Tiha infekcija bez simptoma koja je posebno opasna za žene

Guliver/Shutterstock
HPV je tako čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene zaraze njime u jednom trenutku svog života. Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u obilježava se 4. ožujka pod vodstvom Međunarodnog udruženja za humani papiloma virus
Vidi originalni članak

Humani papiloma virus, skraćeno HPV, obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije.

Procjenjuje se da infekciju Humanim papiloma virusom ima 25 do 30 posto žena u Hrvatskoj. HPV je ujedno najčešća spolno prenosiva bolest, gdje se od 150 tipova, njih 40-ak prenosi spolnim putem. Iako je najčešće riječ o tzv. tihoj infekciji bez simptoma, koja najčešće prolazi bez posljedica, oko 1 posto infekcija može, ako se ne liječi, prijeći u premaligne i maligne promjene koje dovode do karcinoma cerviksa.

Stručnjaci procjenjuju da u Hrvatskoj od tog oblika karcinoma godišnje oboli 366 žena, a preko 100 ih umre. HPV se najčešće javlja u najosjetljivijoj fertilnoj dobi od 20. do 26. godine (60-70 posto) pa infekcije mogu utjecati i na reproduktivne sposobnosti žena. Jedna od predrasuda o HPV-u je da ga imaju samo spolno aktivne osobe, međutim HPV je pronađen i kod djevica, a genitalni kondilomi opisani su i kod djece. Znači da bi netko imao HPV nije neophodno da bude spolno aktivan, budući da se virus nalazi u koži anogenitalne regije. 

'Nismo same' Svaka 3. žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna!

No, HPV se najčešće prenosi tijekom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa. U većine osoba zaraženih humanim papiloma virusom nikada se ne razviju simptomi ni zdravstvene tegobe. U većini slučajeva HPV nestaje sam od sebe i ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe.

Međutim, kada HPV infekcija ne prolazi, može uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i raka. HPV može izazvati rak vrata maternice i druge oblike raka, uključujući rak stidnice, rodnice, penisa ili anusa. Može uzrokovati i rak stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika (koji se naziva orofaringealnim rakom). Rak vrata maternice: Zašto je prevencija kod ove bolesti najvažnija

Zašto se važno cijepiti?

Udruga “SVE za NJU” uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo organizira tribine u okviru javnozdravstvene kampanje “Druga prilika” na temu zaštite od infekcije HPV-om radi obavještavanja javnosti o akciji cijepljenja za srednjoškolce koja traje do 1. srpnja ove godine. Cijepljenje protiv HPV infekcije je besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.

Ipak, gotovo polovica srednjoškolaca, i to većinski dječaka, ne zna bi li se cijepili protiv HPV virusa. Među neodlučnima je više mladića (54%), negoli djevojaka (43%). Mnogi od njih ne znaju kako se HPV prenosi i je li cjepivo protiv ovog virusa učinkovito. Dio je ovo istraživanja HZJZ-a iz 2020. godine na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije.

Osim humanog papiloma virusa postoje i drugi faktori poput genetske predispozicije koje dodatno ‘pomažu’ nastanku HPV-a. "Zaštita od infekcije i rano otkrivanje raka u početnoj i izlječivoj fazi su ključni jer HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma pa većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa-testa.", rekao je prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Kada je riječ o poznavanju opasnosti i rizika od bolesti u slučaju zaraze HPV-om, mnogi građani, naročito mladi, još uvijek nisu dovoljno informirani. Stoga je jako važno osvijestiti mlađe generacije o važnosti prevencije protiv HPV-a, tim više što je cjepivo lako dostupno, učinkovito i besplatno.

Posjeti missZDRAVA.hr