Riješi se herpesa i ublaži bol!

Thinkstock EBV je iz porodice herpesa
Ako inače imaš problema s herpesom, lako je moguće da ćeš ga dobiti i tijekom ljeta zbog izlaganja suncu, odnosno UV zrakama koje oslabljuju imunitet kože. No pojavu herpesa možeš spriječiti prehranom: jedi  ribu, piletinu, govedinu, janjetinu, sir, grah i većinu voća i povrća, a izbjegavaj grašak, čokoladu, rogač, kokos, zob, kikiriki i soju
Vidi originalni članak

Rijetki su oni koji se nikada nisu susreli s neugodnom i učestalom infekcijom herpes virusom. Dva su tipa virusa uzročnika infekcije: herpes virus tip 1 koji najčešće ''napada'' područje glave, osobito područje oko usta te herpes virus tip 2 koji izaziva infekciju u području spolnih organa.

Virus se prenosi direktnim kontaktom, prodirući kroz oštećenu kožu i sluznicu gdje ostaje doživotno smješten u živčanim nakupinama, tzv. ganglijima.

Smatra se da snažan imunološki sustav uspješno drži virus pod kontrolom, no slabljenjem imuniteta zbog brojnih čimbenika (primjerice stresa, bolesti ili nepravilne prehrane) virus se aktivira izazivajući simptome poput peckanja, žarenja te neestetskih prozirnih mjehurića koji pucajući ostavljaju ranice na koži.

Nosioce virusa često iznenadi aktivacija infekcije tijekom vrućih ljetnih mjeseci, no za to postoji sasvim logično objašnjenje. Naime, ultraljubičaste sunčeve zrake imaju snažan imunosupresivni učinak, stoga pojačano izlaganje ljetnom suncu slabi imunitet i djeluje kao okidač infekcije.

Najčešće se ispoljuje upravo herpes na usnici, a u prevenciji ove neestetske i neugodne pojave, osim redovitog korištenja sticka za zaštitu usana od sunca s viskom zaštitnim faktorom, pomaže i pravilna prehrana koja će ojačati imunitet i pomoći u minimiziranju aktivacije virusa.

Pročitajte: Herpes zoster: Simptomi, uzroci nastanka, liječenje

Vitaminima protiv herpesa

Iako je virus herpesa nemoguće izliječiti, sasvim je izvjesno da je pravilna prehrana dizajnirana da ojača imunološki sustav vrlo bitan čimbenik u kontroli virusa.

Ljeto, osim obilja sunca i odmora, sa sobom nosi i šarolik izbor namirnica odličnih za postizanje jakog imunološkog sustava. Stoga je, uz osnovne postulate zdravlja: umjerenosti i raznolikosti u prehrani, mudrim odabirom onoga što priroda pruža lako održati dobru imunosnu funkciju.

Prehrana koja potiče zdravlje imunološkog sustava mora osigurati visokokvalitetne proteine, esencijalne masne kiseline, vitamine, minerale i antioksidanse.

Stanice imunološkog sustava osobito vole vitamine A, C, B6 i E te minerale cink, željezo, bakar i selen. Unosom obilja raznolikog voća i povrća, cjelovitih žitarica te orašastih plodova i sjemenki organizmu ćeš osigurati navedene nutrijente. Dodatan razlog za uživanje u ovim namirnicama leži u činjenici da većina ovih nutrijenata ima i snažno antioksidativno djelovanje, štiteći imunološki sustav od oksidativnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Voće, povrće i riba

Osim vitamina i minerala, antioksidativnu aktivnost pružaju i brojne fitokemikalije, osobito karotenoidi i flavonoidi, kojih su raznobojno voće i povrće, ali i zeleni čaj odličan izvor. Valja napomenuti da unosom ovih nutrijenata nećeš samo ojačati svoj imunološki sustav i minimizirati infekciju virusom herpesa, već i pružiti prirodnu zaštitu koži protiv nemilosrdnih sunčevih zraka. Dakle, višestruka korist pravilne prehrane ne može biti očiglednija.

Esencijalne masne kiseline su također nosioci zdravog imunološkog sustava. Pritom je za održanje snažnog imuniteta poželjno povisiti unos omega -3 masnih kiselina porijeklom iz ribe, lanenog sjemena i orašastih plodova te smanjiti unos omega - 6 masnih kiselina koje poglavito nalazimo u mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i rafiniranoj hrani. Budući da se ljeto najčešće povezuje uz more, a more ''zove'' na ribu i laganu hranu, to postaje lako izvediv zadatak.

Probiotici jačaju imunitet

 

Ne smije se zaboraviti da izgradnja imuniteta započinje u crijevima gdje se nalazi najrazvijeniji imunološki sustav u tijelu. Stoga je svakodnevni unos probiotika odnosno dobrih bakterija sadržanih u fermentiranim mliječnim proizvodima najbolji alat za dugoročno jačanje imunološkog sustava.

Imunostimulirajuće aminokiseline

Adekvatan unos visokokvalitetnih proteina odnosno svih esencijalnih aminokiselina čini okosnicu snažnog imuniteta. Naime, čak i pri relativno blagom deficitu proteina funkcija imunološkog sustava može biti značajno ugrožena. Pritom, kako pokazuju studije, u održanju imuniteta ne igra ulogu samo unos proteina sam po sebi, već važan utjecaj ima omjer unesenih aminokiselina.

Tako se u, u kontekstu herpesa, pokazalo da unos namirnica koje obiluju aminokiselinom lizinom, a istovremeno su siromašne drugom esencijalnom aminokiselinom – argininom, pomaže u kontroliranju virusa herpesa te sprječava njegovu aktivaciju. Stoga znanstvenici ističu lizin kao prirodnu i učinkovitu supstancu za smanjenje incidencije herpesne infekcije, ali i ublažavanje ozbiljnosti simptoma te smanjenje vremena oporavka ukoliko, ipak, dođe do aktivacije virusa.

Što jesti, a što izbjegavati?

Popis namirnica koje imaju povoljan omjer lizina i arginina te bi se trebale naći na stolu svih nosioca virusa herpesa uključuju ribu, piletinu, govedinu, janjetinu, sir, grah i većinu voća i povrća. S druge strane, grašak, čokolada, rogač, kokos, zob, kikiriki, soja sadrže više arginina negoli lizina pa ih je uputno izbjegavati.

Količina lizina potreba za kontroliranje virusa herpesa ovisi od slučaja do slučaja, no stručnjaci smatraju da optimalni unos za održanje remisije bolesti iznosi 500 mg lizina dnevno, dok u slučaju aktivacije herpesa potrebne količine znatno rastu, čak na 6 g dnevno.

Savjeti za ljeto bez herpesa

 

Ponekad i samo malim izmjenama u prehrani možeš učiniti mnogo u kontroli virusa herpesa. Slijedi nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći da ovo ljeto zabljesneš u svojoj punoj ljepoti bez neugodnog herpesa:

  • Svakodnevno pij svježe iscijeđeni sok od voća i povrća
  • Ne preskači obroke, već ih rasporedi na 5 laganih obroka tijekom cijelog dana (3 obroka i 2 međuobroka)
  • Pij minimalno 8 čaša tekućine dnevno (voda, nezaslađeni biljni čajevi te prirodni sokovi)
  • U pripremi jela koristi što više hladno prešana ulja
  • Svakodnevno unosi dovoljno prehrambenih vlakana putem cjelovitih žitarica, voća i povrća
  • Pripremaj svježe obroke, a izbjegavaj polugotovu i gotovu hranu
  • Ograniči unos alkohola, osobito onog iz žestokih alokoholnih pića i koktela
  • Dovoljno se odmaraj i spavaj
  • Redovito se kreći na svježem zraku
Posjeti missZDRAVA.hr