Za određene laboratorijske analize vađenje krvi natašte nije nužno

Thinkstock
Za mjerenje razine kolesterola i triglicerida u krvi nije potrebno vaditi krv natašte, poručili su stručnjaci Europskog društva ateroskleroze (EAS) i Europskog saveza kliničke kemije i laboratorijske medicine (EFLM).
Vidi originalni članak

Naime, u časopisu European Heart Journal su naveli kako nema dokaza da je testiranje natašte preciznije od onoga koje se obavlja nakon konzumiranja hrane.

Rezultati testova natašte i na pun želudac su slični

Riječ je o tome da je istraživanje provedeno u Danskoj, Sjedinjenim Državama i Kanadi na oko 300.000 ljudi pokazalo kako je razina kolesterola i triglicerida slična na pun i na prazan želudac. S druge strane, u časopisu se napominje kako gladovanje zbog vađenja krvi može uzrokovati zdravstvene tegobe kod starijih, djece, dijabetičara i mnogih drugih osoba, naročito onih s kroničnim bolestima.

Danskoj je 2009. godina ukinula praksa prema kojoj pacijenti moraju gladovati 8 sati prije uzimanje krvi za mjerenje razine kolesterola i triglicerida. Stručnjaci navode kako se testovi natašte mogu provoditi, kad oni drugi pokažu razinu triglicerida iznad 5 mmol/L ili kada su u pitanju pacijenti koji pate od hipertrigliceridemije.

Pregledi koji spašavaju život

Posjeti missZDRAVA.hr