6 najčešćih uzoka zbog kojih vagina boli

Guliver/Shutterstock
Svaka bol na ovom delikatnom području je izuzetno neugodna i ne dopušta ti da normalno funkcioniraš tijekom dana. Bez dijagnoze i doktorske pomoći ne možeš biti sigurna što se događa tamo dolje, ali možda pronađeš uzroke i simptome u sljedećih 6 genitalnih stanja.
Vidi originalni članak

Vaginalne gljivične infekcije

Najčešći simptomi gljivičnih infekcija su peckanje i svrbež, ne i doslovna bol, kaže Gokhan Anil, ginekolog i opstetričar na poliklinici Mayo za Woman's Health. 

"Gljivice se mogu javiti i unutar vagine ili odmah van nje, na vanjskom dijelu, što može uzrokovati oticanje i crvenilo", kaže Anil. 

Može se tretirati bezreceptnim lijekovima, ali je najbolje potražiti liječničku pomoć ako se ne počne povlačiti nakon tjedan, dva ili ako se infekcija pojavila prvi put. Ginekolog pregledom može utvrditi kakvu kremu, vaginalete ili lijekove treba koristiti. 

Seksualno prenosive bolesti

Herpes, gonoreja, klamidija, bilo kakva vrsta seksualno prenosive bolesti izaziva bol u i na vagini.

Bol dolazi od općenite upaljenosti tog područja, o kojoj god da bolesti radi. Kod herpesa je to posebno izraženo jer oštećuje živce zahvaćenog područja.

Jaku bol često prati i osjećaj pečenja, svrbež, poteškoće s mokrenjem, ranice, ovisno o dijagnosticiranom stanju. 

U svakom slučaju, treba se svakako obratiti liječniku za pomoć kako bi se ustvrdila, izliječila ili bar umirila neugodna upala. 

Vaginalna suhoća 

Ovo je stanje uvijek povezano sa ženskim hormonom estrogenom. Anil kaže kako je on odgovoran za cirkulaciju krvi prema vagini, debljinu vaginalnog zida te za njenu elastičnost i ovlaženost. 

Kada nema dovoljno estrogena u tvom tijelu, bilo od kontracepcijskih pilula, dojenja ili menopauze, može doći do suhoće i neugodne boli

Osjećaš li kako ti vagina nije ovlažena kako treba, čak i kad si u vrućem klinču sa svojim dragim, potraži pomoć doktora kako bi ti dao odgovarajuću terapiju ili promijenio kontracepcijske pilule. 

vagina 8 pravila uz koja će tvoja vagina biti u top formi

Vaginalno zdravlje 5 vrsta vaginalnih mirisa i na što mogu ukazivati

Penis tvog partnera

Može biti vrlo teško razlučiti radi li se o boli u vagini ili boli u donjem trbuhu koja se javlja za vrijeme penetracije, upozorava Mary Jane Minkin, doktorica medicine, ginekologica i opstetričarka. 

Jednostavno objašnjeno, 'obdareni' muškarci mogu penetrirati do vrata maternice i udarati u nju uzrokujući bol na tom mjestu. Ako ti je neugodno, probaj promijeniti pozu ili pojačati lubrikaciju. 

Vulvodinija

Ovo je naziv za kroničnu bol u rodnici i vagini koja nema točno određeni uzrok. "Oko devet posto žena doživjet će ovakvu bol u svojim životima", kaže Minkin. Bol se javlja tijekom penetracije u vaginu, čak i ako se radi samo o tamponu. 

Kod nekih se žena javlja spontano i nevezano sa seksom ili bilo kakvim dodirom tog područja, samo se pojavi i povuče nakon nekog vremena. 

Vulvodinija nije sasvim objašnjena u medicinskom svijetu. Liječnici pretpostavljaju da se bol kod ovog stanja javlja zbog viška živčanog tkiva koji se nalazi u vanjskom dijelu vulve i vagine. "To je najosjetljiviji dio vagine", kaže Anvil. U svakom je slučaju potrebno potražiti liječničku pomoć kako bi se propisala odgovarajuća terapija. 

Endometrioza ili upalna bolest zdjelice

Endometrioza se javlja kada tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice i tako uzrokuju jaku bol i neugodu. Može stvarati probleme kod trudnoće ili pokušaja trudnoće, a izaziva ožiljke na upaljenom tkivu, oticanje, probleme s plodnošću, menstruacijom, probavom i druge probleme. 

Upalna bolest zdjelice zahvaća maternicu, jajovodne cijevi ili jajnike. "Može rezultirati ožiljcima na organima zdjelice ili spajanje tih organa što vodi do kronične nelagode i boli", objašnjava Ani.

Kako bi se ustanovila ova dva stanja, potrebno je provjeriti ultrazvukom o kojem se stanju rade, a oba se liječe lijekovima za bol i hormonskom terapijom. 

Deset savjeta za zdravu rodnicu

Posjeti missZDRAVA.hr