Crni grah, ječam i klice: Proljetno čišćenje počinje iznutra

Za detoksikaciju tijela nakon zime, proljeće češće jedi, koji je sjajan čistač masnoće, te divlje jestivo zeleno bilje čije će ti obilje minerala, vitamina i klorofila očistiti jetru i krv. Nauči pripremati crni grah na proljetni način i uvjeri se kako i jela za detoksikaciju mogu biti ukusna.
Vidi originalni članak

Proljetne sunčeve zrake potiču obnovu godišnjeg ciklusa prirode. I našem će organizmu, nakon duge, hladne zime u kojoj smo konzumirali jaču, masniju i težu hranu dobro doći obnova. Proljeće je sjajna prilika za veće i manje promjene u prehrani i dobra priprema za ljeto u kojem će nam tijelo biti izloženije vrućini i sunčevim zrakama. Tradicijski se kroz uskršnji post tijelo oslobađalo zimskih zaliha, no s promjenama možeš započeti i sada.

Prije svega, vrlo je važno birati namirnice uzgojene bez agro-kemikalija (herbicida, pesticida i umjetnih gnojiva) jer ćeš tako uspješno spriječiti dio vanjskog zagađenja. Potrebno je pripaziti i na kvalitetu vode, te što više koristiti izvorsku ili filtriranu vodu.

A koliko čaša vode dnevno trebaš popiti s obzirom na tjelesnu težinu, izračunaj u Vodomjeru!

U svjetlu činjenice da suvremena prehrana sadržava prosječno 42% masnoća koje dolaze izravno iz mliječnih proizvoda, mesa, margarina i neizravno, pretvorbom rafiniranih namirnica (bijelog brašna, šećera, bijele riže itd.) u masnoću, jasno je da je te sastojke važno svesti na najmanju moguću mjeru. Zamijeni ih cjelovitima: nepoliranim žitaricama, mahunarkama, obiljem svježeg sezonskog povrća i voća, sjemenkama, nerafiniranim uljima i manjom količinom ribe i plodova mora.

detoksikacija 5 jasnih znakova da ti je potrebna detoksikacija

Detoksikacija Mjesečna detoksikacija za bubrege i crijeva

Integralne žitarice imaju sačuvanu vanjsku ovojnicu zrna koja je bogata vitaminima B-skupine, mineralima i balastnim tvarima, dok je njezina unutrašnjost bogata složenim šećerima koji polako ulaze u krv te održavaju stabilnu razinu energije u organizmu. U proljeće je dobro staviti naglasak na konzumiranje ječma koji je sjajan čistač masnoće, te zob i u manjoj mjeri pšenicu i raž.

Uz cvjetne vjesnike proljeća postepeno niče i divlje jestivo zeleno bilje koje je izuzetno vrijedno za konzumaciju upravo u ovome prelaznom razdoblju. Obilje minerala, vitamina i klorofila sjajno će očistiti jetru i krv te nas tako pripremiti za nadolazeće vrijeme.

Crni grah na proljetni način

Sastojci:

  • 1,5 šalica kuhanog crnog graha
  • ½ šalice kratko kuhanog korijena celera
  • ½ šalice kratko kuhane mrkvice narezane na kockice
  • ½ šalice kuhanog kukuruza (može iz stalenke)
  • šaka rikule/cikorije/maslačka

Preljev:

  • 1 žlica lanenog ulja
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žlica ječmenog slada
  • ¼ žličice timijana ili nekog drugog začinskog bilja
  • sol po želji

Priprema:

Skuhaj crni grah u malo vode s kombu algom. Kratko prokuhaj mrkvu pa celer. Ohladi. Pomiješaj grah i povrće. U posebnoj posudici pomiješaj sastojke za preljev, pa dodaj u salatu. Dobar tek!

Proljeće je također pravo vrijeme da u prehranu uključiš klice!

Posjeti missZDRAVA.hr