Rješenje iz prirode za lakše disanje

Bez obzira udišeš li prašinu ili štetne čestice koje su dio tvog radnog okruženja, koristiš jake proizvode za čišćenje ili si jednostavno u okruženju punom toksina i plijesni, jedno je sigurno: čestice i toksini iz zraka mogu oštetiti dišni sustav. Ako patiš od alergije ili  respiratornih komplikacija poput astme zasigurno si upoznata s ljekovitim svojstvima određenih biljaka koje se preporučuju kod dišnih problema
Vidi originalni članak
  • Origano ili obični mravinac - preporučuje se kod grčevitog kašlja, pa čak i kod astme. Origano sadrži karvakrol i ružmarinsku kiselinu, spojeve koji djeluju na smanjenje histamina i pomažu protoku zraka kroz nosni kanal. Zbog blagog učinka, primjeren je za djecu i dužu upotrebu (4 do 6 tjedana). Priprema se kao čaj, a može se zasladiti medom.
  • Paprena metvica i ulje paprene metvice - zbog mentola koji se nalazi u njenom sastavu, pomaže opustiti mišiće dišnih puteva, što olakšava poteškoće s disanjem, Može se piti svježe pripremljen čaj ili se čaj koristi za inhalaciju kako bi se olakšali simptomi kod prehlada. Također djeluje kao analgetik. Kod djece, ali i starijih potrebno je biti oprezan prilikom korištenja eteričnog ulja jer veća količina može dovesti do bronhospazme. Stoga je potrebno dodati samo jednu žličicu eteričnog ulja paprene metvice u primjerice čak s kamilicom.
  • Crni gavez - ima vrlo jake antioksidativna svojstva, a istraživanja su pokazala da je, u odnosu na testirana svojstva 20 različitih biljnih ekstrakata, gavez ima najvišu antioksidativnu sposobnost. Kod upala usne šupljine i ždrijela, gavez se koristi za ispiranje.
  • Eukaliptus - svojstva ove biljke pomažu smanjiti iritaciju grla te odčepiti sinuse. Cineol je spoj u eukaliptusu koji ima umiruje te olakšava disanje. 

Saznaj kako otjerati bol u sinusima pomoću ulja!

Posjeti missZDRAVA.hr