HZZO objavio link preko kojeg možete pristupiti nacionalnoj bazi lijekova, evo čemu služi

Pexels
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je internetsku poveznicu preko koje svaki građanin može pristupiti nacionalnoj bazi lijekova dostupnih u Hrvatskoj te provjeriti cijene i nestašice, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a.
Vidi originalni članak

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je internetsku poveznicu preko koje svaki građanin može pristupiti nacionalnoj bazi lijekova dostupnih u Hrvatskoj te provjeriti cijene i nestašice, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a. Nacionalnoj bazi lijekova može se pristupiti preko poveznice https://elijekovi-hzzo.gov.hr/, kao i putem sustava e-Građani, priopćio je HZZO.

Baza lijekova i nadogradnja usluge "Realizirani recepti" u sustavu e-Građani uspostavljene su u sklopu projekta "eLijekovi - Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima".

Preko usluge "Realizirani recepti" pacijenti će ubuduće moći provjeravati podatke o lijekovima koje su uzimali u posljednjih šest mjeseci. Jednostavnim klikom na poveznicu moći će dohvatiti sve podatke o tim lijekovima iz baze eLijekovi, kao i prijaviti sumnju na nuspojavu. Osim baze eLijekovi i nadogradnje usluge "Realizirani recepti", uspostavljen je i sustav za provjeru interakcija prilikom propisivanja i izdavanja lijekova.

u funkciji do kraja siječnja Uskoro će zaživjeti sustav eLijekovi, evo što trebate znati

Ciljevi koje se žele ostvariti uvođenjem ovog sustava

Liječnici će prilikom propisivanja, kao i ljekarnici prilikom izdavanja lijekova, moći automatski provjeriti ulaze li lijekovi koje pacijent uzima u međusobne interakcije. Sustav je uveden kako bi se smanjilo istovremeno uzimanje lijekova koji ulaze u klinički značajne interakcije te kako bi se smanjili neželjeni učinci jednog lijeka na drugi u svrhu boljeg ishoda liječenja.

Dodatno, kroz projekt je zdravstvenim radnicima omogućeno jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem svojih aplikacija uz korištenje već dostupnih podataka iz sustava, piše HZZO.

Ukupna vrijednost projekta je 2.2 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.9 milijuna eura. Cilj je bio uspostaviti nacionalnu bazu lijekova, povećati sigurnost primjene lijekova, ojačati ulogu pacijenta u liječenju i razvoj zdravstvene pismenosti kako bi se postigli bolji ishodi liječenja i racionalizacija resursa.

studija Financijski povoljan test krvi može otkriti Alzheimerovu bolest!

Posjeti missZDRAVA.hr