Donosimo recepte za prirodne čajeve protiv alergija

shutterstock
Došlo je dugoočekivano proljeće, a uz lijepo vrijeme, sunce i cvjetanje bilja, došle su i alergije...
Vidi originalni članak

Medicina 21. stoljeća veoma je razvijena. Osim standardnih lijekova, cjepiva i procedura, pametna medicina ili korištenje tehnologije sve je učestalije. No, iako je napredak važan i potreban, isto toliko, ako ne i više, ključan je povratak u prošlost, odnosno povratak osnovama.

Svake godine kada na kalendaru zaokružimo 21. ožujka te kada uđemo u proljeće razina energije kod ljudi raste. Lijepo vrijeme sve nas izmami van, no u tom trenu za neke počinju problemi. Trave, pelud te ostali alergeni posebno su jaki te osim na općenitu dobrobit, utječu i na čovjekovo raspoloženje. Kako bi tome stala na kraj, ne moraš se služiti lijekovima, već 'prirodnom medicinom' u vidu toplih napitaka ili čajeva.

Stoga, donosimo ti tri recepta za čajeve koje već sutra možeš pripremiti i iskušati njihovu učinkovitost.

Čaj od crnog kima i meda

Čaj od crnih sjemenki kima s razlogom se sve češće pojavljuje kada je u pitanju pomoć prilikom alergija! Obilje zdravstvenih blagodati povezane su s njim, a u bliskoistočnim kulturama naziva se čak i „Blagoslovljenim sjemenom“. Ipak, trebalo su samo puka tri tisućljeća da bi se i mi ostali njime počeli koristiti. Zapravo, crno sjeme, koje dolazi iz biljke Nigella Sativa, datira u egipatsku kulturu, još u vrijeme faraona Tutankamona, što sugerira da su drevni Egipćani bili jedan od njegovih najranijih uzgajivača.

Ovaj topli napitak svakako stavi na svoj popis ako želiš nešto blago, ukusno, a zdravo. Nešto što će pogodovati i ublažiti tvoje alergije, a istovremeno liječiti cijeli organizam.

Sastojci:

  • šalica vode
  • 2 žličice sjemena crnog kima
  • žličica meda
  • 1 anis
  • kapljica ulja od crnog kima, po želji

Priprema:

Pomiješaj vodu i sjeme crnog kima. Stavi na peć i pusti da zavrije. Kuhaj šest do sedam minuta. Makni s vatre i ostavi poklopljeno 10 minuta. Procijedi i dodaj anis te med. Alternativno, možeš pomiješati vruću vodu i nekoliko kapi ulja crnog kima te dodati žličicu meda i tako također dobiti svoj čaj.

Sjemenke crnog kima imaju protuupalno djelovanje te sprječavaju reakciju imunosnog sustava i smanjuju izlučivanje sluzi u tkivu. Također, opuštaju glatke mišiće i bronhije i tako pospješuju funkciju disanja, odnosno omogućuju da se udahne više kisika što je izuzetno važno svakome tko ima problema s astmom, peludnom alergijom, prehladom i gripom.

Čaj od nevena i crnog sljeza

Ako do sada nisi primijetila ove ljupke narančaste cvjetove u obliku kuglica, koji potječu iz Južne Amerike, pravo je vrijeme da obratiš pažnju. Iako lijepi, sa sobom donose intenzivan miris koji mnogi koriste kako bi ukrasili svoj vrt, ali i zaštitili ga od nametnika. Osim toga, on je popularan narodni lijek i koristi se za pripremu masti ili čajeva koji će pomoći s mnogo tegoba, a posebno kada su u pitanju alergije.

Sastojci:

  • 20 g šipka
  • 15 g cvijeta lipe
  • 15 g cvijeta bazge
  • 10 g majčine dušice 
  • 10 g cvijeta kamilice 
  • 10 g anisa 
  • 10 g paprene metvice
  • 5  g cvijeta nevena 
  • 5 g cvijeta crnog sljeza 

Priprema:

Na litru hladne vode dodati 2 jušne žlice čaja. Kad zakuha, ostavi da lagano vrije jednu minutu, pa stavi na stranu pet minuta i procijedi. Pripremljeni čaj popij kroz dan. Ovaj recept se s vremenom mijenja, odnosno prilagođava osobi, ovisno o simptomima, pa ako osjetiš da se neki simptomi ne povlače, potraži savjet fitoterapeuta.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira ujedno je umirujuće i okrepljujuće piće. Konzumirao se stoljećima, a sve je popularniji u posljednje vrijeme. Lagano je to piće koje će te zagrijati u prohladnim danima, a sjajna je ideja ako imaš problem s uznemirenim želucom ili alergijama.

Sastojci:

  • komad svježeg đumbira, narezan na komadiće
  • 1 šalica vode
  • 1 štapić cimeta
  • 10 g paprene metvice
  • 1 tanki krug svježeg limuna ili naranče
  • 1 žličica meda ili javorovog sirupa

Priprema:

Pomiješaj kriške đumbira i vodu u loncu na jakoj vatri. Ako dodaješ štapić cimeta ili svježu metvicu, dodaj ih odmah. Smjesu pusti da krčka, a zatim smanji vatru po potrebi kako bi se sve lagano pirjalo 5 minuta. Makni lonac s vatre. Smjesu pažljivo ulij kroz mrežasto sito izravno u šalicu. Po želji posluži s limunom i / ili kapljicom meda ili javorovog sirupa, po ukusu. 

Svjedočimo globalnom fenomenu porasta broja alergija i zato, neka crni kim postane tvoja prva poveznica s prirodom. Matičnjak ulje crnog kima odlikuje kvalitetno sjeme i svježe prešanje, izrađuje se u malim serijama i uvijek je svježe. Bonus, riječ je o hrvatskoj proizvodnji!

Posjeti missZDRAVA.hr