Namirnice koje djeluju blagotvorno kod artritisa

Guliver/Shutterstock
Pojam artritisa obuhvaća skupinu bolesti koje uzrokuju bol, oticanje i ukočenost zglobova, a pogađa osobe svih dobnih i etničkih skupina. Postoje brojne vrste artritisa od kojih su zasigurno najpoznatiji reumatoidni artritis, autoimuna bolest, te osteoartritis, koji nastaje zbog istrošenosti zglobova.
Vidi originalni članak

bez kretanja hrskavica ne dobiva hranu Artritis i bolovi u zglobovima neće se ublažiti, ako ne poduzmete ove korake

Srećom, mnoge namirnice mogu pomoći u smanjenju bolova u zglobovima. Primjerice, rezultati jednog istraživanja pokazuju kako je kod 24% oboljelih od reumatoidnog artritisa prehrana imala važan utjecaj na simptome ove bolesti.

U nastavku ti donosimo listu namirnica koje pokazuju blagotvorno djelovanje na simptome artritisa.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, kao što su borovnice, jagode, ogrozd, brusnice, goji bobice, ali i višnje i trešnje, riznica su bioaktivnih nutrijenata koji štite kolagen, važnu gradivnu komponentu kostiju, mišića, tetiva i zglobova.

Brokula

Nije tajna da je brokula jedno od najzdravijih povrća koje poznajemo. Ona sadrži i sulforafan, tvar za koja su istraživanja pokazala kako posjeduje protuupalna svojstva.

Češnjak

Češnjak se može pohvaliti značajnim protuupalnim svojstvima, a konzumacija ove blagotvorne namirnice se čak povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja osteoartritisa.

Đumbir

Iako je potrebno provesti još studija, dosadašnja istraživanja pokazuju da đumbir smanjuje simptome artritisa, kao i upalna stanja.

Maslinovo ulje

Dokazano je da maslinovo ulje smanjuje upalu, može smanjiti rizik od razvoja artritisa, a neka istraživanja čak pokazuju kako može usporiti njegovu progresiju i ublažiti simptome.

Riba

Prehrana koja obiluje masnom ribom poput lososa, skuše i srdele blagotvorno djeluje na smanjenje simptoma ove bolesti. Naime, masna riba bogata je omega – 3 masnim kiselinama i vitaminom D koji utječu na smanjenje upale i ublažavanje simptoma artritisa.

Špinat

Ovo lisnato povrće bogato je antioksidansima, poput kamferola za kojeg je dokazano da može smanjiti upalu i usporiti progresiju osteoartritisa.

Dobar je izvor vitamina C, kalija, bioflavonoida, kalcija i željeza Crnim ribizom ublaži simptome artritisa

Posjeti missZDRAVA.hr