Riješi se osipa od znoja i napravi sprej za noge i prirodni puder za tijelo

Guliver Shutterstock
Toplo vrijeme, opušteno uživanje u manjku odjeće i obuće, kupanju, sunčanju, može ti pokvariti crvenilo kože nastalo zbog alergija, jakog sunca, uboda nekog kukca ili pretjeranog znojenja. Tim su reakcijama najčešće sklona djeca i ljudi osjetljive, svijetle kože koja je manje otporna na sunce i vanjske nadražaje.
Vidi originalni članak

Znojenjem naše tijelo čisti toksine, ali i obavlja termoregulatornu funkciju te se tako hladi kada su vrućine povišene. Ponekad, znoj može biti intenzivnijeg mirisa i s više toksina, uslijed jedenja začinjene hrane ili konzumiranja nekih lijekova te može u kombinaciji s uskom odjećom koja „ne diše“ te s kozmetičkim pripravcima nadražiti kožu što pak izaziva crvenilo, svrbež, peckanje i oticanje, a mogu se pojaviti i crvene kvržice i plikovi – iritacija kože koja se zove milaria rubra.

Takav tzv. točkasti znoj nakuplja se najčešće na vratu, pazuhu, grudima i preponama, a od njega najčešće stradaju djeca i pretile osobe. Ako te kvržice puknu, oslobađaju se kapljice znoja koje mogu uzrokovati osjećaj bockanja i dodatnog pečenja. Često se kupaj ili tuširaj hladnom vodom i provodi vrijeme u zatvorenom prostoru na sniženoj temperaturi. Dok čekaš da se koža osvježi, isprobaj neke prirodne recepte kojima možeš spriječiti ili bar ublažiti ovu neugodnu iritaciju.

Posjeti stranicu Mary's Sweets na kojoj ćeš naći puno korisnih savjeta kako možeš održavati ljepotu prirodnom kozmetikom
 

Sprej za noge – smanjit će znojenje i riješiti te neugodnih mirisa

Sastojci:

  • 25 ml hidrolata (cvjetne vodice) hamamelisa
  • 50 ml hidrolata (cvjetne vodice) lavande
  • 25 ml hidrolata (cvjetne vodice) paprene metvice
  • 20 kapi et.ulja limuna
  • 20 kapi et. ulja ruže geranije
  • 20 kapi et. ulja grejpa

Postupak: Sve sastojke pomiješaj i ulij u bocu s prskalicom. Prije upotrebe protresi bočicu. Koristi prema potrebi.

sadrže niske zaštitne faktore, ali pripremaju kožu za sunce Kako koristiti suha ulja i pekmeze za tamnjenje i koliko štite od sunca

Prirodni puder za tijelo – nanosi se na sve dijelove tijela koji se pojačano znoje – ispod pazuha, na preponama i pregibima

Mogu ga koristiti i bebe. Ovaj puder će upiti znoj i spriječiti iritacije. Koristi se prema potrebi, no ako si sklona znojenju – uvijek ga imaj uz sebe. Može se kombinirati uz dezodorns.

Sastojci:

  • 25 grama aru praha
  • 25 grama praha korijena perunike
  • 25 grama gustina
  • 2 velike žlice suhih cvjetova lavande
  • 2 velike žlice čaja od kamilice

Usitni ili zgnječi dva do tri režnja češnjaka i stavljaj na bradavice Od češnjaka nestaju prištići i bradavice

Priprema: U mikseru za kavu samelji u prah cvjetove lavande i kamilice. Pomiješaj sve sastojke i uspi ih u suhu posudu. Komadićem vate zahvati puder i nanesi na željena područja.

Napomena: Aru prah i korijen paerunike mogu se kupiti u svim bolje opremljenim dućanima zdrave hrane. Ako jedan od sastojaka ne možeš naći – pomiješaj onda 1/1 preostala dva.

Posjeti stranicu Mary's Sweets na kojoj ćeš naći puno korisnih savjeta kako možeš održavati ljepotu prirodnom kozmetikom

Posjeti missZDRAVA.hr