Namirnice koje biste trebali izbjegavati ako ste dijabetičar

Pexels Suho voće sadrži znatno veće količine od svježeg te oboljeli od dijabetesa trebaju kontrolirati količinu koju unose
Nakon što osoba dobije dijagnozu dijabetesa nužno je da bira i kontrolira svoju prehranu. Neke namirnice koje se smatraju zdravima mogu se pokazati kao štetne za oboljele od dijabetesa jer sadrže skrivene šećere, konzervanse i soli koje je teško uočiti na deklaraciji.
Vidi originalni članak

Zašto je sok bez šećera jednako loš kao i onaj sa šećerom?

Većina ljudi zna da se gazirana pića ne uklapaju u dijabetičku dijetu. Ali, jeste li znali da dijetalna gazirana pića također nose rizike? Istraživanje Američkog udruženja za dijabetičare otkrilo je dosljednu vezu između dijetalnih pića i dijabetesa. Sudionici koji su ga svakodnevno pili imali su 67 % veće šanse za dijabetes tipa 2, visoku razinu šećera u krvi, salo na trbuhu i metabolički sindrom. Druga studija u kliničkoj i eksperimentalnoj oftalmologiji povezala je dijetalne gazirane napitke s većim rizikom od dijabetičke retinopatije, uslijed koje dolazi do oštećenja očne mrežnice i može u konačnici uzrokovati i sljepilo.

Zašto bi dijabetičari trebali izbjegavati umjetne zaslađivače?

Među umjetna sladila spadaju saharin, aspartam, stevia, sukraloza, a koriste se kao niskokaloričan ili u cijelosti beskalorične zamjena za šećer (hrana koja sadrži manje od 20 kalorija i manje od 5 g ugljikohidrata smatra se nekaloričnom, odnosno da ne utječu na šećer u krvi). Umjetni zaslađivači višestruko su slađi od šećera te se koriste u malim količinama, navodi Mayo Clinic.

Ranije se smatralo da su umjetni zaslađivači učinkoviti u liječenju pretilosti i dijabetesa. Meta-analize na ljudima pokazale su da umjetni zaslađivači nemaju učinka na tjelesnu težinu ili kontrolu glikemije. Novije studije su pokazale da umjetni zaslađivači utječu na apsorpciju glukoze u probavnom traktu, kao i na lučenje inzulina i inkretina kod ljudi i životinja. Štoviše, umjetni zaslađivači mijenjaju sastav mikrobiote i pogoršavaju kontrolu glikemije zbog promjena u crijevnoj mikrobioti. Velika kohortna studija pokazala je da je visok unos umjetnih zaslađivača povezan sa smrtnošću od svih uzroka, kardiovaskularnim rizikom, rizikom od bolesti koronarnih arterija, cerebrovaskularnim rizikom i rizikom od raka. Ulogu umjetnih zaslađivača u liječenju dijabetesa i pretilosti treba preispitati, a zamjena šećera umjetnim zaslađivačima kod pacijenata zahtijevat će dugoročno praćenje ne samo unosa, već i promjena glukoze u krvi i težine, kao i buduće smjernice. Da bi se iskoristila korisna svojstva umjetnih sladila u liječenju, potrebna su daljnja istraživanja.

Suho voće je manje sigurno za dijabetičare od svježeg voća

Dijabetičari mogu jesti određeno voće jer je dio zdrave prehrane. Ali trebali bi izbjegavati sušeno voće jer se radi o visoko koncentriranim oblicima cijelog voća. "U ovim koncentriranim oblicima vrijednosti šećera i Glikemijskog indeksa se povisuju", kaže nutricionistica Rupali Datta za Healthy Gem. Budući da je sušeno voće zapreminom manje od svježeg, ljudi ga pojedu više nego kad imaju svježi plod. Na primjer, 100 g grožđa sadrži 18, 1 g ugljikohidrata, dok 100 g grožđica sadrži 79 g ugljikohidrata. Za dijabetičare je izglednije da će doživjeti skok šećera u krvi ako jedu suho, a ne svježe voće.

Sir da, ali ne svaki

U The American Journal of Clinical Nutrition, studija je pokazala da sir može smanjiti šanse obolijevanja od dijabetes tipa 2. Ali nisu svi sirevi jednaki. Neki imaju mnogo više natrija od drugih. Na primjer, mozzarella ima značajno manji udio soli u odnosu na feta sir. Mozzarella na 100 g ima 0, 5 g soli dok feta sir na 100 g ima 2, 5 g soli. Neki sirevi također imaju više hranjivih tvari od drugih, uglavnom se to odnosi na različite udjele proteina i kalcija. Tražite sorte s niskim udjelom natrija kad god je to moguće i uvijek provjerite etiketu. "Svaki dodatni gram natrija (proporcionalno 2, 5 grama soli) povezan je s 43 % većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i s 73 % većim rizikom za razvoj LADA (latentnog autoimunog dijabetesa odraslih osoba, koji ima sporiji napredak bolesti i nije uvijek nužna terapija inzulinom)", navodi portal Vitamini. hr

glikemijsko opterećenje 10 iznenađujućih namirnica koje gotovo uopće ne podižu razinu šećera u krvi

Zašto je prerađeno meso najgori izbor za dijabetičare

Dijabetičari mogu jesti meso, ali bi trebali izbjegavati mesne prerađevine. Godine 2010. istraživači s Harvarda izvijestili su da prerađeno meso povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 19 %. Visok sadržaj natrija i kemijski konzervansi štete dijabetičarima. U ovoj studiji svježe crveno meso nije pogoršalo dijabetes, samo prerađena govedina. Izraelska studija otkrila je da prerađeno meso povećava otpornost na inzulin i rizik od nealkoholne masne bolesti jetre. Ovi rizici se povećavaju s količinom pojedenog mesa. U malim količinama, ovi proizvodi ne mogu nanijeti veću štetu.

Med nije puno bolja opcija od šećera

Neki ljudi misle da je med siguran za dijabetičare jer ima nešto niži glikemijski indeks od šećera. Ali med se gotovo ne razlikuje od drugih dodanih zaslađivača. Godine 2014. istraživanje u časopisu Journal of Medicinal Food otkrilo je da med povisuje razinu šećera u krvi ljudi 30 minuta nakon jela. Dr. M. Regina Castro s klinike Mayo kaže da nema prednosti zamjene šećera medom. Možda ćete dobiti nešto više hranjivih tvari od konzumnog šećera, ali to je sve. Kao i svaki dodani šećer, med treba konzumirati umjereno.
 

niskog glikemijskog indeksa Cheesecake prikladan i za oboljele od dijabetesa

 
Posjeti missZDRAVA.hr