Ryan Reynolds javno se podvrgnuo kolonoskopiji, pronađen mu je polip

Screenshot/ YouTube Ryan Reynolds
Glumci Ryan Reynolds i Rob McElhenney obojica četrdesetpetgodišnjaci objavili su javno snimke svojih kolonoskopija kako bi podigli svjesnost o raku debelog crijeva i važnosti preventivnih pregleda. Kod obojice su nađeni polipi u ranom stadiju.
Vidi originalni članak

Ryan Reynolds otkrio je da ima manji polip na debelom crijevu tijekom svoje prve kolonoskopije, koju je emitirao kako bi destigmatizirao postupak. Glumac iz "Deadpoola", 45, i njegov kolega Rob McElhenney, odlučili su se udružiti s Lead From Behind, organizacijom za podizanje svijesti o raku debelog crijeva, kako bi potaknuli ljude - osobito muškarce - da se podvrgnu zahvatu u godinama kada to liječnici preporučuju. U YouTube videu postavljenom na Reynoldsovoj stranicu u utorak, njih dvojica su objasnili da žele dokazati kako taj pregled može spasiti živote. "U normalnim okolnostima nikad ne bih dao da se neki medicinski postupak stavi pred kameru i potom podijeli. Ali budući da ovo može spasiti živote to mi je dovoljna motivacija da pustim film o tome kako mi guraju kameru u stražnjicu", rekao je Reynolds.

Tijekom zahvata Reynolds je otkrio da mu je na desnoj strani debelog crijeva pronađen "izuzetno suptilan polip" koji je odmah uklonjen. "Ovo vam je potencijalno spasilo život, i ovo vam govorim bez namjere za dramatiziranjem", rekao je liječnik Reynoldsu nakon pregleda i tom prilikom mu pokazao snimku tkiva, piše Page Six. Reynolds nije imao nikakve simptome prije nego što mu je otkriven polip, a liječnik je istaknuo da se upravo radi toga radi ova pretraga. 

Kod McElhenneyja otkrili su tri polipa za koje njegov liječnik rekao da nisu zabrinjavajući, ali da je dobra stvar što su rano otkriveni i uklonjeni. McElhenney inače zvijezda serije "Uvijek je sunčano u Philadelphiji" našalio se da je pobijedio Reynoldsa, budući da je imao dva polipa više.

Nakon videa ide poruka: "Rak debelog crijeva se može spriječite. Ako imate više od 45 godina razgovarajte sa svojim liječnikom o kolonoskopiji".

Posjeti missZDRAVA.hr