Lauc oštro komentirao izjavu Cetinskog o cijepljenju i poslao poruku

PIXSELL Tomislav Miletic/PIXSELL i Boris Scitar/PIXSELL
Znanstvenik Gordan Lauc burno je reagirao na svom Facebook profilu na izjavu Tonija Cetinskog u kojoj je pjevač iznio sumnje oko opravdanosti cijepljenja i tako se na neki način priklonio teoretičarima zavjere, a podržao ga je i nogometaš Dejan Lovren. Slučaj je Lauc komentirao: "Nemojte slušati one koji pričaju o stvarima o kojima ne znaju niti toliko da bi mogli shvatiti da ništa ne razumiju."
Vidi originalni članak

Cetinski je izazvao buru na društvenim mrežama svojom izjavom. "Strah me vidjeti taj trenutak kada će krenuti represija i kada će krenuti nasilno cijepiti one koji se ne žele cijepiti. To me jako zanima i plaši. Tko će mene natjerati da se ja cijepim ako neću? Tko hoće, neka se cijepi, ja nemam ništa protiv. Možete me ušutkati na neko vrijeme, ali cijepiti me nećete sigurno. Otvorite Goli otok za nas koji se ne želimo cijepiti pa nas lisicama privedite, zatvorite, zaključajte ili nas uspavajte pa nas silom cijepite. Je li moguće da je sve ovo da bi nas se dovelo pod kontrolu, da bi nas se čipiralo, cijepilo?", zapitao se glazbenik te iznio svoj stav koji naginje teorijama zavjere o 5G mrežama, praćenju građana i slično.

"Nemam ništa protiv cijepljenja ako mi netko jednog dana dokaže da nije štetno za moje dijete"

Cetinski je kasnije dodatno objasnio da se ne želi cijepiti i da je protiv cijepljenja jer mu nitko ne garantira da cjepivo neće izazvati nuspojave, ali da nema ništa protiv da se cijepe oni koji to žele. Izjavio je i da je u njegovoj glavi aktualna tema cijepljenje te da se uopće ne boji korone. Također je rekao da mu je broj pratitelja na društvenoj mreži porastao za devet tisuća od kada je otvorio temu o cijepljenju.

"Vi ne možete zabraniti ljudima da pitaju, a mislim da nam ne bi trebali braniti ni pravo da odaberemo hoćemo li primiti cjepivo. Nemam ništa protiv cijepljenja ako mi netko jednog dana dokaže da nije štetno za moje dijete. Ako jednog dana to dokažu, ja ću se cijepiti, ali do tada nema šanse. Svakako očekujem da me se kao građanina Hrvatske i svijeta pita što ću raditi sa svojim tijelom. Bez obzira na to jeste li zvijezda, pjevate li ili ste običan građanin, mislim da imamo pravo pitati", rekao je Cetinski za Večernji list.

 
Odgovara dr. Branko Kolarić, epidemiolog Koliko dugo bi nas kolektivni imunitet štitio od koronavirusa?
 
 

"Ova dvojica o cjepivima i bolestima očito ne znaju niti toliko koliko je potrebno znati da bi bio svjestan da ne znaš ništa"

Lauc se na cijeli slučaj osvrnuo komentarom na svom Facebook profilu koji prenosimo u cijelosti: "Mudra izjava kaže: 'Od svih stvari na svijetu, pamet je najpravednije raspoređena - Svi misle da je imaju dovoljno.' Nemojte zvati mene da vam pjevam na svadbama, a nemojte me staviti niti u nogometnu reprezentaciju. U obje te situacije bio bih jako loš, a i osjećao bih se jadno zbog toga. Ova dvojica o cjepivima i bolestima očito ne znaju niti toliko koliko je potrebno znati da bi bio svjestan da ne znaš ništa. O bolestima, cjepivima i imunom sustavu ja ne znam puno više nego što znam. I naše čitavo planetarno znanje o bolestima i imunom sustavu puno je manje od neznanja i zato moramo intenzivno učiti, tj. istraživati.

No nadam se da jednu stvar sada vide i razumiju svi jer za to doista ne treba veliko predznanje. Nedostatak samo jednog cjepiva (protiv Covid-19) zaustavio je planet i uzrokovao velike probleme u zdravstvenim sustavima mnogih zemalja. Čeka nas i recesija koja će u povijesti ostati upisana kao velika depresija 21. stoljeća. I sve to samo zbog jednog jedinog cjepiva kojeg nismo napravili na vrijeme... Srećom puno drugih cjepiva imamo jer velike boginje, dječja paraliza, ospice i mnoge druge bolesti puno su opasnije od Covid-19. Možete li zamisliti svijet u kojem nema cjepiva protiv tih bolesti? Mislite li da je bilo lijepo na Lazaretima čekati 40 dana da smijete ući u Dubrovnik? Želite li morati početi s desetak djece kako bi polovina doživjela pubertet, četvrtina doživjela da i sami imaju svoju djecu, a sve ostale gledati kako umiru od neke od zaraznih bolesti. Medicina nas je previše razmazila u zadnjih 50 godina. Rat koji vodimo s bakterijama i virusima već milijunima godina je iznimno okrutan i samo nas znanost i stalna istraživanja mogu održati u ovako komotnoj situaciji kakvu imamo danas. Nemojte slušati budaletine koje pričaju o stvarima o kojima ne znaju niti toliko da bi mogli shvatiti da ništa ne razumiju. A ako radite u medijima, nemojte im davati medijski prostor koji im izgleda nedostaje pa sada izmišljaju teme koje ih mogu dovesti u medije."

Sveučilište Goethe u Frankfurtu na Maini Otkrili bazu budućeg lijeka za blokiranje širenja koronavirusa

Posjeti missZDRAVA.hr