Uskoro počinje uzgoj svinja za transplantaciju organa, no tu su i etičke dileme

shutterstock Istraživači planiraju uzgajati i klonirati svinje kako bi omogućili transplantaciju srca ljudima
Istraživači planiraju klonirati i uzgajati svinje kako bi omogućili srca za transplantaciju ljudima, a nadaju se da će to zaživjeti kroz nekoliko sljedećih godina.
Vidi originalni članak

Doktor Eckhard Wolf, znanstvenik sa Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu, rekao je za New York Post da vodi tim koji namjerava provesti eksperiment. Očekuje se da će se ove godine uzgojiti prva generacija genetski modificiranih svinja, a njihova srca će biti testirana na majmunima pavijanima prije nego što se provede kliničko ispitivanje na ljudima.

Wolf je pričao i o nedavnoj transplantaciji u kojoj su kirurzi medicinskog centra Sveučilišta u Marylandu 7. siječnja transplantirali svinjsko srce ljudskom pacijentu kao posljednji pokušaj da se pacijentu spasi život. Liječnici kažu da pacijent dobro reagira, iako su i dalje prisutni rizici od infekcije, odbacivanja organa i visokog krvnog tlaka. 

Pomak u liječenju matičnim stanicima Transplantacija budućnosti: više nećemo čekati odgovarajućeg donora

Planovi transplantacije

Njihova transplantacija temeljit će se na jednostavnijoj verziji transplantacije sa svinje na čovjeka, a uključivat će pet genetskih modifikacija. Wolf, koji već 20 godina istražuje transplantacije sa životinja na čovjeka poznate kao ksenotransplantacije, rekao je da će tim koristiti "neučinkovitu" tehnologiju kloniranja u svom projektu, ali samo za stvaranje "životinja osnivača". Očekuju da će prva generacija takvih svinja biti uzgojena već ove godine, a one bi se dalje uzgajale za buduće genetski identične generacije. Buduće generacije genetski modificiranih svinja bit će spremne do 2025., a tim će testirati te transplantacije na majmunima. Kliničko ispitivanje na ljudima moglo bi započeti dvije do tri godine nakon eksperimenta na majmunima prenosi Gazette

Neki se protive ovoj praksi

Neki podražavaju ovakvu tehnologiju i smatraju da bi životinje donori mogle smanjiti vrijeme čekanja za transplantaciju, dok protivnici smatraju da ovakva tehnologija pogađa prava životinja. Protivnici smatraju da ovaj način transplantacije degradira svinje koje u tom slučaju služe samo za proizvodnju organa, a majmuni korišteni u pokusima transplantacije umiru u agoniji.

U veljači 2019., pokrenuta je peticija njemačke grupe Doctors Against Animal Experiments koja je zahtijevala zabranu istraživanja ksenotransplantacije te je prikupila više od 57.000 potpisa. 

Kristina Berchtold, glasnogovornica münchenske podružnice njemačke udruge za dobrobit životinja, nazvala je tu praksu "etički vrlo upitnom". “Životinje ne bi trebale služiti kao rezervni dijelovi za ljude. Kućni ljubimac, takozvana farmska životinja, klon ili prirodno rođena životinja imaju iste potrebe, strahove i prava”, rekla je Berchtold.

Posjeti missZDRAVA.hr