Otkriveno 6 biljaka koje produljuju životni vijek!

Nedavno je objavljeno zanimljivo istraživanje u kojem je otkriveno da ekstrakti 6 biljaka imaju utjecaj na produljenje životnog vijeka na način da inhibiraju povećanje oštećenja stanice povezanog sa starenjem.
Vidi originalni članak

Istraživanje je provedeno na kvascu S. cerevisiae koji je trenutno jako popularan predmet istraživanja vezanih uz starenje. Proučavani ekstrakti su dobiveni iz biljaka koje su otprije poznate po svojim pozitivnim svojstvima: cimicifuga, valerijana, pasiflora, ginko biloba, celer i bijela breza.

Sljedeći ekstrakti biljaka mogu produljiti životni vijek

1. Cimicifuga je česti sastojak dodataka prehrani, oponaša djelovanje estrogena te tako pomaže u borbi protiv simptoma menopauze i perimenopauze.

2. Korijen valerijane se već godinama koristi kod problema sa spavanjem. Nedavna istraživanja su dokazala da ekstrakt valerijane ima ulogu u održavanju kognitivnih funkcija nakon operativnih zahvata. Znanstvenici koristi valerijane pripisuju njezinim protuupalnim svojstvima.

3. Pasiflora se također koristi kao pomoć za smirenje i lakši san. Ona je izvor određenih flavonoida, biološki aktivnih tvari koje, uz ostala svojstva, mogu smanjiti pretvorbu testosterona u estrogen čime poboljšavaju razinu testosterona u tijelu.

4. Ginko biloba je popularna biljka, poznata po svojstvu poboljšavanja kognitivnih funkcija. Dokazano je da standardizirani ekstrakt lista ginka produžuje životni vijek crva C. elegans na način da povećava njegovu otpornost na oksidativni stres. Neke studije pokazale su kako ginko može imati ulogu u zaštiti od oksidativnog oštećenja DNA.

5. Celer je odličan izvor apigenina, biološki aktivne tvari koja posjeduje protuupalna i antikarcinogena svojstva. Istraživanja su pokazala da apigenin može poboljšati formiranje i povezivanje neurona. Celer sadrži i aktivnu tvar luteolin koji posjeduje protuupalna i neuroprotektivna svojstva.

6. Kora bijele breze, u odnosu na ostalih pet biljaka, pokazuje najbolja svojstva vezana uz produljenje životnog vijeka. Izvor je salicilne kiseline koja djeluje protuupalno i smanjuje bol. Također, povezana je sa zaštitnim učinkom od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Pročitaj tajne Japanaca za dug i zdrav život.

Posjeti missZDRAVA.hr