Je li ovo drugi val koronavirusa ili nastavak prvog?

Sanjin Strukic/PIXSELL Prof. dr. sc. Igor Rudan, znanstvenik i član Kraljevskog društva Britanske akademije znanosti
Znanstvenik Igor Rudan ovih dana je za Večernji list odgovorio na deset pitanja što nas sada očekuje vezano za ponovnu pojavu Covida - 19. Izdvojili smo njegov odgovor koji se odnosi na pitanje je li ovo što se događa sada s koranavirusom u Hrvatskoj drugi val ili nastavak prvog.
Vidi originalni članak

"Ako ovu pandemiju analiziramo kao globalnu pojavu, tada su nazivi 'prvi val' ili 'drugi val' tek pitanje nečije perspektive. Naime, u globalnim razmjerima i dalje svjedočimo kontinuiranom širenju novog virusa ljudskom populacijom u velikom, prvom valu. Pritom, jedini do sada efikasan pristup u usporavanju širenja virusa bile su mjere koje su virusu onemogućile uspješno 'skakanje' sa zaraženih na zdrave ljude.

Samo za bolničke pacijente Jeftini lijek deksametazon značajno smanjuje smrtnost od koronavirusa, objavio BBC

Održavanje fizičkog razmaka među ljudima, nošenje maski te pranje ruku ili nošenje rukavica usporili su širenje virusa svijetom. Ponegdje su odlučne mjere prve linije obrane ili karantenske mjere uspjele sasvim iskorijeniti virus unutar granica pojedinih država. U tim se državama život sada već gotovo potpuno normalizirao.

Svjetski dan zaštite okoliša Uništavanjem prirodnih staništa povećavamo mogućnost pojave novih koronavirusa

Iz globalne perspektive, međutim, virus se i dalje širi svjetskim stanovništvom u velikom prvom valu. Taj prvi val bio je tek privremeno usporen protuepidemijskim mjerama koje su sve države svijeta odlučile primijeniti u nekom obliku. No, čim su mjere popustile, virus se nastavio širiti. Sada se to stanovništvu koje napušta karantene može činiti kao 'drugi val', no radi se tek o nastavku prvoga."

Ostatak teksta pročitaj na portalu Večergnjeg lista.

 
Posjeti missZDRAVA.hr