Morana Mamić emotivnom ispovijesti otkrila svoju tešku dijagnozu!

instagram 'Mogla sam sve ovo ne napisati javno, ali osjećam da moja priča može služiti nekome da posluša sebe'. Naime, otkrila je kako ima melanom, te da se u jednom trenutku zapitala hoće li umrijeti.
Morana Mamić objavila je fotku s kave, a u opisu je poslala važnu poruku pratiteljima i otkrila borbu s melanomom:" Kad jezik krene, zaustavite se, nikad ne znate kakvu bitku netko bije iza savršenog osmijeha sa slike."
Vidi originalni članak

Morana Mamić, dizajnerica i influencerica koju obožavaju Hrvatice, na Instagramu je objavila poduži tekst u kojem je svojim pratiteljima priznala da se bori s teškom bolešću s neizvjesnim ishodom, a uz naizgled bezbrižu fotku istaknula je: 'Mogla sam sve ovo ne napisati javno, ali osjećam da moja priča može služiti nekome da posluša sebe'. Naime, otkrila je kako ima melanom, te da se u jednom trenutku zapitala hoće li umrijeti.

Podsjeti se kako izgledaju sumnjivi madeži iz kojih se može razviti melanom

"Ova današnja slika najbolji je prikaz površnosti društvenih mreža, pa i života, usudila bih se reći... Prvo kaj vidimo dobro je držeća, napucana plavuša koja pije svoju jutarnju kavu u nekom finom bistrou i dok joj se topi led u cijeđenoj naranči jedinu nervozu stvara joj pomisao koju pozu da zauzme... Da... to je ono kaj vidimo... a ono kaj se ne vidi, pokušati ću vam ispisati emocijom... Prije nepunih tjedan dana bio je dan kao i svaki drugi. Buđenje, jutarnja kava, šminkanje,odlazak u grad, sto poziva, nervozni ulasci na IG u svakoj sekundi dosade, brdo šaljivih poruka pa jedan opušten ručak s prijateljicom. U sjeni terase jednog zagrebačkog restorana glasno smo se smijale, smišljale kaj ćemo raditi, koje haljine nositi i s kime provoditi ovo ljeto. Iz smijeha trgne me zvuk poruke. Bacim pogled, (vidim moja Tea ) glavna sestra u “Poliklinici Milojevic”. U trenu prođe mi glavom kako sam prošli tjedan izvadila malu crnu točkicu na podlaktici. Poruka kratka. 'Draga Morana, javite se dr. Bolanči.' U toj sekundi u meni se nešto slomilo. Drhtavim rukama šest puta ukucavam broj. Sedmi put začujem zabrinut glas. 'Gdje ste Morana ?

ljubimci su čudo "Pas mi je spasio život: Njuškao je i lizao nogu na kojoj mi je rastao melanom"

U Beču, ili ? Došao je nalaz. Imate melanom.' Dalje nisam čula niti riječ, gledala sam tupo u prijateljicu i rastrojeno potvrdila da se vidimo za sat vremena u klinici. U jednoj sekundi stalo je sve. Sve kaj je do tada bilo važno, prestalo je biti. Prva pomisao. Frano će ostati sam. Druga. Imam Jozu, mamu, sestru. Točno tim redom. Treća. Ovi pohanci i mlinci kaj su taman došli na stol dobro zgledaju. Nazvala sam Jozu. Vozimo kroz gradsku gužvu. Sunce sja na najjače, a ja sam potpuno mokra od hladnog znoja. Prva rečenica koju je doktorica izgovorila bila je: 'Nakon ovog idite na Kamenita vrata zapaliti svijeću. Niti ja, niti moj kolega histopatolog u svojoj praksi nismo vidjeli manji melanom. Odmah sam Vam dogovorila novu operaciju. Da ste došli za šest mjeseci ništa ne bi mogli učiniti.' Nijemo sam je gledala;'Hoću li ja umrijeti ?',izustio je neki glas iz mene", povjerila se Morana u Instagram objavi.

"Sve ovo piše vam ‘bezbrižna’, namontirna, ispozirana plavuša sa slike, jer želi da poslušaš taj unutarnji glas koji je njoj iz dana u dan govorio idi nek’ te doktor pogleda. Bila sam kod dva. Rekli su pratit ćemo. Dođite za šest mjeseci. Glas kaže, idi dalje. Doktorica ga je izvadila odmah, bez riječi i spasila mi život… Mogla sam sve ovo i ne napisati javno, ali osjećam da moja priča može služiti da nekome pojača vlastiti glas na najjače… I da, drugi put kad vam oko zagrebe površnost, a jezik krene da ne isprati mozak, zaustavite se, nikad ne znate kakvu bitku netko bije iza savršenog osmijeha sa slike", napisala je.

Poruke podrške na objavu Morane Mamić pršte sa svih strana. Žene se u komentarima javljaju sa svojim ispovijestima, a iz svega je proizašla važna poruka - pregledavajte se redovito, prevencija je sve!

Prevencija je ključna! Pogledaj bolje: Kako pravilno pregledati madeže

Morana je bila kod dva liječnika, a pregledi su joj, kaže, spasili život. Ispovijest je podijelila iz razloga kako bi još nekome pomogla te je dodala kako se nikada ne zna kakvu čovjek bitku bije iza savršenog osmijeha.

Melanomi se mogu javiti u raznim oblicima, bojama i veličinama te na gotovo svim dijelovima tijela. Upravo zbog toga je njihovo otkrivanje često otežano, osobito ako osoba ima veći broj madeža na koži. Međutim, rano otkrivanje melanoma je ključna stavka u uspješnosti njegova liječenja.

missZdrava te još jednom podsjeća koliko je važna prevencija, ali i pravovremeni i redoviti pregledi te samopregledi kože. Naoružaj se oprezom, štiti se i – pogledaj bolje! Više informacija saznaj na našem micrositeu.

Posjeti missZDRAVA.hr