Pluća oporavljenih od COVID-19 izgledaju gore nego kod kroničnih pušača

shutterstock
Dr. Brittany Bankhead-Kendall, kirurginja u Teksasu, pokazala je tri rendgenske snimke pluća od zdravog pacijenata, od pušača i od pacijenata s COVID-19.
Vidi originalni članak

RTG snimka zdravog pacijenta imala je puno crnog prostora, što ukazuje da su mogli udisati normalne količine kisika, RTG pušača imao je zamagljena mjesta što ukazuje na upalu i oštećenje zidova pluća ili zračnih vrećica, dok je RTG pacijenta s koronavirusom izgledao gotovo potpuno bijel što je poznato kao neprozirnost pluća. Kada se pluća ne mogu vidjeti to obično znači da su puna vode tekućine ili bakterija, kao i gustih ožiljaka i oštećenja, piše Mail Online.

Dr. Bankhead-Kendall, docentica na Zdravstvenom centru sveučilišta Texas Tech, liječila je tisuće ljudi oboljelih od koronavirusa od kad je izbila pandemija u ožujku prošle godine. Rekla je da su rendgenski snimci pluća pušača pomalo magloviti, ali pluća pacijenata s koronavirusom gotovo su potpuno bijela, imaju intenzivne ožiljke i vidi se da u organe nije došlo dovoljno zraka.

Bankhead-Kendall rekla je za CBS DFW da se puno zdravstvenih stručnjaka koncentrira na stope smrtnosti, a ne na dugoročne posljedice koje imaju preživjeli. "Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i naravno da je to opravdano", rekla je. "Ali potrebno je govoriti i o posljedicama koronavirusa koje imaju preživjeli."

Kristijan Ramadan s Oxforda Razlika između Pfizerova, Modernina i AstraZenecina cjepiva

Koronavirus često dovodi do komplikacija poput upale pluća, koja se javlja kada se pluća napune tekućinom i upale. Kako se zračne vrećice pune tekućinom, nisu u mogućnosti unijeti toliko kisika, što dovodi do simptoma kao što su kašalj i otežano disanje. Studije su također otkrile oštećenje epitelnih stanica, koje prekrivaju respiratorne prolaze od nosa do pluća, pacijenata s koronavirusom.

Medicinski tehničar dobio je COVID tjedan dana nakon primanja cjepiva Koliko cjepivu za koronavirus treba da postane djelotvorno?

Neki su pacijenti završili s trajnim oštećenjima pluća ili ožiljcima, ali nije jasno vrijedi li to za sve pacijente. Stručnjaci za javno zdravstvo savjetuju pacijentima koji su preboljeli COVID-19, ako i dalje imaju otežano disanje da kontaktiraju liječnika kako bi provjerili stanje svojih pluća.

 
Posjeti missZDRAVA.hr