Prvi delta plus slučaj u Hrvatskoj potvrđen, Stožer predstavio nove mjere zaštite

shutterstock Delta plus soj najviše je prisutan u Velikoj Britaniji gdje ga nosi 6 % zaraženih
Delta plus soj zabilježen je u Čakovcu, a karakterizira ga još lakše prenošenje s osobe na osobu. Zbog visokih brojki zaraženih Stožer civilne zaštite uveo je nove mjere
Vidi originalni članak

Zamjenica Krunoslava Capaka Ivana Pavić Šimetin jučer je za HRT potvrdila da je u Hrvatskoj službeno zabilježen prvi slučaj delta plus soja korona virusa. "Danas je u Čakovcu zabilježen prvi slučaj delta plus soja. Znali smo da je na vratima. Iz iskustva s delta i alfa sojem vidjet će se koliko je opasan. Ono što se zasad zna je da je nešto zarazniji od delta soja", ispričala je Pavić Šimetin te dodala da je niska stopa procijepljenosti pogodna za širenje novog soja virusa

Broj zaraženih korona virusom u našoj zemlji svakodnevno vrtoglavo raste pa se tako za samo nekoliko dana povećao s četiri na sedam tisuća novozaraženih dnevno. Ovakvo alarmantno stanje potaknulo je Stožer civilne zaštite da uvede strože mjere kojima će se ograničiti pristup određenim sadržajima svima koji nemaju potvrdu o cijepljenju ili da su preboljeli COVID. 

Delta plus soj još se brže širi

Dok je utvrđeno da se delta soj virusa znatno brže i lakše prenosi od inicijalnog, sada se u zemljama diljem svijeta širi novi, delta plus soj koji bi mogao zaraziti još veći broj osoba, prenosi BBC. Iako postoje navodi da se novi soj još brže širi, nema potvrde da izaziva i značajnije simptome, što ne znači da je bezazlen. 

Novi soj posebno je prisutan u Velikoj Britaniji gdje je i dalje najveći broj zaraženih delta sojem, a pojavio se i u Americi, Danskoj i Indiji. Prema podacima koje prenosi BBC, čak 6 % zaraženih u Velikoj Britaniji nose delta plus varijantu virusa. Novi delta plus soj ipak još nije izoliran kao posebno opasan kao što je to napravljeno s delta sojem, ali se među tisućama varijanti korona virusa ipak izdvaja po broju zaraženih. Stručnjaci za BBC napominju da virusi konstantno mutiraju te da nije čudno vidjeti pojavu novih sojeva. 

Kako bi se zaštitili od novog soja, ali i onih poznatih, Britanci su također započeli cijepljenje trećom odnosno booster dozom cjepiva kojom postižu veću imunost organizma. Cjepivo koje je već razvijeno trebalo bi biti jednako efektivno za delta plus soj kao što je djelotvorno protiv delta soja. 
 


 

U Hrvatskoj stanje alarmantno, uvode se nove mjere zaštite

Iako je u Hrvatskoj zabilježen tek jedan slučaj delta plus soja, pandemija nastavlja buktati. Danas smo sa 6932 nova slučaja zaraze u 24 sata postavili rekordne brojke od početka pandemije. Trenutno je aktivan 28.541 slučaj, a dnevno umre 30 do 40 osoba, od toga većinom necijepljeni. Kako gotovo polovica testiranih svakodnevno bude pozitivno, Stožer je odlučio pooštriti mjere. 

"Ključna su tri smjera. Prvi je povećati procijepljenost, drugo je smanjiti okupljanja, a treće je postići sigurnost u obavljanju poslova koji se neće ograničavati", rekao je Davor Božinović i dalje objasnio kako od sutra vrijedi zabrana okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom prostoru za više od 50 ljudi. Okupljanje je dozvoljeno za više ljudi samo ako svi prisutni imaju COVID potvrde. Također će od sutra maske biti obavezne na okupljanjima čak i ako svi imaju COVID potvrde, što do sada nije bio slučaj. "Sva okupljanja moraju završiti do 24 sata pa tako i ona koja se održavaju uz obavezne COVID potvrde. Izuzetak su jedino kino projekcije koje su počele prije 23 sata, a vjenčanja moraju završiti do 2 sata ujutro", dodao je Božinović. 
 

visoka dob i veći broj postojećih bolesti Talijanska studija rasvijetlila zašto i neki cijepljeni umiru od koronavirusa
 

Potvrde za državne službe, moguće i za ugostiteljske objekte

Stožer je naveo kako će obavezne potvrde uvesti za državne i javne službe od 15.11., a ovisno o epidemiološkoj situaciji moguće je uvođenje i u fitness centre, teretane, bazene, kafiće i restorane. Pristup je moguć i uz potvrdu o negativnom nalazu testa za COVID te da za sada trošak testa snosi poslodavac. Od 4. siječnja, ako se situacija ne popravi, uvele bi se potvrde samo za one koji su cijepljeni ili preboljeli što daje dovoljno vremena da se građani koji još nisu odluče za cijepljenje

Božinović i Markotić složili su se kako se mjere ne mogu odnositi na one koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti te da niti do sada nisu bili podvrgnuti restrikcijama. U tu skupinu se ubrajaju trudnice te svi koji zbog zdravstvenih problema ne smiju primiti cjepivo. 

Mnogi kritiziraju Stožer za prekasno uvođenje strožih mjera, a trebaju li biti još rigoroznije vidjet ćemo za koji tjedan kroz epidemiološko stanje. Do tada svi članovi Stožera pozivaju ljude na cijepljenje i poštivanje mjera zaštite u svrhu povećanja sigurnosti. 
 

usporedba zemlja s visokom i niskom procijepljenosti Zašto broj slučajeva COVID-a i dalje raste te kako na njega utječe cjepivo? Zdravlje Stručnjaci objašnjavaju zašto je sve više cijepljenih zaraženo koronavirusom

 

Posjeti missZDRAVA.hr