Zbog prevelikog unosa ovog egzotičnog voća Zagrepčanka završila na operaciji

shutterstock Fotografija je ilustrativna, pokazuje koncept sirvojelske prehrane i ne odnosi se ni na koji način na ženu iz teksta
Na hitni prijem zagrebačke bolnice Sveti Duh došla je 42-godišnja žena sa simptomima koji su očigledno upućivali na akutnu upalu gušterače. Bili su to bolovi u trbuhu i tupa bol u gornjem dijelu trbuha koja se širila ispod desnog rebra sve do leđa, mučnina i povraćanje, ali bez povišene tjelesne temperature
Vidi originalni članak

Liječnici su joj prepisali terapiju za liječenje akutne upale gušterače i stanje se prva dva dana počelo popravljati, a bol je nestala. No, šok je ponovno nastupio treći dan. Jaka probadajuća bol u gornjem dijelu trbuha vratila se i ovoga puta je bilo jasno, krivac nije gušterača nego - voće kaki ili japanska jabuka, prenosi Živim.hr.

Žena koju su snašli bolovi je veganka, a posljednjih šest godina jede samo sirovu hranu. Kako piše živim.hr kod pacijentice se endoskopskim pregledom vidio veliki fitobezoar koji je zauzeo gotovo čitav lumen želuca, a potom je utvrđena i opstrukcija crijeva. Bezoar je nakupina neprobavljivih vlakana iz kakija, kojih je žena pojela u većoj količini. Pretpostavlja se da je jela od pola do kilograma kakija dnevno. Za nastajanje bezoara krivci mogu biti ljuske grožđa, bundeva, celer, suhe šljive, a ponajviše kaki koji u sebi ima tanine koje u želučanoj kiselini stvaraju ljepljivu masu i prouzrokuju stvaranje neprobavljive nakupine. Kako piše živim.hr pacijentica je operirana i dobro se oporavlja.

gušterača Gušterača: Dvostruka uloga žlijezde koju ne treba "provocirati"

Što je japanska jabuka?

Kaki se još naziva i japanska jabuka, a u prijevodu znači "hrana bogova". Postoji nekoliko vrsta japanskih kaki jabuka, a na tržištu se obično mogu pronaći dvije vrste: fuji i mutsu. Ova druga vrsta je veća, dok je fiju vrsta manja i izgleda spljošteno na vrhu. Ono što je jako važno znati za japanske jabuke je to kada ih treba jesti. Naime, jedu se onda kada su zrele! 

život s nevidljivim invaliditetom Mlade žene otvoreno o životu sa stomom - bol, patnja i prihvaćanje

Kada su zrele one su meke na dodir, slatke i izuzetno ukusne. Kada kupiš nezrelu japansku jabuku najbolje je da je ostaviš da odstoji na sobnoj temperaturi. Ovisno koliko je nezrela, tj. zrela, trebat će joj nekoliko dana, a ponekad čak i tjedan-dva da bi sazrela i mogla se jesti. Kakiju su se kroz povijest pridavale mnoge mistične moći, od liječenja bolova u leđima i stopalima, do pozitivnih utjecaja na migrene i slične bolesti. Kaki u sebi sadrži jako mnogo tanina (proantocijanidin), zbog čega ima opor ukus, no taj okus se gubi kako plod sazrijeva, kad plod postaje mekan i jako sladak. Tanini u želucu mogu stvarati tvar sličnu ljepilu što se i dogodilo kod spomenute žene.

Ljekovita svojstva kakija

Ljekovita svojstva koja se pripisuju kakiju kreću se od poboljšanja zdravlja očiju, smanjenja znakova starenja, prevencije različitih oblika karcinoma, poboljšanja probave, jačanja imuniteta, snižavanja kolesterola, ubrzavanja metabolizma do jačanja kostiju, poboljšanja kognitivnih funkcija, snižavanja krvnog tlaka i utjecaja na zdravlje kože. Osim toga, smatra se da kaki ubrzava oporavak od bolesti, pomaže u gubljenju kilograma, smanjuje upalne procese i ubrzava cirkulaciju. Dugačak popis pozitivnih zdravstvenih utjecaja može zahvaliti svojem bogatom sastavu vitamina i minerala, ali i nekim neobičnim organskim sastojcima, poput vitamina A, B6, C, E te mangana, bakra, magnezija, kalija i fosfora.

Liječnici obiteljske medicine trebaju prepoznati bolest u ranoj fazi Netipični simptomi Crohnove bolesti

Što sirovojedci jedu?

Pod sirovom prehranom podrazumijeva se konzumiranje namirnica u njihovu što prirodnijem stanju, odnosno namirnica koje su minimalno procesirane te termički obrađivane do maksimalno 45 stupnjeva Celzijusa. Filozofija sirove hrane proizašla je iz činjenice da su nekuhane namirnice, poput klica, svježeg voća i povrća, za čovjeka zdravije od onih kuhanih. Dokaz tomu su i mnogi ljudi koji su eliminacijom ili smanjenjem konzumacije kuhanih namirnica uspjeli riješiti mnoge zdravstvene probleme. Sirovojelci slijede vegansku prehranu bez namirnica životinjskog porijekla. Kao zamjenu za kravlje ili kozje mlijeko troše bademovo ili lješnjakovo jer takva mlijeka energiziraju organizam, jačaju imunitet i smanjuju njegovu kiselost za koju se zna da je jedan od važnijih uzroka raznih kroničnih oboljenja. Temelj prehrane su namirnice poput svježeg i suhog voća, povrća, proklijalih žitarica i mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, algi i superhrane.

podijeljena mišljenja Evo zašto bi trebali konzumirati i sirovu hranu

Termičkom obradom uništavaju se enzimi iz namirnica, pa je organizam prinuđen da ih sam luči, što izaziva opći poremećaj u tijelu i stvara preduvjete za razvoj mnogih bolesti.

Prednosti sirove prehrane

Činjenica je da zdravlje i vitalnost u najvećoj mjeri ovise o tome što jedemo. Prelaskom na ovakav način prehrane očekuju se revolucionarne promjene zdravstvenog stanja, osjećaja i izgleda: povećanje životne energije, bolje raspoloženje, bolja koncentracija, izoštravanje osjetila, smanjenje tjelesne težine i otklanjanje celulita, optimalan krvni tlak, normalizacija razine kolesterola u krvi, redovna stolica, čišća koža, izlječenje migrene, poboljšanje stanja kralježnice i zglobova i još puno toga, uključujući i manje posuđa za pranje, uštedu vremena, struje i novca.

Nedostaci sirovojelstva i što treba izbjegavati?

Neke namirnice nije sigurno jesti nekuhane. Proces kuhanja razlaže otrovne kemikalije u nekoj hrani.  Prema pouzdanim izvorima Centra za kontrolu bolesti (CDC), nekuhani životinjski proizvodi najvjerojatnije će uzrokovati trovanje hranom. Ovo uključuje:

  • sirovo i nedovoljno pečeno meso, uključujući piletinu
  • sirova ili lagano kuhana jaja
  • sirovo (nepasterizirano) mlijeko i proizvodi od njega
  • sirovi školjkaši
  • ljudi se također mogu zaraziti hranom od sirovog voća i povrća.

To je manje vjerojatno kod kuhanog voća i povrća jer proces kuhanja ubija bakterije. CDC preporučuje da proizvode uvijek opereš prije nego što ga pojedeš.Nutricionisti i dijetetičari sugeriraju da bi ljudi koji se pridržavaju sirove hrane trebali s oprezom konzumirati sljedeće namirnice:

  • Heljda: Zelje heljde može biti otrovno u sirovom obliku, iako se malo istražuje njezin utjecaj na ljude. Sok ili konzumiranje heljde u velikim količinama može izazvati toksične učinke, poput osjetljivosti na sunce ili fotoosjetljivosti.
  • Mahune: Mahune sadrže kemikaliju koja se naziva fitohemaglutinin.
  • Sirovi grah i klice graha mogu biti otrovni. Većina mahunarki sadrži fitinsku kiselinu koja može blokirati apsorpciju nekih esencijalnih minerala u tijelu. Kuhanjem se smanjuje razina fitinske kiseline.
  • Klice: Klikano sjeme, poput klica lucerke i klica graha, može sadržavati bakterije Salmonella, E. coli ili Listeria i uzrokovati trovanje hranom.
  • Kasava: Kasava, poznata i kao juka, može biti otrovna kada je sirova. Ljudi bi trebali ovo povrće oguliti, narezati i skuhati kako bi bili sigurni da je sigurno.
  • Sirova jaja: Bakterije salmonele prisutne su u nekim jajima, što može uzrokovati teške bolesti, pa čak i smrt. Kuhanje jaja ubija bakterije. CDCTrusted Source preporučuje upotrebu pasteriziranih jaja pri upotrebi recepata koji zahtijevaju sirova ili nedovoljno kuhana jaja.
  • Morski plodovi i školjke: Sirovi, plodovi mora i školjke mogu prenijeti štetne bakterije. CDCTrusted Source preporučuje ljudima izbjegavanje sirovih plodova mora.
  • Mlijeko: Sirovo mlijeko može sadržavati listeriju, bakterije koje mogu uzrokovati ozbiljne infekcije i povezane su s komplikacijama u trudnoći. Prema izvoru CDC -a, pasterizirano mlijeko sadrži iste zdravstvene beneficije bez rizika.

 

Posjeti missZDRAVA.hr