Što je omega-3 indeks?
Omega-3 masne kiseline su polinezasićene masne kiseline koje su neophodne za razvoj i zdravlje, a ljudski ih organizam ne može sam sintetizirati već ih mora unositi hranom. Najznačajnije omega-3 masne kiseline su EPA i DHA.
Nizak omega-3 indeks ukazuje na veću pojavnost bolesti srca
Organizam može profitirati od unosa omega-3 masnih kiselina samo ako one doista završe u ciljnim tkivima, a to ovisi o biorasploživosti prehrambenih izvora omega-3 masnih kiselina u našem organizmu. Iz toga je razloga uveden termin omega-3 indeks koji je zadnjih godina uveden u znanstvenu terminologiju ukupnih masnih kiselina. Nizak omega-3 indeks može ukazati na veću pojavnost od bolesti srca i krvožilnog sustava.
Osobe s omega-3 indeksom manjim od četiri su deset posto ugroženije od onih s omega-3 indeksom većim od osam. Znanstvenici su zaključili kako je vrlo izvjesno da se unosom 1000 mg EPA+DHA postiže odgovarajuća ugradnja u ciljana tkiva, tj. ukoliko je omega-3 indeks 11, vrijednost koja je zabilježena kod Japanaca (koji imaju najviše vrijednosti tog indeksa). Najbolji prehrambeni izvori ovih masnih kiselina su sardine, skuše, tuna i losos.
Sve više se koristi ulje račića
Zbog ubrzanog načina života često su ti dodaci prehrani koji sadrži omega-3 masne kiseline jednostavniji izbor obogaćivanja prehrane. Do sada se kao dodatak prehrani najčešće koristilo riblje ulje, no zadnjih godina otkriveno je i ulja račića koje se sve više koristi. Istraživanja koja su vršena s uljem krila pokazala su da se omega-3 indeks značajno povećava već nakon 2–4 tjedna primjene ulja račića u dozi od 2 grama. U studiji je prosječna vrijednost omega-3 indeksa iznosila 2% na početku, a nakon 8 tjedana, prosječna vrijednost omega-3 indeksa iznosila je 4,5%.
Saznaj zašto trebaš jesti orahe svaki dan!