Tri savjeta protiv boli u želucu i trbuhu zbog pretjeranog unosa hrane

Guliver/Shutterstock
Ako si pretjerala s hranom, dopusti svom probavnom sustavu da se odmori. Narednih dana jedi četiri do šest malih obroka dnevno, izbjegavaj prženu hranu i zasićene masnoće. Ograniči prehranu na bistre juhe, integralna peciva, svježe voće i povrće te minimalno zaslađene čajeve. Probava ove hrane ne troši puno energije i pomaže organizmu da se oporavi od pretjerivanja.
Vidi originalni članak
Ako te nakon preobilnih obroka muči želudac uzmi neki antacid ili reduktor kiseline - koji se izdaje bez recepta. Većina uobičajenih antacida sadrže kombinaciju soli, u cilju neutraliziranja želučanih kiselina. Neki proizvođači svoje proizvode obogaćuju kalcijem. Pridržavaj se uputa i ne uzimaj ih u većim dozama ili duže nego što je preporučeno. Sastojci antacida mogu izazvati dijareju ili zatvor. Poslušaj preporuku glasovite Klinike Mayo i ne uzimaj protuupalne lijekove, kao što je Aspirin. Ta sredstva opterećuju želudac osjetljivih pojedinaca. Provjeri s liječnikom smiješ li neko vrijeme izbjegavati protuupalne lijekove, ako su ti propisani.
 
Menta čini čuda - pij najmanje tri šalice čaja od mente, koji smiješ pomiješati s kamilicom ili gospinom travom. Metvica ili menta ljekovito djeluje na želudac i probavu tako što smiruje crijeva, smanjuje nadutost od nakupljenih plinova, a ujedno ima i antibakterijska i antivirusna svojstva. Smanji unos kave i drugih kofeinskih pića i izbjegavaj izvore stresa, koliko god je to moguće. Pušenje može pogoršati stanje "uznemirenog" želuca.
 
 
Lagano se kreći - kad god si u prilici pokrenuti se, učini to. Nakon prejedanja prvi je poriv leći i zadrijemati ili kukati zbog previše pojedene hrane. No, duže ležanje može pogoršati nelagodu, žgaravicu i refluks kiseline. Kreći se, prošetaj, ali nemoj se naprezati i izbjegavaj oštrije vježbanje dok probava ne obavi svoj posao.
 
Pet jednostavnih savjeta protiv žgaravice
Posjeti missZDRAVA.hr