Troši milijune na pomlađivanje, a sada uzima i krvnu plazmu 17-godišnjeg sina

Instagram @bryanjohnson_ Bryan je i prije primao plazmu nepoznatog donora, no sada ju je uzeo od sina
Bryan Johnson već je ubrizgavao u krvotok plazmu anonimnog donora koji je morao biti savršeno zdrav, optimalnog indeksa tjelesne mase i bez povijesti značajnih bolesti, no sada je prihvatio donaciju plazme od svog oca Richarda i sina Talmagea.
Vidi originalni članak

Nije novost da uspješni i slavni koriste dobar dio svog bogatstva na izgled i zdravlje, no jedan je američki poduzetnik ipak napravio korak dalje. Bryan Johnson, 45-godišnji poduzetnik, investitor i pisac, okružio se timom od 30 medicinskih stručnjaka koji imaju jedan zajednički cilj - pratiti svaki aspekt njegovog zdravlja kako bi njegov mozak, srce, pluća, jetra, bubrezi, tetive, zubi, koža, kosa, mjehur, penis i rektum bili poput onih 18-godišnjaka. 

Johnson će u tu svrhu potrošiti minimalno dva milijuna dolara, a cijeli projekt nazvan Project Blueprint vodi liječnik Oliver Zolman, navodi Bloomberg. Zolman i Johnson opsesivno su čitali znanstvenu literaturu o starenju i dugovječnosti te koriste Johnsona kao pokusnog kunića za tretmane koji pokazuju veliki potencijal te putem prate sve parametre.

Prati strog režim prehrane i tjelovježbe

Prošlo je godinu dana otkako je započeo Project Blueprint. Sve započinje pomno isplaniranom prehranom, ali i navikama spavanja te vježbanja. Bryan prati striktno vegansku dijetu te dnevno jede točno 1977 kilokalorija, vježba po jedan sat dnevno, a tri puta tjedno izvodi vježbe visokog intenziteta. Svaki dan ide na spavanje u isto vrijeme, a dva sata prije spavanja obavezno nosi naočale koje blokiraju plavu svjetlost. 

Kako bi potpuno prilagodio režim cilju pomlađivanja organa, Johnson neprestano prati vitalne znakove. Svaki mjesec prolazi kroz desetke medicinskih postupaka od kojih su neki prilično ekstremni i bolni, a zatim mjeri rezultate dodatnim pretragama krvi, magnetskom rezonancom, ultrazvukom i kolonoskopijom. "Liječim sportaše i holivudske slavne osobe i nitko ne gura granice toliko koliko Bryan", kaže Jeff Toll, internist u timu.

 

Njegovo tijelo medicinski postaje mlađe 

Sav trud, kažu liječnici, počeo se isplaćivati jer Johnsonovo tijelo je uistinu medicinski sve mlađe. Postoje očiti znakovi da je Johnson zdraviji od većine 45-godišnjaka. Postotak tjelesne masnoće mu se kreće između pet i šest posto te mu zbog toga mišići i žile dolaze do izražaja, no ono što se dogodilo u tijelu najviše uzbuđuje liječnike. Navode da testovi pokazuju kako je smanjio svoju ukupnu biološku dob za najmanje pet godina. Rezultati također sugeriraju da ima srce 37-godišnjaka, kožu 28-godišnjaka, a kapacitet pluća i kondiciju 18-godišnjaka. "Svi markeri koje pratimo nevjerojatno su se poboljšali", kaže Toll.

Ipak, Zolman naglašava da njegov rad s Johnsonom tek počinje i da im je preostalo stotine postupaka za istraživanje, uključujući niz eksperimentalnih genskih terapija. “Nismo postigli neke revolucionarne rezultate”, kaže liječnik i dodaje: "Kod Bryanta smo postigli male, razumne rezultate i to je za očekivati". S druge strane sam Johnson kaže kako je već to veliki uspjeh za njega te da nastavlja istim intenzitetom. Detalje protokola te savjete, recepte i rezultate možete proučiti na njegovoj službenoj stranici

Dokaz da epigenetika uistinu utječe na starost organizma?

Prije smo pisali o novom otkriću znanstvenika koji su povezali starenje s epigenetskim djelovanjem na aktivaciju i gašenje gena. U tom su istraživanju znanstvenici po prvi put na takav način povezali utjecaj okoliša i životnih navika na starost organizma jer se do tada vjerovalo da samo mutacije gena mogu izazvati starenje. 
 

Mogu započeti i zaustaviti starenje Znanstvenici uspješno obrnuli proces starenje kod miševa, što to znači za ljude?
 

Johnsonov primjer je poprilično neodrživ za prosječnu osobu, ali bi se iz njega moglo zaključiti koliko prehrana, tjelovježba i dobar san uistinu utječu na naš izgled i zdravlje. Tu su naravno i medicinski zahvati koji mu u tome pomažu. Poduzetnik koji je postao opsjednut zdravljem kaže kako su njegove metode ekstremne, ali da njima želi dokazati da propadanje organizma nije neizbježno te da je ključ uspjeha, za njega, učiniti da sve to izgleda kao jedna velika video igra kojoj je cilj zdravlje. 
 

Veganska prehrana ne mora biti komplicirana Veganska prehrana - prednosti i jelovnik za početnike

Posjeti missZDRAVA.hr