Istraživanje pokazuje: Korisnici e-cigareta prije će prestati pušiti

Guliver/Shutterstock
Za razliku od prijašnjih istraživanja, novo istraživanje pokazuje da je više od polovice korisnika e-cigareta prestalo pušiti duhanske cigarete u posljednjih 5 godina u usporedbi s 28% pušača koji nikada nisu koristili e-cigarete, prema istraživanju Columbia Universityja objavljenom u časopisu Addictive Behaviors.
Vidi originalni članak

Čini se kako se svakih nekoliko mjeseci pojavi nova studija koja je oprečna onoj prethodnoj. Naime, 2016. godine portal Muscle & Fitness objavio je studiju koja je pokazala da je u 28% slučajeva manja vjerojatnost da će korisnici e-cigareta prestati pušiti u odnosu na one koji puše samo duhanske cigarete. Sada, nakon više od godinu dana, novo istraživanje pokazuje upravo obrnute rezultate.

pušenje Znanstvenici otkrivaju najbolji način kako prestati pušiti

"Dok pitanja o učinkovitosti e-cigareta za prestanak pušenja ostaju, naši rezultati sugeriraju da česta uporaba e-cigareta može igrati važnu ulogu u prestanku pušenja ili prevenciji", rekao je Daniel Giovenco, glavni voditelj studije i profesor društveno-medicinskih znanosti.

Video o oporavku tijela od pušenja Pogledaj što se događa tvom tijelu kada prestaneš pušiti

Na kraju, nakon uračunavanja niza čimbenika kao što su želja za prekidom, educiranosti, zdravstvenog osiguranja i dobi, istraživanje je pokazalo da je vjerojatnost da osoba prestane pušiti tradicionalne cigarete tri puta veća ako često koristi e-cigarete, u usporedbi s onima koji ih ne koriste.

prestanak pušenja i depresija Mogući razlog zbog kojeg je nekim osobama teško prestati pušiti

Posjeti missZDRAVA.hr