7 manje poznatih alergija na hranu

Pexels
Čupava površina breskve može biti uzrok alergijske reakcije, a reakciju je moguće imati i na slaninu te gumene bombone.
Vidi originalni članak

Alergije na orašaste plodove, mlijeko, jaja, ribu ili morske plodove nisu neuobičajene i čine većinu slučajeva alergija na hranu. Kako navodi Verywell Health, u Americi je zabilježeno preko 160 namirnica koje izazivaju alergije, a prema informacijama Europske akademije za alergiju i kliničku imunologiju (EAACI), u Europi više od 20 milijuna ljudi pati od neke vrste alergije na hranu. Neki od alergena iz hrane nisu tako uobičajeni te možda ne bismo očekivali da će izazvati alergijsku reakciju, no i to je moguće. Koje su to namirnice, pročitajte u nastavku. 

Breskve

Alergije na breskve su češće u Europi, posebice u mediteranskoj regiji.  U sjevernoj i srednjoj Europi ljudi koji su alergični na breskve mogu imati i alergiju na pelud breze, što uključuje i drugo voće poput jabuka, krušaka i trešanja. "Kuhanjem voća ili povrća se uništavaju alergeni koji nalikuju brezi", rekla je dr. sc. Maya R. Jerath, ravnateljica klinike i profesorica medicine na Odjelu za alergiju i imunologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu. Međutim, u mediteranskom području ljudi s alergijom na breskve uglavnom nemaju alergiju na pelud breze te su umjesto toga osjetljiviji na nešto što se zove nespecifični proteini za prijenos lipida, vrstu spoja koji se nalazi na čupavoj koži breskve

Crveno meso

Alergija na crveno meso, koja se naziva i alfa-gal alergija, može uzrokovati osip, proljev ili probleme s disanjem oko dva do šest sati nakon konzumiranja crvenog mesa. Dr. Jerath se bavi istraživanjem alfa-gal sindroma i objašnjava da bi takva reakcija mogla biti povezana s ugrizom krpelja. "Radi se o alergiji koja se javlja kod ljudi koji prije nisu bili alergični i tolerirali su konzumaciju crvenog mesa", objašnjava. Osim na crveno meso, osobe s alfa-gal sindromom također mogu negativno reagirati na mliječne proizvode i proizvode od želatine životinjskog podrijetla.

Ne moraju se sve osobe s ovom vrstom alergije zauvijek odreći crvenog mesa. "Nekoliko mojih pacijenata ponovno može konzumirati crveno meso i više nisu alergični na njega. Tako da to nije nužno doživotna kazna", objašnjava dr. Jerath i dodaje da se ne zna točno kako ljudi prestaju biti alergični na crveno meso te zašto se to kod nekih događa, a kod drugih ne.

Slanina

Osobe s alergijom na svinjetinu mogu iskusiti trenutni imunološki odgovor nakon što pojedu svinjetinu ili proizvode poput slanine. “Prilično je lako dijagnosticirati ovu alergiju jer se javlja svaki put kad pojedete bilo koji proizvod od svinjetine, bilo da se radi o slanini, šunki ili kobasici”, rekla je liječnica. Proizvodi od svinjskog mesa mogu se pronaći u širokom rasponu namirnica u obliku sastojaka, uključujući umake od čilija, gazirana pića, čips od krumpira i još mnogo toga. Neki ljudi imaju svinjsko-mačji sindrom jer su proteini u svinjetini slični određenim proteinima u mačjoj slini. Ako ste alergični na mačke, to ne znači da automatski imate alergiju na svinjetinu, ali ljudi s alergijama na svinjetinu često su alergični na mačke.

Avokado

Budući da se avokado uglavnom poslužuje sirov, ne postoji način da se alergeni unište toplinom. "Ako imate ovu vrstu alergije, jednostavno ste 'zapeli' s time da uopće ne možete konzumirati avokado", objašnjava dr. Jerath. Alergija na avokado može biti posljedica sindroma alergije na lateks iz voća. Namirnice poput avokada, banana i kivija imaju proteine koji su slični lateksu, proteinu koji se nalazi u soku kaučukovca. Oko 30 do 50 posto ljudi s alergijom na lateks ima takozvani sindrom lateks-voća.

Nikal

Alergija na nikal često je povezana s iritacijom kože, ali to također može značiti da morate izbjegavati hranu koja je bogata niklom, uključujući čokoladu i mahunarke. Kod alergične osobe se mogu javiti afte u grlu i ustima koje mogu trajati i do tjedan dana nakon što pojede hranu koja sadrži nikal. Konzervirana hrana također često predstavlja problem jer grah, rajčica ili druga slično pakirana hrana može apsorbirati nikal iz konzerve. 
 

Obrati pažnju na simptome Razlika između alergije i intolerancije na hranu

Želatina

Želatina je prirodni zgušnjivač napravljen od životinjskog kolagena. Alergija na želatinu je rijetka, ali ljudi koji ju imaju će vjerojatnije imati reakciju na gumene bombone jer je želatina u tim proizvodima koncentriranija i drugačije obrađena, objašnjava Scott H. Sicherer, dr. med., profesor pedijatrije i voditelj Jaffe Instituta za alergije na hranu na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u New Yorku. Neka cjepiva sadrže želatinu kao stabilizator. Ako ste alergični na želatinu, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što se odlučite cijepiti takvim cjepivima. 

Vino

Iako vrlo rijetko, neki ljudi mogu imati alergijske reakcije izazvane proteinima, plijesni ili enzimima u vinu. Uobičajeno je da ljudi imaju problema s probavom alkohola i osjećaju simptome intolerancije na alkohol, poput vrtoglavice, glavobolje i povraćanja, objašnjava dr. Sicherer, no napominje da alkohol može pogoršati i već postojeće alergije na hranu. "Ja to zovem svadbena alergija na morske plodove", rekao je liječnik. Čak i oni koji obično nemaju problema s konzumacijom škampima ponekad mogu doživjeti alergijsku reakciju kada se kombiniraju s alkoholom. Destilirani alkohol obično ne uzrokuje alergijsku reakciju, dodao je Sicherer, ali vrhnje u likerima ili ostaci proteina u pivu mogli bi biti okidač.
 

Metakrilat Dermatolozi upozoravaju da gel za nokte uzrokuje alergije

Posjeti missZDRAVA.hr