Zašto je važna kvalitetna skrb za osobe sa šećernom bolesti?

Guliver/Shutterstock Oboljeli od dijabetesa skloniji su gljivičnim infekcijama noktiju
Šećerna bolest se već dugi niz godina u Hrvatskoj nalazi među deset vodećih uzroka smrti, a dugi niz godina prisutan je i ukupni trend porasta udjela šećerne bolesti u ukupnoj smrtnosti.
Vidi originalni članak

Zabrinjavajuća je činjenica da veliki broj oboljelih osoba ne postiže ciljne vrijednosti najznačajnijih metaboličkih pokazatelja, rizičnih čimbenika za razvoj kasnih komplikacija bolesti. HbA1c kao dugoročniji pokazatelj reguliranosti glikemije i važan prediktor razvoja komplikacija bolesti jedan je od ključnih indikatora kvalitete skrbi osoba sa šećernom bolešću. Aktualne smjernice zadovoljavajućom reguliranošću smatraju vrijednosti HbA1c≤7% uz izuzetke u slučaju određenih vulnerabilnih skupina ili individualnih specifičnosti, kada ciljne vrijednosti mogu biti i niže odnosno više od navedenih.

Dođi na tribinu "Gubimo li bitku s dijabetesom?" i saznaj sve o ovoj pandemiji

Vrijednosti koje povećavaju rizik od šećerne bolesti

Uz reguliranost glikemije visoke vrijednosti krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase i lipida u krvi predstavljaju značajan rizik za razvoj kroničnih komplikacija šećerne bolesti. Razvoj kardiovaskularnih komplikacija, najvažnijeg uzroka preuranjene smrtnosti osoba sa šećernom bolešću, ali i ostalih kroničnih komplikacija bolesti, znatno je učestaliji u osoba s nezadovoljavajućim vrijednostima lipida, tlaka ili prekomjernom tjelesnom težinom. U Republici Hrvatskoj zadovoljavajuće i granične vrijednosti HbA1c ima samo 60% oboljelih, manji broj ih ima zadovoljavajuće vrijednosti krvnog tlaka (48,8%), a zadovoljavajuće vrijednosti kolesterola prisutne su u svega 33,4% oboljelih. Prekomjernu tjelesnu težinu s indeksom tjelesne mase većim od 25 kg/m 2 ima 80,9% oboljelih. Iako indikatori skrbi ukazuju na prisutan blagi napredak u dosizanju ciljeva liječenja pojedinih bolesnika tijekom zadnjih godina, u skrbi zaostajemo za drugim zemljama EU.

Provjeri imaš li i ti neki od faktora rizika metaboličkog sindroma

Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću

Prepoznavanje šećerne bolesti kao jednog od vodećih javnozdravstvenih problema i stanja koja zahtijevaju multidisciplinarni pristup i sinergističko djelovanje svih sektora društva, uvažavanje smjernica i preporuke UN-a i EU-a te aktualne epidemiološke situacije dovele su do ideje o potrebi definiranja strateškog pristupa u borbi sa šećernom bolešću u Republici Hrvatskoj. Prvi Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću s posebnim ciljem prevencije bolesti usvojen je od Vlade i Sabora krajem 2007. Nacionalni program dodatno je osnažen Rezolucijom o šećernoj bolesti prihvaćenoj na sastanku Sabora 17. lipnja 2011. Kao nastavak provođenja strateških aktivnosti donjet je i Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću 2015.-2020. usvojen je na sjednici Vlade RH održanoj 24. lipnja 2015. godine.

Definirani opći ciljevi programa su rano otkrivanje, sprečavanje komplikacija i nadzor nad šećernom bolesti u trudnoći, a specifični ciljevi obuhvaćaju usvajanje smjernica za organizaciju zdravstvene zaštite uz definiranje razina skrbi i ovlasti uz poticanje „diabetes friendly“ obiteljskih liječnika, unapređenje interoperabilnosti uz prihvat svih podataka panela, te godišnja kontrola HbA1c kao i redoviti nadzor lipida, tlaka i tjelesne težine u svih osoba sa šećernom bolešću. Navedeni aspekti prepoznati su kao ključni za daljnje unapređenje skrbi, a u cilju njihove što učinkovitije provedbe za sve aktivnosti jasno su navedeni rokovi provedbe, izvršitelji, sudionici i indikatori.

Prevencija šećerne bolesti tipa 2 i njenih komplikacija je moguća

Unatoč vrlo visokim aktualnim ukupnim troškovima skrbi, u budućnosti se očekuje njihov dodatni porast, a smanjenje porasta moguće je postići intenziviranijim pristupom u liječenju, daljnjom implementacijom praćenja indikatora kvalitete skrbi kao i mjerama primarne prevencije. Uspješna prevencija šećerne bolesti tipa 2 i njenih komplikacija moguća je. S obzirom na dominaciju ovog tipa bolesti njome bi se postiglo usporavanje rasta broja oboljelih općenito. Samo dobro organiziranim i strukturiranim preventivnim akcijama na svim razinama, temeljenim na kvalitetnim epidemiološkim podacima može se uspostaviti, a možda i preuzeti, kontrola nad ovim javnozdravstvenim problemom, što bi morao biti i jedan od prioriteta suvremenih zdravstvenih sustava.

Prepoznaješ li sve simptome dijabetesa?

Posjeti missZDRAVA.hr