Pomaže li začinjena hrana protiv raka pluća?
Istraživači sa Sveučilišta Marshall u Zapadnoj Virginiji ispitali su učinke kapsaicina na tri vrste stanica raka u laboratoriju. Tim znanstvenika otkrio je da je spoj zaustavio prvi korak širenja raka, poznat kao metastaze. A testovi na miševima koji su se borili s metastatskim rakom pokazali su da su oni koji su konzumirali kapsaicin imali manje površine agresivnih stanica raka u plućima.
Daljnja ispitivanja pokazala su da metastaze raka pluća potisnute kapsaicinom blokiraju protein koji igra ulogu u rastu stanica, zvanom Src. Rezultati su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za istraživačku patologiju u Orlandu na Floridi.
Jamie Friedman, kandidat za doktorat koji je vodio studiju, rekao je: "Rak pluća i drugi karcinomi obično metastaziraju na sekundarne lokacije poput mozga, jetre ili kosti, što ih čini teškim za liječenje. Naša studija sugerira da bi prirodni spoj kapsaicin iz čili paprike mogao predstavljati novu terapiju u borbi protiv metastaza kod pacijenata s rakom pluća."
Friedman je dodao: "Nadamo se da će se jednog dana kapsaicin moći koristiti u kombinaciji s drugim kemoterapeuticima za liječenje raznih vrsta raka pluća."
Što je rak pluća?
Rak pluća je jedan od najčešćih i najtežih vrsta raka. Po postotku oboljelih od raka pluća Hrvatska je u europskom vrhu, to je najčešći oblika raka kod muškaraca, a drugi po redu kod žena; najčešći je uzrok umiranja od malignih bolesti, a teško se dijagnosticira i slabo liječi. Svake godine u Hrvatskoj se zabilježi oko 2.500 novih slučajeva raka pluća. Godine 2008. u svijetu je otkriveno 1,61 milijun novih slučajeva, a iste godine od njega je umrlo 1,38 milijuna ljudi.
"To je kao da svaki dan padne jedan zrakoplov Boeing 797. Da se to dogodi, bila bi to velika medijska vijest, no o ovome se malo govori", rekla je mr. sc. Sandra Karabatić za Hrvatsku ligu protiv raka.
Većina pacijenata koji dobiju rak pluća, koji je često bez simptoma u svojim najranijim fazama, su pušači ili bivši pušači. Iako je klinička upotreba kapsaicina pokazala rezultate, zahtijevat će prevladavanje njegovih neugodnih nuspojava, koje uključuju iritaciju probavnog sustava, grčeve u želucu i osjećaj pečenja.
Znanstvenici kažu da kapsaicin aktivira stanični receptor zvan TRPV1, on kontrolira kojim se tvarima rak može hraniti. Kako sve više stanica raka umire, tumor prestaje rasti.
Drugi eksperimenti su otkrili da obitelj spojeva kapsaicina može ubiti stanice raka napadajući njihov mitohondrije. No, stručnjaci su u više navrata upozorili da je malo vjerojatno da bi samo konzumiranje mnogo začina moglo pomoći u borbi protiv bilo kojeg oblika raka.