Brži oporavak nakon moždanog udara je moguć!

Thinkstock
Ubrizgavanje matičnih stanica u oštećene dijelove mozga moglo bi ubrzati i pospješiti oporavak pacijenta poslije moždanog udara, otkriveno je u istraživanju u Velikoj Britaniji.
Vidi originalni članak

Naime, znanstvenici vjeruju da matične stanice potiču rast novih krvnih žila u oštećenim dijelovima mozga. Tijekom istraživanja “Imperial Collegea” u Londonu, dokazano je da je većina pacijenata mogla samostalno hodati i brinuti se za sebe do kraja provedenog istraživanja, iako su svi doživjeli teške moždane udare.

POVEZANO: Ivana Plechinger: što sam naučila nakon moždanog udara?

Stručnjaci ukazuju da su potrebna daljnja istraživanja da bi se vidjelo može li se ovo otkriće koristiti i šire, ali u ovom prvom istraživanju, u kojem se prvenstveno htjelo saznati koliko je ovaj pristup siguran, znanstvenici su izdvojili matične stanice i to tip poznat kao CD34+ iz koštane srži pet osoba koje su nedavno preživjele moždani udar.

Te matične stanice su bile ubrizgane direktno u oštećene dijelove mozga, putem glavne arterije koja “snabdijeva” to područje, poslije čega su znanstvenici tijekom šest mjeseci nadgledali pacijente, prateći njihove mogućnosti da samostalno funkcioniraju. 

Oporavak nakon liječenja matičnim stanicama je puno brži

Četvero od pet pacijenata doživjelo je izrazito težak moždani udar, pa su ostali bez mogućnosti govora i jedna polovica tijela im je bila paralizirana. Međutm, troje od četvero pacijenata je na kraju polugodišnjeg istraživanja moglo samostalno funkcionirati, a uz malu pomoć, svih petero je bilo dovoljno mobilno da su mogli obavljati svakodnevne zadatke.

Iako se i ranije dokazalo da bi korištenje matičnih stanica moglo biti od velike pomoći u terapiji oporavka poslije moždanog udara, to je prvo istraživanje u kojem se ovaj pristup počeo koristiti tjedan dana nakon udara i znanstvenici se nadaju da će ova terapija povećati šanse pacijenta za oporavak.

Stručnjaci, također, planiraju istraživanje na puno većem broju pacijenata da bi se usporedio oporavak tijekom liječenja matičnim stanicama i bez njih.

Simptomi moždanog udara kroz tri faze

Posjeti missZDRAVA.hr