Menstrualna čašica – sve što me ikad zanimalo, a sada znam!

Lidija Lončarić
Svojim sam prijateljicama već poprilično dosadila pričom o menstrualnoj čašici pa sam se tako, nakon kraćeg premišljanja, odlučila na pisanje ovog teksta. Na jedno sam mjesto skupila najčešća pitanja i pokušala na njih odgovoriti iz vlastitog iskustva.
Vidi originalni članak

Kada god netko u društvu spomene menstrualnu čašicu, osam od 10 osoba u istom trenu na neki način iskaže gađenje, jedna se u potpunosti zainteresira, a jedna s uzbuđenjem govori o svojim iskustvima. Do prije pola godine bila sam jedna od osam, do prije tri mjeseca krenula sam se raspitivati, a protekla dva mjeseca jedna sam od onih koja iz čistog mira započinje razgovor o čašici s kolegicama na poslu, poznanicama u javnom prijevozu i ona koja gnjavi sve svoje prijateljice s pričama o ovom famoznom otkriću.

Najučestalije pitanje je - boli li to?

Prije tri mjeseca jedna je moja prijateljica krenula s pričom o menstrualnoj čašici. S oduševljenjem je govorila o tom komadu silikona i uvjerila me da napokon, nakon dugo vremena promišljanja, kupim i ja sebi to čudo koje mijenja ženske živote.

 

Pitanja koja meni danas postavljaju moje prijateljice, postavila sam i ja njoj. Najviše od svega mučilo me to što do sada nisam koristila čak ni tampone, pokušala sam nekoliko puta, no činilo mi se to uvijek kao loša ideja, pa kako ću onda umetnuti taj komad silikona? Zanimao me i odgovor na pitanje kako vaditi i prazniti čašicu primjerice na poslu, gdje muškarci i žene dijele prostorije wc-a i na kraju, ono jednostavno, ali najučestalije pitanje: Boli li to?

Danas, nakon samo dva mjeseca korištenja čašice mogu reći da sam se preporodila. Jedna sam od onih koje s prijateljicama često raspravlja o bolovima i svim drugim nevoljama samo ženskom biću shvatljiva. Svakog mjeseca trpim užasne bolove, menstruacije su mi dosta jake i barem dva od pet dana u mjesecu živim u grču i sve što želim je ležati u krevetu omotana svim dekama koje posjedujem. Muškarac bi pomislio da smo već navikle, ali svakog se mjeseca iznova iznenadim količini nesreće u svom biću za vrijeme mjesečnice.

Tako sam se prije dva mjeseca napokon odlučila na kupovinu menstrualne čašice. Bila sam poprilično uzbuđena oko cijele stvari pa je to osjetila i moja maternica. Došlo je vrijeme za testiranje. Kako nikada nisam koristila tampone, brinula me činjenica oko namještanja čašice. Prijateljica, iskusna i oduševljena korisnica menstrualne čašice, savjetovala mi je da s umetanjem najprije krenem ispod tuša, a onda, kad osjetim da smo se sprijateljile, čašicu umećem tako da čučnem i ostatak posla odradim prstima.

Najviše me brinulo umetanje čašice

Poslušala sam je. Čašicu sam prokuhala i krenula pod tuš. Dugo smo se gledale, a onda sam napokon odlučila krenuti u tu avanturu. Bilo je grozno! Nikako je nisam mogla namjestiti i već sam bila na rubu suza. I onda je ušla. Osjećaj je bio, pa, zanimljiv. Trebala sam skratiti pipac, ali drugih naznaka poput onog groznog osjećaja pri stavljanju uloška nije bilo.

Drugog dana menstruacije, zbog obilnog curenja, ipak se nisam usudila nositi čašicu, no nosila sam je ostatak menstruacije i, nakon kraćenja pipca na čašici, osjećaj je bio odličan. Nisam osjećala nikakvo curenje, nelagodu niti bol. Čašicu je preporučljivo nositi osam do deset sati, a to je upravo vrijeme koje mi je potrebno na putovanje i posao. Čašicu tako nisam ni jednom vadila tijekom radnog vremena ili drugih aktivnosti i niti jednom u ova dva mjeseca nije se napunila do kraja. Ona koju koristim može primiti do 12 ml tekućine, a ja bih je čak i drugi dan napunila jedva do pola. Tek tu shvatiš koliko malu količinu krvi zapravo ispuštaš tijekom menstruacije. S ulošcima, čini se kao da je riječ o potocima.

menstrualna čašica Donosimo sve što si željela znati o korištenju menstrualne čašice

Samo vađenje i umetanje čašice je poprilično jednostavno jednom kada skužiš princip. U pakiranju dolaze i upute pa tako možeš vidjeti na koje se sve načine može umetnuti te kako se pravilno vadi. Trebalo mi je otprilike dva dana da prokužim stvar pa tako sada, nakon samo dva mjeseca, s čašicom baratam kao da je imam oduvijek.

Ono što je mene u potpunosti oduševilo jest činjenica da sam se nakon gotovo 15 godina i oko 180 menstrualnih ciklusa, napokon oslobodila onog osjećaja tjeskobe i nesigurnosti za vrijeme menstruacije. Otišla sam toliko daleko da čak ni jedan dan nisam provela u krevetu plačući nad svojom sudbinom, već sam bila aktivnija i obavljala čak i one stvari koje i na obične dane odgađam za neka bolja vremena. Oduševljenje!

Dobra je za higijenu, novčanik i okoliš

Jedina stvar koja je možda pomalo neugodna, za mene je vađenje čašice. Postupak traje doslovno pet sekundi, no izlazak čašice iz tijela nije najugodniji osjećaj na svijetu. U usporedbi s onih 15 godina muke, rekla bih da ipak i nije preveliki problem. Uz to, čašica je dobra za okoliš, za tvoj novčanik i tvoje zdravlje kada je u pitanju higijena. Krv te u niti jednom trenutku ne dodiruje i vanjski dio čašice nikad neće biti prljav tako da njome slobodno možeš baratati i u javnom wc-u. Ponesi bocu vode, isperi je i umetni bez krvi na rukama, nogama i podu, kako sam ja to zamišljala kada sam bila jedna od onih osam.

Testirali smo menstrualnu čašicu Mooncup, eko proizvod 2011. godine Zelena recenzija: menstrualna čašica

Na kraju, ono što zbilja ne razumijem u cijeloj priči jest zašto mi je toliko dugo trebalo da isprobam ovo divno silikonsko čudo. Nemoj biti kao ja, priušti si nešto lijepo već ovog mjeseca pa do kraja života.

Čašica je sve!

Menstruacija Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima?

Posjeti missZDRAVA.hr