Ne možeš prestati podrigivati? Evo što ti tijelo pokušava poručiti!

Thinkstock
Podrigivanje može biti jako neugodno, ali rijetko ukazuje na neki ozbiljan problem. No podrigivanje ipak može ukazivati na problem sa zdravljem, a ponajviše nam govori o vlastitim prehrambenim navikama.
Vidi originalni članak

Jedeš prebrzo.

Najčešći uzrok podrigivanja je gutanje previše zraka tijekom jela. Kako bi ublažila podrigivanje, hranu žvači sporije i temeljitije. Riješi se navike prebrzog gutanja hrane jer na taj način konzumiraš više kalorija.

Nemoj piti gazirane sokove i mineralnu

Mjehurići u gaziranim pićima dostavljaju zrak u tvoj probavni sustav i odgovorni su za glasno podrigivanje koje dolazi iz želuca.

Možda te muči refluks

Želučani refluks je povrat sadržaja iz želuca. Ako često podriguješ u kombinaciji s osjećajem mučnine i žgaravice možda patiš od gastroezofagealne bolesti. Nekoliko savjeta za smanjenje refluksa: izbjegavaj ležanje ubrzo nakon obroka, na spavanje odlazi kad ti je želudac prazan, jedi manje obroke i izbjegavaj citrusno voće, kofein i kiselu, slanu i pikantnu hranu.

Možda su ti začepljeni sinusi

Kad ti je začepljen nos, tada obično dišeš kroz usta. U tim slučajevima unosiš previše zraka u želudac što dovodi do podrigivanja. U tim trenucima jedi sporije nego inače kako bi smanjila gutanje zraka. 

Saznaj koji su neočekivani simptomi gastritisa.

Posjeti missZDRAVA.hr