Dva simptoma koronavirusa zbog kojih oboljeli najčešće završavaju u bolnici

shutterstock
Iako je suludo govoriti o "dobrim" simptomima koronavirusa, neki su definitivno gori od drugih. Kako znanstvenici otkrivaju sve više činjenica o ovom virusu, postaje sve jasnije da određeni simptomi upućuju da bi se bolest mogla zakomplicirati.
Vidi originalni članak

Jedna nedavna studija, koja još nije recenzirana, otkrila je da dva ozbiljna simptoma COVID-a mogu ukazivati ​​na veće šanse za hospitalizaciju to stalna vrućica i gubitak apetita, piše portal BestLife.

Istraživački tim koji stoji iza studije koristio je aplikaciju za prikupljanje podataka od preko 4.100 pacijenata s COVID-om. Otkrili su da  je otprilike 13 posto sudionika doživjelo dugotrajno bolovalo od koronavirusa, najmanje 28 dana. Pored toga jedan od 20 bolesnika bolovao je više od osam tjedana, a jedan od 50 više od dvanaest tjedana. Među pacijentima koji su dugo bolovali, primijećeno je da  su pacijenti koji su tijekom prvog tjedna imali pet ili više simptoma češće i dulje bolovali od Covida-19.

 
 

Ograničena studija koju iz više razloga treba uzeti s rezervom

No, čak i unutar skupine s dugotrajnim simptomima, dva su se simptoma, već spomenuti vrućica i gubitak apetita, istaknula kao rani prediktori komplikacija, zbog čega su ti pacijenti završili na bolničkom liječenju, navodi se u studiji. To znači da su među skupinama koje su najduže patile od koronavirusa ljudi s ova dva ozbiljna simptoma COVID-a bili najteže pogođeni.

Iako su autori studije upozorili na generaliziranje na temelju njihove analize i brzo ukazali na vlastita ograničenja (ispitanici su bili uglavnom žene, mlađe od 70 godina kao i da su ispitanici sami navodili svoje simptome bez dodatne znanstvene provjere) ovo bi moglo pomoći liječnicima da ranije prepoznaju ozbiljne slučajeve COVID-a.

Posjeti missZDRAVA.hr