Protiv HPV-a i cista ljekovitim biljem

CIN i HPV, mastopatija, miomi, policistični jajnici, neplodnost, endometrioza, polipi, fibroadenomi, endometriotične ciste. Ovo su nažalost u današnje vrijeme najčešće dijagnoze koje muče i djevojke i žene. Kažem nažalost, jer danas je žena preopterećena, iscrpljena je fizički i psihički, s obavezama i na poslu i kod kuće
Vidi originalni članak

Previše posla, raznih obveza i neizbježnog stresa, prema izjavama svjetskih stručnjaka psihologa, dovode do iscrpljivanja ne samo cijelog organizma već u prvom redu ženskih spolnih organa. Sve to pomalo mijenja hormonalnu ravnotežu i dovodi do pada imuniteta te razvoja bolesti. Ovome se kao mogući dodatni uzrok bolesti mora pridodati i neadekvatna prehrana - obilje mesa i mesnih proizvoda te mlijeka i mliječnih proizvoda (u kojima ima previše hormona i aditiva).

Prvi korak - odluka

Svaki dan se susrećem s pacijenticama koje traže pomoć iz prirode, iz naše zelene ljekarne. Dragi Bog nam je podario zelenu ljekarnu, livadu i šume pune ljekovitog bilja, ali mi moramo pružiti ruku. Moramo napraviti prvi korak i donijeti odluku. Nitko nam ne može pomoći ako sami to ne želimo. U fitoterapiji postoje ljekovite biljke kojima uspješno rješavam ove "ženske boljke".

Za CIN uz koji je najčešće vezan humani papiloma virus (HPV) potrebno je piti čaj s biljnim kapima - tinkturom na bazi nevena, imele, mente, kadulje, koprive. Te biljke podižu imunitet, a on nam je bitan u borbi protiv virusa.

Kadulja i kopriva su biljke koje imaju protuupalno djelovanje, čiste krv, pozitivno utječu na cirkulaciju i jetru. Sadrže tzv. fitoestrogene te smanjuju negativno djelovanje naših estrogenih hormona.

Ulje za CIN s nevenom i gospinom travom djeluje protuupalno na sluznicu rodnice i vrata maternice, a uz ulja ravensare, lavande, eukaliptusa djeluje i ''virucidno'' tj.ubija HP virus. Preko mini tamponima stavlja se u rodnicu tijekom noći. Terapija za polipe i miome je slična. Čajna mješavina s kaduljom, koprivom, nevenom, kupinom, hrast korom, rusomačom i dvije vrste biljnih kapi dovode do smanjivanja mioma i polipa. Naravno, terapija neće biti jednako uspješna i brza kod svih pacijentica.

Puno je tu elemenata i različitosti: u simptomima, jačini krvarenja, eventualnoj anemiji, godinama, bolovima i što je veoma bitno u veličini mioma. Intramuralno, subserozno ili submukozno smješteni miomi razlikuju se u veličini u brzini rasta i jačini krvarenja. Terapijski se pokrivaju miomi do 8 cm veličine. Kod većih dimenzija mioma treba razmisliti o operativnom zahvatu. Svakako porazgovaraj i sa svojim liječnikom ginekologom i liječnikom fitoterapeutom.

Neplodnost kod žena

Neplodnost kod žena zahtjeva terapiju s čajem i kapima. To je osnovno. Ženski čaj sastoji se od odabranog bilja kao što su imela, majčina dušica, konopljika, kamilica, borovica. Budući da je neplodnost najčešće povezana s policističnim jajnicima tzv. PCO i s niskom razinom progesterona, a prevelikom količinom estrogena koji blokiraju ovulaciju u fitoterapiji provodim upravo to: povisujem progesteron i blokiram estrogene. Tako, malo po malo, dolazi do regulacije ciklusa, smanjuju se dlakavost i akne, osjećaj težine u trbuhu, bolovi. Najčešće tijekom druge terapije uvodim i ulje ili mast za masažu donjeg dijela trbuha (područje jajnika i maternice.)

Kod cistične mastopatije ili prisutnog fibroadenoma dojke se mažu kremom koju uvijek pripremam svježu: od nevenovog ulja, lavande, nerolija, ponekad grejpa, ylang-ylanga, ruže. Obavezno se mažu obje dojke. U internoj terapiji piju se čaj i kapi protiv mastopatije, bolova i za smanjenje ciste tj. fibroadenoma.

Fibroadenom je dobroćudan tumor i stajalište današnje medicine je da ga ne treba operirati već redovito pratiti. Imunološko i protutumorsko bilje ovdje nam je od velike važnosti.

Prevencija ljekovitim biljem

Imela i Petasites, zatim kopriva i preslica s diuretskim djelovanjem da se smanji napetost dojki, matičnjak i odoljen za smirenje stresa, šipak i hibiskus kao korigensi okusa. No, te su ljekovite biljke bogate vitaminom C i voćnim kiselinama koji nam također kao antioksidansi pomažu u borbi s mnogim bolestima. Vrkuta je također biljka izbora - u novijim istraživanjima navodi se čak njezino preventivno, zaštitno djelovanje protiv tumora dojke.

Nastojala sam ti ukratko približiti i objasniti djelovanje ljekovitog bilja i njegove velike mogućnosti u terapiji "ženskih" bolesti i problema. Biljke moraju biti ispitane i moraju sadržavati dovoljnu dozu aktivne ljekovite tvari (propisane zakonom u Farmakopeji). I naravno, trebaju biti u rukama stručne i školovane osobe.

Tek nakon razgovora s liječnikom te nakon pregledanih nalaza i uzete anamneze, možeš biti sigurna da će terapija biti pripremljena upravo za tebe i tvoju dijagnozu.

Ono što terapiju čini još kvalitetnijom je činjenica da će te liječnik i dalje pratiti, savjetovati i po potrebi ti mijenjati i prilagođavati fitoterapiju. Moraš biti uporna i redovita jer ljekovito bilje ne djeluje preko noći. Polako, ali sigurno ipak ćeš stići do cilja.

Posjeti missZDRAVA.hr