Rodna neravnopravnost 'smanjuje ženski mozak'

shutterstock
Rodna neravnopravnost povezana je s razlikama u strukturi muškog i ženskog mozga, pokazuju rezultati globalnih istraživanja.
Vidi originalni članak

U prvoj studiji te vrste, znanstvenici su pregledali više od 7800 snimaka magnetne rezonance osoba iz 29 različitih zemalja. U zemljama gdje je bila veća rodna nejednakost, kortikalna debljina desne hemisfere mozga žena bila je tanja nego kod muškaraca. U rodno ravnopravnijim zemljama nije bilo značajne razlike.

Zahvaćena su područja mozga koja su posebno povezana sa stresom i emocijama. Glavni autor dr. Nicolas Crossley, gostujući profesor na Odjelu za psihijatriju na Sveučilištu u Oxfordu i izvanredni profesor na Pontificia Universidad Católica u Čileu, rekao je: "Naša analiza sugerira da su neke spolne razlike u strukturi mozga povezane s nepovoljnim društvenim okruženjem u kojem mnoge žene žive".

stanke u govoru su uobičajeni dio starenja, ali promjena tempa nije Usporavanje uobičajene brzine govora, važan pokazatelj zdravlja mozga

Ove su promjene posebno locirane u regijama mozga koje su uključene u kontrolu emocija i koje su također pogođene poremećajima povezanim sa stresom kao što su depresija i posttraumatski stresni poremećaj. Stoga mislimo da je ono što vidimo učinak kroničnog stresa u mozgovima žena u rodno neravnopravnim okruženjima.

"Stres utječe na veze neurona, što bismo onda vidjeli kao stanjivanje kore sive tvari na MR snimkama. Međutim, mogli bi biti uključeni i drugi mehanizmi, kao što je učinak smanjenih mogućnosti, uključujući obrazovanje, što dovodi do slabijeg razvoja veza u mozgu. Naša analiza sugerira da su neke spolne razlike u strukturi mozga povezane s nepovoljnim društvenim okruženjem u kojem žive mnoge žene", navodi Crossley.

Sretan ti međunarodni dan žena Citati poznatih žena uz koje ćeš se odmah osjećati snažnije

Ovi rezultati upućuju na potencijalnu neuronsku vezu između rodne neravnopravnosti i većeg rizika od problema s mentalnim zdravljem i smanjenog akademskog uspjeha – ukazujući na potencijalno opasan učinak rodne neravnopravnosti na ženski mozak. "Ovo istraživanje ima potencijal za informiranje o politikama rodne ravnopravnosti, ali treba daljnje istraživanje kako bi se detaljnije ispitalo kako i kada se to događa", navodi Crossley.

Istraživači su pogledali snimke magnetske rezonancije 4078 žena i 3798 muškaraca u dobi između 18 i 40 godina uključujući zemlje Vekiku Britaniju, SAD, Kinu, Latinsku Ameriku, Indiju, Južnu Afriku. Rad, objavljen u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, nastao je u suradnji desetaka akademika povezanih s više od 70 institucija.

Rodna nejednakost mjerena je pomoću Indeksa rodne nejednakosti Ujedinjenih naroda i Globalnog indeksa rodnog jaza Svjetskog ekonomskog foruma.

napisao je knjigu Neurolog obolio od Alzheimera priča kako usporava bolest i o sudjelovanju u istraživanjima

Posjeti missZDRAVA.hr