila značajan broj kilograma, preporučuje se konzumirati najmanje od 2 do 3 kilograma namirnica s negativnim kalorijama dnevno. Preporučuje se konzumiranje cijelih namirnica, a ne soka te je najbolji učinak ako su namirnice iz organskog uzgoja. Također najbolji učinak na tijelo imaju sirove namirnice.

Češnjak i peršin

Ako namirnice s negativnim kalorijama kombiniraš s onima s praznim kalorijama poput brze hrane, poništit ćeš njihov učinak, ali ako ih pravilno pripremaš možeš ih bez osjećaja krivnje jesti kao ukusne grickalice, odnosno možeš ih konzumirati u neograničenim količinama bez straha od dobivanja suvišnih kilograma. Neki od začina i začinskog bilja koji imaju negativne kalorije su anis, kajenski papar, čili, cimet, klinčić, korijandar, kopar, lanene sjemenke, češnjak, đumbir i peršin. Doznaj kojih top 5 namirnica sadrži negativne kalorije:

5 namirnica s negativnim kalorijama

  1. Celer - S 14 kcal na 100 g svježe namirnice, celer je šampion u skupini niskokaloričnog korjenastog povrća pa ga možeš konzumirati u neograničenim količinama. Zbog jedinstvenog sadržaja kalija i natrija, celer ima diuretička svojstva. Zbog visokog sadržaja eteričnih ulja i terpena, djeluje antibakterijski i antimikotički u sluznicama crijeva i mokraćnih puteva. Doznaj više o svojstvima celera.
  2. Rajčice - Rajčica srednje veličine ima samo 22 kalorije, a sadrži likopen, antioksidans koji se rijetko nalazi u drugim namirnicama te velike količine kalija, vlakana i vitamina C. Rajčice sadrže puno vode pa tako sprečavaju glad. Bogate su kalijem, čime uravnotežuju slanu prehranu, a kalij može pomoći i u svladavanju nadutosti. Klikni za više informacija o rajčicama.
  3. Grejpfrut - Grejpfrut sadrži enzime za koje se smatra da potiču proces probave i proces razgradnje masnoća. Odličan je izvor vitamina C i dobar izvor vitamina A. Ova dva vitamina potiču imunološki sustav i pružaju antioksidativnu zaštitu. Također, grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji stanične energije. Osim što je bogat nutrijentima i odličnog je okusa, grejpfrut je siromašan kalorijama: polovica grejpa ima tek četrdesetak kalorija. Doznaj više o grejpfrut dijeti.
  4. Krastavac - Jedna šalica krastavca sadrži samo 14 kalorija pa je odličan izbor za zdravo mršavljenje. Pomaže u reguliranju protoka urina i eliminaciji mokraćne kiseline. Povećava vodeni i vlaknasti sadržaj, a ujedno snižava tjelesnu temperaturu i ublažava upale. Bogat je hranjivim tvarima, ima malo kalorija i vrlo je zasitan. Visok udio vode čini ga prirodnim sredstvom za hidrataciju. Doznaj više o krastavcu kao jednoj od najzdravijih namirnica na svijetu.
  5. Crveni luk - Šalica luka sadrži samo 64 kalorije i ima visok udio kvercetina, snažnog antioksidansa. Sastoji se od mnogo vode i prehrambenih vlakana te time pospješuje ubrzanje metabolizma, a također smanjuje povišenu razinu kolesterola. Doznaj više o crvenom luku.

Doznaj kojih 9 vrsta masnoća ne debljaju.

Recepte s celerom potraži na portalu Gastro.hr.

Posjeti missZDRAVA.hr