Obiteljski vikend: 4 prijedloga kako se grupno aktivirati

Guliver Shutterstock
Svjež zrak, cvrkut ptica, potpuna sloboda - to je ono što se traži. Odabrali smo nekoliko savršenih kombinacija odmora i rekreacije
Vidi originalni članak

Roditeljstvo u modernom dobu većinu vremena zna biti izazovno. Uznapredovala tehnologija i dostupnost svijeta na dlanu učinili su da sve manje međusobno komuniciramo i provodimo vrijeme u krugu obitelji. Isto tako, sjedilački način života prikovao nas je u domove ispred televizije, daleko od prirode koja nam je potrebnija no ikada. Zajedničke su šetnje roditelji zamijenili dopuštanjem djeci prekomjernog igranja računalnih igrica, a vrijeme na odmorima većina provede surfajući internetom. Poražavajuće rezultate donijelo je prvo nacionalno istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u suradnji s Hrabrim telefonom. Čak 80% djece živi u kućanstvima s 5 ili više primjeraka elektroničkih uređaja, više od dvije trećine djece koristi mobitel i tablet, a gotovo 50% roditelja djeci daje male ekrane kako bi se djeca zabavila.

Aktivna djeca postat će aktivni ljudi 

Često zaboravljamo kako je djeci najbitnija igra, odnosno okupacija nečim zanimljivim, a današnja im je tehnologija to i omogućila. Nažalost, ovaj vid zabave provodi se u potpunosti na krivi način, najčešće u ležećem položaju ispred ekrana. Upravo zbog sjedilačkog načina života, djeca mogu imati ozbiljnih problema s kralježnicom, prekomjernom težinom, ali i raznim mentalnim poremećajima poput anksioznosti. Boravkom u prirodi djeca manje pate od psihološkog stresa i hiperaktivnosti te se kod njih rjeđe javljaju emocionalne i bihevioralne poteškoće.

Aktivna djeca postat će aktivni odrasli ljudi i manja je šansa da će patiti od nekih zdravstvenih problema koje uzrokuje sjedilački način života. Osim toga, u istraživanju provedenom na američkom sveučilištu Cornell zaključeno je kako djeca koja prije 11. godine borave u prirodi i bave se planinarenjem, kampiranjem ili ribolovom izrastu u ljude koji se brinu o prirodi, za razliku od djece koja u ranoj dobi nisu provodila vrijeme u prirodi. Kako bi uvela pozitivne promjene u trenutni način života, u nastavku ti donosimo nekoliko primjera kako možeš pokrenuti svoju obitelj i aktivno provesti slobodno vrijeme.

Kampiranje

Obiteljsko kampiranje idealna je prilika za bijeg iz grada te međusobno zbližavanje. Tvoja će obitelj imati mogućnost naučiti nešto o prirodi, ali i o svakom članu posebno. Isto tako, znatiželja tvoje djece možda će te potaknuti da sagledaš stvari iz drugog ugla i postaviš si pitanja o kojima do tada nisi razmišljala. Također, kampiranje znači da ćeš imati priliku biti vani i udisati svjež zrak, dok će tebi i tvojoj obitelji istraživanje prirode poslužiti kao odlična tjelovježba.

Vrtlarenje

Osim boravka na svježem zraku, djeca najbolje uče kada upoznaju sva svoja osjetila. Uz vrtlarstvo, djeca mogu dotaknuti plodove, zaprljati se, vidjeti živopisne boje i osjetiti različite mirise. Poznato ti je kako većina roditelja vodi borbu tjerajući svoju djecu da jedu voće i povrće. Na ovaj će se način djeca, sadeći i brinući se o plodovima, osjećati ponosnima te će na kraju i htjeti pojesti ono što su ''stvorila''. Također, vrtlarstvo je svakako sjajan način za podučavanje djece odgovornosti upravo jer se moraju brinuti o sjemenkama kako bi postale zdrave biljke.

Aktivnosti u vodi

Jedan od najboljih načina provođenja aktivnog i zdravog odmora s obitelji zasigurno je odlazak u aquapark. Osim sadržaja za djecu, aquaparkovi nude i bogatu ponudu za starije. Najbolji je primjer jednog takvog i MartiLandia, koja se nalazi u sklopu terma Sveti Martina na Muri. Aquapark za najmlađe nudi bazene s toboganima, vodenim igralištima, rekreativni bazen s trakama za plivanje, 2 whirlpoola na umjetnim otocima i još mnoge druge animacijske sadržaje koji će oduševiti cijelu tvoju obitelj. Stariji mogu uživati u masažama pod baldahinom, igranju odbojke na pijesku ili pak sunčanju na ležaljkama. Osim zdravstvenog , MartiLandia će na tebe i tvoju obitelj ostaviti i zabavni učinak zbog kojeg ćete svi još dugo prepričavati uspomene iz ovog aquaparka!

Bicikliranje

Biciklizam pomaže djeci da ostvare preporučenih 60 minuta tjelesne aktivnosti u prirodi dnevno, koju trećina djece trenutno ne ostvaruje. Mnogi učitelji navode kako su djeca koja bicikliraju spremnija za učenje i brže usvajaju dobre vozačke navike. Osim toga, na ovaj im se način podiže ekološka svijest i usađuju zdrave navike. Preporučujemo ti da svaki slobodan vikend iskoristiš vožnjom po biciklističkim stazama jer tako ostvaruješ benefite kako za svoje tako i za zdravlje svoje djece.

Posjeti missZDRAVA.hr