Shannen Doherty ima uznapredovali stadij raka

Guliver/Shutterstock
Shannen Doherty ima rak dojke u četvrtoj fazi, izjavila je u utorak u emisiji Good Morning America. Rak dojke je 48-godišnjoj glumici prvi put dijagnosticiran 2015. godine, a objavila je da je u remisiji 2017. godine. Otkrila je da joj se rak vratio prije godinu dana, ali da je to držala u tajnosti.
Vidi originalni članak

Doherty je poznata po popularnim TV serijama poput Beverly Hillsa i Charmed. U Good Morning America otkrila je da joj se rak vratio prije godinu dana i proširio se i na druge organe. Dijagnozu je držala u tajnosti jer je željela dokazati da unatoč bolesti može raditi.

"Željela sam pokazati ljudima kad netko dobije dijagnozu četvrtog stadija raka da njegov život ne završava u tom trenutku, nego da i dalje može živjeti i raditi. Također sam svojim radom, unatoč bolesti željela odati počast kolegi iz serije Beverly Hills, Luku Perryju koji je preminuo  od posljedica moždanog udara u 52 godini života", rekla je Doherty.

svjetski dan borbe protiv raka Rak kroz četiri stadija i što svaki od njih točno znači

Rak dojke u četvrtoj fazi smatra se neizlječivim

Četvrta faza je najnapredniji stadij karcinoma dojke i znači da se rak proširio na druge dijelove tijela izvan dojke, poput limfnih čvorova, kostiju i u nekim slučajevima na pluća, jetru i mozak. Iako se takvi uznapredovali karcinomi smatraju neizlječivima, neki tretmani lijekovima mogu produljiti život i ublažiti simptome. Liječenje ponavljajućeg raka je također različito od liječenja kada se bolest pojavi prvi put jer rak može postati otporan na kemoterapiju, a također su češće i nuspojave od kojih je jedna oštećenje živaca.

Shannen Doherty Shannen Doherty opisuje kako proživljava remisiju nakon raka dojke

Drugačije emotivno iskustvo nego kad se dijagnoza dobije prvi i drugi put

Istraživanja o pacijentima s karcinomom dojke čija se bolest ponovila pokazala su da pacijenti ponovljenu dijagnozu proživljavaju s jednakom količinom stresa kao i kad su se prvi put suočili s dijagnozom. Kada se izvuku nakon druge dijagnoze većina pacijenata se uspije nositi sa stresom nastalim zbog bolesti te se vratiti svom uobičajenom načinu života.

"S početnom dijagnozom, fokus je na planiranju liječenja, provođenju liječenja, a zatim povratku u normalan život nakon velikog stresnog događaja i nadom da se dijagnoza neće ponoviti", rekla je Lynne Wagner, klinička psihologinja za Insider.



"S recidivom raka dojke, budućnost izgleda znatno drugačije. Rak postaje kronično stanje i potrebno je kontinuirano liječenje i češće kontrole, a sve je to praćeno učestalijim simptomima bolesti. U tom se slučaju ljudi fokusiraju na preostale životne ciljeve i suočavaju se sa svojom smrtnošću", dodala je Wagner i nastavila:

 

"Hoće li oboljeli reći suradnicima za svoju dijagnozu ovisi o kulturi tvrtke i osobnim odnosima. Čuvanje dijagnoze tajnom na poslu može osobu spasiti od mučnih pitanja, ali to može biti i mač s dvije oštrice. Nekima će posao pomoći da sačuvaju svoj identitet i da se ne stope s bolešću, a također je značajno i dobivanje prihoda, a s druge strane ako se taji dijagnoza teže je opravdati izostanke ili loše dane kad su simptomi izraženiji. Savjetuje se oboljelima da kažu šefu za svoju dijagnozu i ljudskim resursima, a hoće li reći kolegama to ovisi isključivo o tome u kakvom su odnosu s njima."
 

Posjeti missZDRAVA.hr