Izmjeri ga: Veličina je bitna, a posebno zbog jednog razloga

Guliver/Shutterstock
Jesi li znala da od melanoma svakih devet minuta negdje u svijetu premine jedan čovjek? Iako se rak kože uspješno liječi, prekasna reakcija često presudi
Vidi originalni članak

Iako smatramo da je sunce tajni sastojak sreće i atraktivnog izgleda, nažalost, nije nimalo bezazleno. Zastrašujući je podatak taj kako je čak između 50 i 90% slučajeva raka kože uzrokovano upravo prekomjernim izlaganjem sunčevim zrakama. 

Na konferenciji za medije povodom akcije Euromelanoma 2019. stručnjaci su upozorili na to da od melanoma svakih devet minuta negdje u svijetu umre jedan čovjek, a ovogodišnji podaci govore kako samo 18% ljudi redovito koristi zaštitu protiv UV zračenja, što je prva linija obrane u prevenciji ove vrste raka. Iako se najlakše liječi, veliki problem zapravo stvara prekasna dijagnoza, kad je rak već uznapredovao. Evo što učiniti da bi se zaštitila.

Izbjegavaj solarije, posebice prije tridesete

Koža pamti svaku opeklinu i to je uistinu točno. Rak kože pojavljuje se u više od 90% slučajeva na onim dijelovima kože koji su redovito izloženi sunčevu svjetlu ili ultraljubičastom zračenju, odnosno koji nisu dovoljno zaštićeni od takvog utjecaja. Kao i kod većine drugih karcinoma, tako i kod ovoga genetika igra veliku ulogu, ali i drugi čimbenici poput prevelikog izlaganja rendgenskim zrakama ili drugim vrstama zračenja.

Maligni rak kože kod muškaraca se najčešće javlja na leđima, a kod žena na nogama, dok je češći kod ljudi svjetlije puti i očiju. Osim toga, sve više žena žudi za lijepom bojom, pa tijekom cijele godine odlaze u solarije te se dodatno izlažu riziku.

Iako vodeće svjetske zdravstvene organizacije, poput zaklade The Skin Cancer Foundation, već godinama upozoravaju na opasnost solarija i njihovu dokazanu povezanost s rakom kože, mnogi se, a posebice žene, oglušuju na upozorenja. No kako i ne bi? Mnogi solariji nude vrlo povoljne cijene tzv. kvarcanja, pa tako već za tri kune po minuti možete izgledati preplanulo. Nažalost, posljedice su uistinu ozbiljne, a posebno su na udaru žene mlađe od 35 godina jer pripadaju najrizičnijoj skupini za obolijevanje. Osim što ova vrsta zračenja prodire dublje u kožu i uništava kolagen, zbog čega koža brže stari, odlaskom u solarij povećava se rizik od oboljenja.

Mjeri madeže jer je veličina uistinu presudna

Iako postoje različiti oblici raka kože, najčešći su melanom te karcinom bazalnih i pločastih stanica. Melanom pripada skupini najagresivnijih zloćudnih tumora, a riječ je o bolesti kože kod koje se stanice raka nalaze u stanicama koje daju boju koži. Osobe koje imaju tip I kože; svjetliju put, kosu i oči, imaju najveći rizik za razvoj melanoma, no i ostali bi trebali biti na oprezu. Pojava melanoma povezuje se i s brojem madeža i njihovim izgledom, zbog čega je važno redovito se pregledavati.

Da bi lakše prepoznala nepravilnosti, dobro je poznavati ABCDE pravila:

  • Asimetry (asimetrija) - madež je obično pravilnog oblika, a melanomi su asimetrični (polovice madeža nisu jednake)
  • Border (rubovi) - pravilni madeži imaju jednake i pravilne rubove
  • Color (boja) - melanomi imaju nekoliko boja; promjenjive nijanse smeđe, crnu, smeđu, ružičastu i boju kože
  • Diameter (promjer) - melanomi obično znaju biti veći od 6 mm
  • Evolving (evolucija) - promjene izgleda, boje ili veličine madeža mogu upućivati na melanom te bi trebala posjetiti dermatologa

S druge strane, karcinom bazalnih stanica, ili bazocelularni karcinom, rak je stanica koje se nalaze na donjem dijelu najvišeg sloja kože, a pojavljuje se na dijelovima koji su redovito izloženi ultraljubičastom zračenju. Ovaj se tumor pojavljuje nakon 40. godine i može narasti do jednog ili dva centimetra nakon nekoliko godina rasta. Karcinom pločastih stanica, odnosno planocelularni karcinom, može nastati i na normalnoj koži, a najčešće se javlja na područjima oštećenim suncem. Riječ je o raku stanica najvišeg sloja kože, a iako je agresivniji od raka bazalnih stanica, svejedno raste sporo.

Neka ti najbolji prijatelj bude SPF

Kad je riječ o prevenciji ove vrste raka, prvo čega bi se trebala pridržavati jest izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu, a posebice sredinom dana, između deset i 15 sati, jer je ultraljubičasto svjetlo tad najjače. Kad si na suncu, svakako zaštiti kožu - nosi šešir, naočale, prozračnu košulju ili majice poludugih rukava, duže suknje i hlače. U borbi protiv UV zraka zasigurno će ti pomoći sredstva za zaštitu od sunca, a dm-ova linija Sundance nudi kvalitetne preparate sa zaštitnim faktorom koji bi trebala koristiti ljeti. 

No neka te ne zavaraju i oni oblačni dani ili snijeg, zrake vrebaju i u tim razdobljima. Pijesak, tlo i snijeg dobro reflektiraju UV zrake, a nisi u potpunosti sigurna ni ispod suncobrana. Ako si na plaži, važno je nanositi kremu svaka dva sata, ali i nakon plivanja. Svakako izbjegavaj solarije i redovito pregledavaj sumnjive madeže, ali i sve izrasline.

Kampanja #izmjeriga, rezultat je suradnje dm-a i missZDRAVE, a klikom na stranicu možeš fotografirati i usporediti svaki sumnjivi madež te tako na vrijeme reagirati na potencijalnu opasnost.

Posjeti missZDRAVA.hr