Jesen utječe na tvoj endokrini, živčani i probavni sustav!

Guliver/Shutterstock
Okolišni razlozi utječu na naše zdravlje pa i i smjena godišnjih doba, tako da jesensko vrijeme i te kako može utjecati na endokrini, živčani i probavni sustav, te na mentalnu i fizičku stabilnost.
Vidi originalni članak

Smanjeno izlaganje dnevnom sunčevom svjetlu utječe na pinealnu žlijezdu koja, kao jedina žlijezda koja energiju dobiva preko očiju tj. putem svjetla, samim time smanjeno luči hormon serotonin, poznat i kao hormon sreće, te se automatski smanjeno luči i hormon melatonin, koji je zaslužan za (dobar) san.

Serotonin se izlučuje tijekom dana i regulira osjećaj gladi, tjelesnu temperaturu, fine mišićne kontrakcije, apetit i raspoloženje, te se pretvara u melatonin kada padne noć,koji je pak odgovoran za našu vitalnost, mladolikost i uravnoteženu naviku spavanja.

Dijeta kojom ćeš na prirodan način dovesti hormone u ravnotežu.

Nedostatno izlaganje sunčevoj svjetlosti uzrokuje i manjak vitamina D koje je povezano s nastankom osteoporoze i slabih kostiju i zuba, raznih srčanih bolesti, depresije te brojnih drugih psihofizičkih tegoba. Kako je vitamin D ujedno i važan čimbenik u imunološkom sustavu čovjeka, endokrinolozi su ustvrdili da se bez ovog vitamina T-stanice, koje su izuzetno važne u borbi protiv infekcija, neće aktivirati.

Biljke koje stabiliziraju hormone, doznaj više.

Posjeti missZDRAVA.hr