Uzrokuje li zagađenje zraka demenciju? Znanstvenici započeli veliko istraživanje kako bi otkrili je li to istina

Freepik
Istraživanje na Institutu Francis Crick moglo bi dovesti do novih lijekova za suzbijanje napredovanja bolesti poput Alzheimerove bolesti.
Vidi originalni članak

Britanski znanstvenici kreću s izvanrednim istraživačkim projektom koji će proučiti kako zrak koji udišemo može utjecati na naš mozak. Kažu da će ovaj rad biti ključan za razumijevanje velikog medicinskog problema: na koji način atmosfersko zagađenje može izazvati demenciju, piše The Guardian.

Znanstvenici su posljednjih godina otkrili da je onečišćenje zraka jedna od najopasnijih prijetnji ljudskom zdravlju te su dokazali da je povezano s nastankom raka, bolesti srca, dijabetesa, niske stope nataliteta i mnogih zdravstvenih problema.

No, sada će znanstvenici s Instituta Francis Crick proučiti utjecaj onečišćenja zraka na fenomen neurodegeneracije kroz istraživački projekt pod nazivom Rapid. Ovaj projekt financira dobrotvorna organizacija Race Against Dementia u partnerstvu s Rosetrees Trust.

Bezrazložna panika? Točne brojke: Postoci u kojima zagađeni zrak pospješuje bolesti

Rapid će uključiti znanstvenike koji ispituju točne procese pomoću kojih sićušne zagađujuće čestice mogu dovesti do demencije. Ovo istraživanje moglo bi objasniti način na koji čestice zraka općenito utječu na bolesti te pomoći u razvoju novih lijekova za usporavanje napredovanja bolesti kao što su Alzheimerova bolest.

“Zagađenje zraka općenito nije povezano s demencijom. Međutim, epidemiolozi su nedavno otkrili da su čestice u zraku zapravo prilično čvrsto povezane s rizikom od neurodegenerativnih bolesti,” rekao je jedan od voditelja projekta, prof. Charles Swanton, zamjenik ravnatelja Instituta Francis Crick. "Želimo otkriti kako točno sićušne čestice u zraku mogu imati tako velik utjecaj na naš mozak i iskoristiti to znanje za razvoj novih lijekova za liječenje demencije", dodao je.

Ključnu vrstu onečišćenja zraka čine suspenzije sitnih fragmenata krutih tvari i kapljica tekućine. Oni nastaju od ispušnih plinova automobila i kamiona, tvornica, prašine, peludi, vulkana, šumskih požara i drugih izvora, a poznati su kao čestične tvari 2,5 ili jednostavno PM2,5.

Te su čestice manje od 2,5 milijuntog dijela metra u promjeru – oko 30 puta sitnije od ljudske vlasi – i zapravo su toliko male da mogu putovati duboko u sve dijelove ljudskog tijela. U slučaju demencije, smatra se da udisanjem zraka PM2,5 dospijevaju u mozak kroz olfaktorni bulbus, zaobljenu masu tkiva koja se nalazi iznad nosne šupljine i igra ključnu ulogu u obradi informacija o mirisu.

"Čini se da u mozgu, imunološke stanice preuzimaju PM2.5 u središnjem živčanom sustavu i kao rezultat toga mogla bi nastupiti neurodegeneracija", rekao je Swanton. Međutim, nije jasno kako se točno ovaj proces odvija i na koji način dovodi do demencije, a glavni cilj projekta Rapid bit će otkriti točan proces koji uzrokuje PM2.5 da uzrokuje stvaranje nakupina u moždanom tkivu koje su obilježje Alzheimerove bolesti .

"Imamo dobre dokaze koji povezuju izloženost česticama PM2.5 s bolestima mozga kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest, ali još ne znamo pokreću li one zapravo izravno neurodegeneraciju ili aktiviraju proces koji je već otkriven kod ranjivih pojedinaca", rekla je Sonia Gandhi, voditeljica Laboratorija za biologiju neurodegeneracije na Crick and University College London.

Opasnost i od raka pluća Potvrđeno - udisanje zagađenog zraka uzrokuje moždani i srčani udar

Istraživači u Cricku vjeruju da je jedan od tri različita mehanizma uključen u način na koji onečišćenje zraka izaziva demenciju. Čestice PM2.5 mogu izravno ubrzati proces u kojem se proteini skupljaju u mozgu – i uzrokuju Alzheimerovu bolest.

Drugo objašnjenje je da ulazak ovih čestica ometa sposobnost mozga da raščisti nakupine. Drugim riječima, PM2,5 ometaju tjelesni sustav čišćenja stanica i otežavaju čišćenje drugih proteina koji uzrokuju bolesti kao što je Alzheimerova bolest.

Treće, sugerirano je da imunološke stanice mozga, zvane mikroglija, "pokupe" PM2,5 i da bi te stanice mogle uzrokovati upalu koja uzrokuje pojavu demencije.

Ovo istraživanje želi otkriti koji je mehanizam uključen u uzrok demencije,a usredotočit će se na in vitro pokuse na ljudskim matičnim stanicama. "Kad detaljnije shvatimo te mehanizme, to znanje možemo upotrijebiti za razvoj tretmana koji će ublažiti utjecaj onečišćenja zraka i možda jednog dana spriječiti efekt okoliša na bolesti mozga", rekla je Gandhi.

simptomi nmanjka d vitamina Nedostatak vitamina D povezan sa zagađenjem zraka u gradovima

Posjeti missZDRAVA.hr