Odobren lijek za mršavljenje koji sadrži isti sastojak kao i lijek za dijabetes

Pexels Oba lijeka koja su se pokazala uspješna za mršavljenje pripadaju skupini lijekova koji se nazivaju agonisti receptora GLP-1, koji se godinama koriste za liječenje dijabetesa.
Radi se o spoju semaglutidu koje je se koristi za liječenje dijabetesa, a sada će biti dostupan i kao lijek za pretilost
Vidi originalni članak

Lijek za liječenje dijabetesa Ozempic čija je glavna djelatna tvar semaglutid osvojio je cijeli svijet gotovo preko noći. Kako se pokazalo da je učinkovit u smanjenju tjelesne težine pored toga što pomaže osobama koje pate od dijabetesa, počeli su ga koristiti i oni kojima nije dijagnosticiran dijabetes kako bi skinuli kilograme viška. Porastom popularnosti lijeka došlo je do nestašice diljem Amerike i Europe pa čak i Hrvatske. 

Dobra vijest dolazi iz Velike Britanije koja je odobrila korištenje lijeka Wegovy u javnom zdravstvu za liječenje pretilosti, navodi BBC. Lijek koristi semaglutid kako bi smanjio apetit osobe i tako osigurao kalorijski deficit koji dovodi do gubitka kilograma, a već je dostupan na američkom tržištu. Wegovy je već odobrila i Europska agencija za lijekove (EMA) jer kako navode, prednosti koje pruža lijek pretilim osobama nadjačava negativne učinke. 

Kome je namijenjen novi lijek i kako se koristi?

Europska agencija za lijekove navodi kako se lijek treba koristiti u kombinaciji sa zdravim životnim navikama kao što je vježbanje i uravnotežena prehrana. Koristi se kod osoba koje imaju indeks tjelesne mase veći od 30 ili veći od 27 kod osoba koje imaju druge zdravstvene probleme. Dolazi u obliku već odmjerenih šprica te se ubrizgava u trbuh, bedro ili nadlakticu. Kako bi se smanjile moguće nuspojave, započinje se s malom dozom od 0,25 mg koja se s vremenom povećava do 2,4 mg. Pacijenti si mogu sami ubrizgati lijek. 

Lijek, kao i svi drugi, ne dolazi bez rizika. Osim uobičajenih nuspojava poput glavobolje, mučnine, nadutosti i povraćanja, može dovesti do dehidracije, a u rijetkim slučajevima i do pankreatitisa, odnosno upale gušterače.
 

bijele uputnice Oboljeli od dijabetese ostali bez lijeka u Hrvatskoj jer ga kupuju za mršavljenje

Posjeti missZDRAVA.hr