Milijun pušača će dobiti besplatne e-cigarete kao pomoć pri prestanku pušenja

Unsplash E-cigarete će dobiti milijun britanskih pušača dok će trudnicama biti ponuđena financijska naknada za prestanak pušenja
E-cigarete dokazano pomažu u prestanku pušenja duhanskih cigareta, no važno je odabrati one koje ne sadrže štete spojeve koji izazivaju bolest plućnih alveola zvanu popcorn pluća.
Vidi originalni članak

Britanska vlada je najavila da će milijun pušača u Velikoj Britaniji dobiti besplatne e-cigarete. Uz to, trudnicama će biti ponuđena financijska naknada do 400 funti kako bi prestale pušiti, a sve to u svrhu smanjenja broju pušača ispod pet posto do 2030. godine. Kako navodi BBC, pušači će dobiti paket koji sadrži e-cigarete, ali i upute o tome kako prestati pušiti te se radi o prvom programu ove vrste.

Prijedlog ovih mjera navodi kako je korištenje e-cigareta dobra alternativa klasičnim cigaretama u kojima duhan izgara, ali napominju da se ne radi o rješenju koje dolazi bez rizika, no da je taj rizik značajno manji. Problem koji nose e-cigarete nije korištenje kod postojećih pušača, nego sve raširenija upotreba kod mladih koji nisu pušači. Kako bi se obračunali s tim problemom, britanska vlada predlaže uvođenje zabrane prodaje e-cigareta mlađima od 18 godina.

University College London navodi kako je dokazano da e-cigarete pomažu u prestanku pušenja klasičnih cigareta te da štetni učinci za zdravlje koje nose nisu opasni kao što su oni duhanskih cigareta. Ipak, važno je i koje e-cigarete ćemo odabrati jer nisu sve jednakog sastava. 

E-cigarete i popcorn pluća 

Bronhiolitis obliterans, bolest poznata pod imenom popcorn pluća, je stanje u kojem alveole, male šupljine u obliku mjehurića u plućima postaju iritirane i upaljene što dovodi do sužavanja dišnih puteva i teškoća s disanjem, navodi WebMD. Bolest je uzrokovana udisanjem kemijskog spoja diacetila koji se koristi kao umjetna aroma, a prvi put je otkriveno da uzrokuje ovu bolest kod radnika u tvornici kokica kojima je dodana aroma ovim spojem. Neke su kompanije zbog toga prestale koristiti diacetil, no neke ih koriste i danas, a među njih se ubrajaju i brojni proizvođači e-cigareta. 

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Harvarda pokazalo je da 39 od 51 analiziranog brenda e-cigareta sadrže štetni diacetil. Osim ovog spoja koji uzrokuje popcorn pluća, pronašli su i spojeve 2,3-pentandion i acetoin u čak 23 i 26 brendova od 51 uzorka, koji također djeluju štetno na zdravlje pluća. Istraživanje iz 2022. pokazalo je ne samo da spojevi poput diacetila otežavaju disanje i izazivaju upalu, oni također mijenjaju antiviralni odgovor organizma te je osoba zbog toga u većem riziku razvoja respiratornih infekcija poput covida. 
 

pokrenuli inicijativu Liječnici smatraju da su alternativni duhanski proizvodi prihvatljiviji od klasičnih cigareta

Dobar izbor e-cigarete je ključan

Ipak, važno je stvari staviti u kontekst. Dok su ovakvi spojevi štetni za zdravlje pluća, ne smijemo zaboraviti da duhanski dim sadrži preko sedam tisuća kemijskih spojeva od kojih je na stotine toksično, a oko 70 kancerogeno, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Zamjenom duhanskih cigareta za one elektroničke smanjujete izloženost štetnim spojevima, a ako još odaberete e-cigarete bez diacetila, 2,3-pentandiona i acetoina, dodatno ćete smanjiti izloženost i dobiti najsigurniju alternativu duhanu. Za zdravlje pluća i tijela je i dalje najbolje da potpuno prestanete pušiti, a ako niste pušač, nemojte posezati ni za e-cigaretama. 
 

Savjet stručnjaka Jesu li biljne cigarete rješenje za odvikavanje od duhana? Hrvatski dan bez duhanskog dima Pomažu li alternativni duhanski proizvodi u prestanku pušenja?

Posjeti missZDRAVA.hr