Što ako se oboljeli od multiple skleroze zaraze koronavirusom?

shutterstock
Iako multipla skleroza ne mijenja imunološki status oboljelih, uzimanje lijekova koji utječu na tijek bolesti može utjecati na imunološki odgovor na infekciju koronavirusom. U kojim slučajevima je potrebno modificirati ili prekinuti terapiju, provjerili smo s dr. Habekom
Vidi originalni članak

Od multiple skleroze u svijetu boluje gotovo 2,3 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 6000. Zovu je bolest s tisuću lica, pogađa mlade odrasle osobe te dovodi do invalidnosti. Uzrok joj se ne zna, neizlječiva je, ali uz adekvatnu i pravodobnu terapiju kvaliteta života oboljelih može se značajno poboljšati. 

O tomu predstavlja li infekcija koronavirusom poseban rizik za oboljele od MS-a, razgovarali smo s profesorom dr. sc. Marijem Habekom, jednim od naših vodećih stručnjaka za ovu bolest. Trenutno je izvanredni profesor na Katedri za neurologiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te neurolog u KBC-u Zagreb. Prije sedam godina i nakon završetka fakulteta izabran je u 20 najboljih znanstvenih novaka u Klinici za neurologiju KBC-a Zagreb.

Jesu li oboljeli od MS-a rizična skupina?

Kod multiple skleroze imunološki sustav napada živčanu ovojnicu, mijelin, zbog čega nastaju ožiljci ili lezije, što uzrokuje otežanu komunikaciju između mozga i tijela. Riječ je o kroničnoj imunološki posredovanoj demijelinizacijskoj bolesti središnjeg živčanog sustava i najčešća je netraumatska bolest mladih odraslih osoba koja dovodi do invalidnosti.

Ne spada u bolesti koje povećavaju rizik od težih oblika COVID-19 infekcije. Međutim, određeni čimbenici smještaju neke od osoba s multiplom sklerozom u osobe s povišenim rizikom od težih oblika COVID-19.

To su prvenstveno osobe s uznapredovalom multiplom sklerozom, odnosno osobe s težim stupnjem invalidnosti te čimbenicima koji i ostatak populacije svrstavaju u rizičnu skupinu: stariji od 60 godina, osobe smanjene pokretljivosti, osobe s bolestima srca i pluća te indeksa tjelesne mase iznad 30, ističe dr. Habek.

Je li potrebno mijenjati terapiju?

Zanimalo nas je što se događa s terapijom za MS u slučaju zaraze virusom SARS-CoV-2. Dr. Habek objašnjava da će to ovisiti o lijeku na kojem je bolesnik te kliničkoj prezentaciji infekcije virusom.

Tako se prva linija liječenja ne prekida, dok se u slučaju druge linije liječenja, svi lijekovi prekidaju ili se odgađa njihova primjena u vrijeme infekcije virusom.

Pri tome je važno napomenuti da većina oboljelih koji uzima lijekove druge linije pokazuje blagi tijek bolesti, a broj takvih bolesnika je relativno malen. Dr. Habek ističe da je svakako potreban povećan oprez i strogo pridržavanje epidemioloških mjera.

Također se savjetuje da se sve osobe s multiplom sklerozom cijepe protiv gripe, ističe dr. Habek.

Kako se ponašati u vrijeme pandemije?

Dr. Habek upozorava da je, bez obzira na razinu osobnog rizika od obolijevanja, potrebno pridržavati se preporuka epidemiologa. Osobe s MS-om ne moraju prestati obavljati svakodnevne aktivnosti poput kupnje, tjelovježbe ili drugih hobija, no pritom se ne smije zaboravite održavati razmak od 2 metra od drugih osoba. Također treba izbjegavati boravak u gužvi i velika okupljanja, ne dodirivati lice rukama te redovito prati ruke. Kod bolesnika s povišenim rizikom potrebno je pokušati s poslodavcem dogovoriti rad od kuće.

U Hrvatskoj se svake godine 26. rujna obilježava Nacionalni dan multiple skleroze, bolesti čiji su prvi simptomi gubitak vida na jednom oku, nemogućnost razlikovanja boja i bolovi tijekom pokretanja oka, dvoslike, poremećaj ravnoteže i vrtoglavica, oslabljena funkcija ruke ili noge, ispad osjeta ili utrnulost te smetnje mokrenja ili stolice. S obzirom na to da je MS vrlo složena i relativno nevidljiva bolest, često je prepoznata tek u uznapredovalom stadiju. Bolest može izazvati ireverzibilne neurološke probleme, što je dodatni razlog zbog kojeg je važno naučiti što prije prepoznati znakove bolesti.

Posjeti missZDRAVA.hr