Opasno debela nacija: Održana prva konferencija "Hrvatski dan debljine"

Guliver/Shutterstock Svjetski dan debljine obilježava se 4. ožujka
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako u Hrvatskoj preveliku tjelesnu masu ima 64% muškaraca i 52% žena, a preveliku tjelesnu masu ima i 19% djece upozoreno je u petak 17. ožujka na konferenciji "Hrvatski dan debljine", održanoj u Zagrebu.
Vidi originalni članak

Sudionici konferencije govorili su što je dosad učinjeno u liječenju debljine te koje su posljedice nedovoljne prevencije i kako utjecati na promjenu životnog stila kako bi se smanjio broj pretilih osoba.

Dijabetolog Željko Metelko rekao je kako se radi o svjetskoj pandemiji i da se u rješavanje problema pretilosti trebaju uključiti i Vlada i Ministarstva zdravstva, civilnog društvo i Crkva jer je pretilost ozbiljan problem koji skraćuje život, a u budućnosti će imati katastrofalne posljedice na zdravstveni proračun.

Mirna Šitum, pročelnica zagrebačkog Ureda za zdravstvo, istaknula je da je prekomjerna tjelesna težina jedan je od vodećih problema što utječe na opće zdravstveno stanje i pojavu kroničnih nezaraznih bolesti, koje su posljedica debljine i najčešći razlog pobola građana. "Zagreb niz godina nastoji utjecati na smanjenje prekomjerne težine svojih građana. U Zagrebu dugo radimo na tom planu. U velikim zdravstvenim centrima osnivaju se ambulante za debljinu, u njima rade multidisciplinarni timovi koji dijagnosticiraju stanje i liječe ljude koji već imaju posljedice zbog debljina, kroz visoki tlak i poremećaje u kardiovaskularnom sustavu", rekla je Šitum.

Izračunaj svoj indeks tjelesne mase

U suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine u Domu zdravlja Centar otvoreno je savjetovalište, kako bi na razini primarne zaštite bilo dostupno svim građanima, da ne moraju ići u bolnicu radi tog problema. Također, zbog smanjenja prekomjerne težine u djece u zagrebačkim je dječjim vrtićima i osnovnim školama uvedena zdrava prehrana.

Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine smatra da je u borbi protiv pretilosti važno umrežavanje medicinskih stručnjaka, udruga koje se bave tim problemom i pacijenata.

Obilježavanje Hrvatskog dana debljine je organizirao Grad Zagreb u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine i podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Preuzmi jelovnik za mediteransku dijetu

Posjeti missZDRAVA.hr