Koliko često treba prati zube da se smanji rizik od bolesti srca

shuterstock Često pranje zuba povezano je s manjim rizikom od fibrilacije atrija i zatajenja srca, oktriva istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology, časopisu Europskog kardiološkog društva (ESC)
Prema recentnom istraživanju, učestalo pranje zuba povezano je s manjim rizikom od fibrilacije atrija i zatajenja srca
Vidi originalni članak

Često pranje zuba povezano je s manjim rizikom od fibrilacije atrija i zatajenja srca, oktriva istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology, časopisu Europskog kardiološkog društva (ESC).

Prethodna istraživanja sugeriraju da se loša oralna higijena povezuje s većim brojem bakterija u krvi, što uzrokuje upalu u tijelu. Upala povećava rizik od fibrilacije atrija (nepravilni otkucaji srca) i zatajenja srca (oslabljena je sposobnost srca da pumpa krv ili se opusti i napuni krvlju). Ovo istraživanje ispitivalo je povezanost oralne higijene i pojave ova dva stanja.

Savjeti stručnjaka Stomatolozi upozoravaju: Ovo je doba dana kada nipošto ne smiješ prati zube

Istraživanje je provedeno na 161.286 sudionika Korejskog nacionalnog sustava zdravstvenog osiguranja u dobi od 40 do 79 godina bez anamneze fibrilacije atrija ili zatajenja srca. Sudionici su prošli rutinski liječnički pregled između 2003. i 2004. godine. Prikupljene su informacije o visini, težini, laboratorijskim pretragama, bolestima, načinu života, oralnom zdravlju i oralnoj higijeni. Tijekom razdoblja praćenja od 10,5 godina, 4911 (3,0 %) sudionika razvilo je fibrilaciju atrija, a 7971 (4,9 %) je razvilo zatajenje srca.

Pranje zuba tri ili više puta dnevno povezano je s 10 % manjim rizikom od fibrilacije atrija i 12 % manjim rizikom od zatajenja srca tijekom 10,5-godišnjeg praćenja. Nalazi su bili neovisni o brojnim čimbenicima uključujući dob, spol, socioekonomski status, redovitu tjelovježbu, konzumaciju alkohola, indeks tjelesne mase i komorbiditete kao što je hipertenzija.

Iako studija nije istraživala mehanizme, jedna je mogućnost da često pranje zuba smanjuje bakterije u subgingivalnom biofilmu (bakterije koje žive u džepu između zuba i desni), čime se sprječava translokacija u krvotok.

Glavni autor istraživanja, dr. Tae-Jin Song sa Sveučilišta Ewha Womans, Seoul, Koreja, istaknuo je da je analiza ograničena na jednu zemlju i da kao promatračka studija ne dokazuje uzročnost. No, dodao je: "Proučavali smo veliku skupinu tijekom dugog razdoblja, što daje snagu našim nalazima."

Napomenuo je i da je svakako prerano preporučiti pranje zuba radi prevencije fibrilacije atrija i kongestivnog zatajenja srca. Ipak, uloga upale u nastanku kardiovaskularnih bolesti postaje sve očiglednija te su potrebna dodatna istražianja kako bi se definirale strategije od značaja za cjelokupno javno zdravlje.

Oralna higijena Treba li zubni konac koristiti prije ili nakon četkanja zubi

Posjeti missZDRAVA.hr