Crni grah, ječam i klice: Proljetno čišćenje počinje iznutra
Proljetne sunčeve zrake potiču obnovu godišnjeg ciklusa prirode. I našem će organizmu, nakon duge, hladne zime u kojoj smo konzumirali jaču, masniju i težu hranu dobro doći obnova. Proljeće je sjajna prilika za veće i manje promjene u prehrani i dobra priprema za ljeto u kojem će nam tijelo biti izloženije vrućini i sunčevim zrakama. Tradicijski se kroz uskršnji post tijelo oslobađalo zimskih zaliha, no s promjenama možeš započeti i sada.
Prije svega, vrlo je važno birati namirnice uzgojene bez agro-kemikalija (herbicida, pesticida i umjetnih gnojiva) jer ćeš tako uspješno spriječiti dio vanjskog zagađenja. Potrebno je pripaziti i na kvalitetu vode, te što više koristiti izvorsku ili filtriranu vodu.
A koliko čaša vode dnevno trebaš popiti s obzirom na tjelesnu težinu, izračunaj u Vodomjeru!
U svjetlu činjenice da suvremena prehrana sadržava prosječno 42% masnoća koje dolaze izravno iz mliječnih proizvoda, mesa, margarina i neizravno, pretvorbom rafiniranih namirnica (bijelog brašna, šećera, bijele riže itd.) u masnoću, jasno je da je te sastojke važno svesti na najmanju moguću mjeru. Zamijeni ih cjelovitima: nepoliranim žitaricama, mahunarkama, obiljem svježeg sezonskog povrća i voća, sjemenkama, nerafiniranim uljima i manjom količinom ribe i plodova mora.
Integralne žitarice imaju sačuvanu vanjsku ovojnicu zrna koja je bogata vitaminima B-skupine, mineralima i balastnim tvarima, dok je njezina unutrašnjost bogata složenim šećerima koji polako ulaze u krv te održavaju stabilnu razinu energije u organizmu. U proljeće je dobro staviti naglasak na konzumiranje ječma koji je sjajan čistač masnoće, te zob i u manjoj mjeri pšenicu i raž.
Uz cvjetne vjesnike proljeća postepeno niče i divlje jestivo zeleno bilje koje je izuzetno vrijedno za konzumaciju upravo u ovome prelaznom razdoblju. Obilje minerala, vitamina i klorofila sjajno će očistiti jetru i krv te nas tako pripremiti za nadolazeće vrijeme.
Crni grah na proljetni način
Sastojci:
- 1,5 šalica kuhanog crnog graha
- ½ šalice kratko kuhanog korijena celera
- ½ šalice kratko kuhane mrkvice narezane na kockice
- ½ šalice kuhanog kukuruza (može iz stalenke)
- šaka rikule/cikorije/maslačka
Preljev:
- 1 žlica lanenog ulja
- 1 žlica vode
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica ječmenog slada
- ¼ žličice timijana ili nekog drugog začinskog bilja
- sol po želji
Priprema:
Skuhaj crni grah u malo vode s kombu algom. Kratko prokuhaj mrkvu pa celer. Ohladi. Pomiješaj grah i povrće. U posebnoj posudici pomiješaj sastojke za preljev, pa dodaj u salatu. Dobar tek!
Proljeće je također pravo vrijeme da u prehranu uključiš klice!