5 bizarnih bolesti za koje vjerojatno nisi ni čula - od sindroma Alise do jedenja vlastite kose

Guliver/Shutterstock
Vjerojatno su čula za većinu bolesti od dijabetesa, raka do srčanih bolesti te si upoznata s rizikom koji nose. Ali što je sa sindromom koji uzrokuje da osoba odjednom počne govoriti sa stranim naglaskom ili poremećajem koji doslovno pretvara boju kože u plavu?
Vidi originalni članak

Sindrom stranog naglaska -  u jednom trenutku govoriš normalno, a kada sljedeći put progovoriš imaš strani naglasak. To zvuči nemoguće, ali postoji i zove se sindrom stranog naglaska (foreign accent syndrome - FAS), poremećaj koji uzrokuje iznenadnu promjenu govora, obično zbog moždanog udara ili ozljede mozga.

Fabryeva bolest - ono što se u početku može činiti kao probavni problem, može biti rijetki genetski poremećaj koji se zove Fabrijeva bolest. Iako se stanje - koje utječe na metabolizam lipida (masti) - može pojaviti i kod muškaraca i kod žena, češća je kod muškaraca. Simptomi se javljaju zbog nakupljanja globotriaosilceramida, vrste masti u tjelesnim stanicama, prema Genetics Home Reference. "Moj je pacijent imao dugogodišnje gastrointestinalne probleme,uglavnom su se manifestirali kao bolovi u trbuhu i proljevi. Također je imao problema s netolerancijom na toplinu te je imao mali osip na području oko struka“, kaže dr. Matthew Taylor, klinički genetičar u UCHealthu i objašnjava: "Gledajući unatrag, mnogi od tih blagih, ali kroničnih simptoma su povezani. To nije vrlo uobičajena bolest i većina liječnika je neće prepoznati zato jer je vrlo rijetka."

Sindrom Alise u zemlji čudesa - znaš kada Alisa pojede tu posebnu tortu i naraste tako velika da ispunjava cijelu sobu? Zapravo postoji stanje koje se naziva sindrom Alice u zemlji čudesa (Alice in Wonderland syndrome - AIWS) koji utječe na vlastitu percepciju kao i na percepciju okoline te se osoba osjeća većom ili manjom nego što jest. Ne radi se o halucinaciji, već problem nastaje unutar mozga i utječe na osjetila, stanje može potrajati nekoliko minuta ili postati kronično. Dosadašnja istraživanja pokazala su da nije neuobičajeno za one s AIWS-om da doživljavaju i migrene, trenutno nema tretmana za to stanje.

nespavanje Pogledaj kako izgleda kada netko pokuša biti budan 48 sati

Methemoglobinemija - koža osobe zapravo postaje sivkasto-plave nijanse zbog methemoglobinemije - poremećaja krvi. Do plave boje kože dolazi zbog prekomjerne proizvodnje methemoglobina u tijelu, oblika hemoglobina. Umjesto tipičnog postotka methemoglobina u krvi, osobe s tom bolešću mogu ga imati i do 20 posto više. Budući da njihov hemoglobin nije u stanju pravilno raspodijeliti kisik u tijelu, javlja se plava boja kože, ljubičaste usne i smeđa boja krvi. Poremećaj može biti naslijediti, a može i nastati zbog izlaganja različitim kemikalijama i drogama.

Pečenje jezika može ukazivati na probleme sa želucem Izgled jezika otkriva kakvo ti je stanje organizma

Sindrom Matovilke - ovo je naziv za iznimno rijetku bolest zbog koje osobe koje pate od nje jedu vlastitu kosu dok se ona ne zapetlja u kuglu i ostavi 'repove' duž crijeva. Ovaj poremećaj je ekstremni oblik trihofagije, kompulzivnog jedenja kose. Kreće se od grickanja vrhova kose dok to polako ne preraste u gutanje Kako ljudski organizam nije sposoban probavljati kosu, situacija je rješiva jedino operacijom, ako se na vrijeme reagira na nju. Bolest se liječi i na psihološkoj razini, jer je povezana s opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Neizbježno je povezana i sa trihotilomanijom, poremećajem kontrole impulsa karakteriziranim nemogućnošću susprezanja nagona/impulsa za čupanjem vlastite kose. No, oboljeli ne moraju nužno čupati kosu, dovoljno je samo da je žvakanjem unose u organizam.

Posjeti missZDRAVA.hr