S 21 godinom otkrila je da ima rak jajnika: "Liječnici su rekli da je uzrok mojeg simptoma dehidracija ili anksioznost"

mvaalumni Amerikanka Molly Smith s 21 godinom je otkrila da ima rak jajnika
"U sebi sam znala da mora postojati objašnjenje i namjeravala sam učiniti sve što je u mojoj moći da to shvatim", rekla je Amerikanka Molly Smith za Newsweek, nakon što se mjesecima borila da se ozbiljno shvate njezini zdravstveni problemi.
Vidi originalni članak

Sa samo 20 godina, Molly je osjećala utrnulost u rukama i stopalima koja je trajala mjesec dana prije nego što je posjetila liječnika. Kako je to bio njezin jedini simptom, nije bila sigurna što je uzrok, ali je znala da nije normalno. No, tijekom pregleda, osjećala se kao da liječnik zanemaruje njezine simptome te je inzistirao da su njezini simptomi samo znak dehidracije ili anksioznosti

"Utrnulost je bila toliko jaka da je utjecala na moju sposobnost hodanja i plesanja i nisam bila sigurna hoće li mi se taj osjećaj vratiti. Imala sam osjećaj kao da je kraj svijeta", rekla je Molly, sada 22-godišnjakinja.

Znajući da nešto ozbiljno nije u redu s njezinim tijelom, Molly je provela nekoliko mjeseci boreći se da je se čuje. Na kraju je otišla na ultrazvučni pregled te je otkrila da ima cistu na jajniku, a sa samo 21 godinom dobila je poražavajuću dijagnozu da ima rak jajnika.

Čak i nakon što je pronađena cista, liječnik joj je rekao da je vjerojatno benigna i da bi trebala pričekati tri mjeseca da vidi hoće li nestati. Kako se to nije dogodilo, morala je na operaciju u siječnju 2023. nakon čega su uslijedile tri runde kemoterapije.

Iako Molly nije očekivala da će njezin liječnik odmah predvidjeti da se radi o raku jajnika, voljela bi da su njezinu zabrinutost od početka shvatili ozbiljno. "Razumijem da većina liječnika ne bi povezala neuropatiju i rak jajnika, ali odbacivanje moje zabrinutosti je neprihvatljivo", rekla je za Newsweek

imaju rijetke karcinome Liječnici su ignorirali njihove simptome pa su svoje dijagnoze dobile kada je već bilo prekasno

Želi pomoći drugima

Molly je sada završila s liječenjem i u remisiji je, ali još uvijek živi s mentalnim teretom svog iskustva s rakom.

U svibnju 2024. pokrenula je Mission Mariposa, neprofitnu organizaciju koja ima za cilj osnažiti mlade i educirati ih o raku. Nada se da će podići svijest o simptomima i potaknuti ljude da se zalažu za sebe.

Sada koristi društvene mreže kako bi istaknula važnost upornosti i slušanja vlastitog tijela. "Nisu me slušali jer sam mlada i nisam imala zdravstvenih tegoba, pa sam morala moliti tri liječnika da me shvate ozbiljno. Tako mi je drago što jesam jer sam imala dovoljno sreće da pronađem rak dok je bio u prvom stadiju", objasnila je.

Na društvenim mrežama je otkrila kako su njezine brige zanemarene tijekom ranog pregleda prije konačne dijagnoze. Ponudila je savjete za svakoga u sličnom položaju, uključujući vođenje bilješki, dovođenje nekoga od bližnjih na pregled i traženje drugog mišljenja.

"Željela sam ukazati na načine na koje bi liječnici mogli odbaciti vašu zabrinutost, a da vi to uopće ne shvatite. Skloni smo vjerovati svemu što liječnici kažu jer su stručnjaci, ali griješe. Vi ste najbolja osoba koja se može zalagati za svoje zdravlje", rekla je Molly. Savjete koje je podijelila u videu i sama je koristila kako bi je ozbiljno shvatili. "Dovodila sam mamu na svaki pregled i to mi je pomoglo priopćiti ozbiljnost situacije. Ona je vodila bilješke, a ja sam istraživala prije svakog pregleda. Tako mi je drago što nisam prihvatila ta početna objašnjenja jer bi trebalo puno više vremena da se pronađe rak", dodala je. 

Žali što njezini liječnici nisu bili otvoreniji prema njezinim brigama od samog početka, a iako ona ne može promijeniti prošlost, želi svojom neprofitnom organizacijom spriječiti da drugi pacijenti dožive iste scenarije. "Pomažemo oboljelima da pronađu svoja krila. Za mene to znači izgradnja samopouzdanja, preuzimanje stvari u svoje ruke i korištenje tog iskustva za pomoć drugima".

@mission.mariposa As a patient you have rights to get the health care that you deserve, so you cannot be afraid to advocate for yourself. Bring a trusted person with you, take notes, ask questions, get a second opinion- do what you need to do to get the care you need🦋🦋 #ayacancersurvivors #cancer #cancersurvivor #ayacancer #patientadvocate #patient ♬ original sound - Mission Mariposa

odbacivanje ili ignoriranje simptoma 5 znakova koji ukazuju na medicinski gaslighting

Posjeti missZDRAVA.hr