Moji roditelji su se cijepili, ali ja nisam. Je li sigurno da ih posjetim?

shutterstock
Trenutno su u Hrvatskoj na redu za cijepljenje stariji od 65 godina. Danas je počelo cijepljenje i u Zagrebu. Kako cjepivo dolazi na kapaljku mnoge obitelji će se naći u situaciji da će stariji članovi biti cijepljeni, a djeca i unuci neće te se postavlja pitanje koliko će susreti s njima pod tim okolnostima biti sigurni.
Vidi originalni članak

Kako sada stoje stvari, osobama koje su se cijepile Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dalje preporučuje da se drže standardnih mjera poput nošenja maske, održavanje fizičke distance najmanje dva metra od drugih osoba, izbjegavanje većih druženja i okupljanja, često pranje ruku. Kako navode iz HZJZ-a tih mjera se potrebno pridržavati budući da i dalje imamo ograničene informacije o tome u kojoj mjeri cjepivo utječe na samo širenje virusa i koliko dugo traje zaštita stvorena nakon cijepljenja. "Cijepljene osobe trebale bi se pridržavati svih trenutnih preporuka kako bi zaštitile sebe i druge", poručuju iz HZJZ-a.

prednosti i nedostaci Jesu li dvije maske bolje od jedne za zaštitu od koronavirusa

Cjepivo ne štiti sto posto, ali klinička slika zaražene osobe koja je cijepljena je znatno blaža i nema komplikacija

Od tog pravila bi prema onome što je prije nekoliko dana izjavio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a mogli biti izuzeti oni koji su se cijepili AstraZenecom: "Došla je informacija od AstraZenece da njihovo cjepivo štiti i od transmisije, dakle, ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Nemamo takvu informaciju za druga cjepiva."

Bilo je slučajeva i da su neki pojedinci primili cjepivo (prvu dozu) i onda se zarazili koronavirusom. Kako navode iz HZJZ-a to se može dogoditi zato što cjepivo još nije razvilo svoj učinak. Određena razina imunosti može se očekivati dva tjedna nakon prve doze, ali ta imunost neće biti razvijena u punoj mjeri i neće spriječiti razvoj bolesti. Puna učinkovitost cjepiva postiže se 10 do 14 dana nakon primljene druge doze. Zaštita cjepivom nije stopostotna, no ako se osoba zarazi nakon cijepljenja, klinička slika bi trebala biti blaža ili simptoma ne bi trebalo biti. Stoga je potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera i nakon cijepljenja.

 
Posjeti missZDRAVA.hr