11 namirnica i začina koji preveniraju rak dojke
Body Mind Green prenosi da je način života ključni faktor u obolijevanju od karcinoma, odnosno da se u 90% slučajeva bilo koje vrsta raka vanjski faktori smatraju uzročnikom, a samo prehrambene navike kod čak 35% slučajeva.
Top hrana za čišćenje organizma i rješavanje mučnine
Hrana je uistinu najbolji oblik prevencije za sve vrste bolesti, a to se najbolje vidi prema područjima koja bilježe svjetske rekorde u dugovječnosti. Stanovnici Okinawe (Japan), Ikarije (Grčka), Sardinije (Italija) su rekorderi po dužini života, a svima je jedno zajedničko, kvalitetna prehrana. U ovim područjima, koja su razasuta diljem svijeta, nije neuobičajeno da ljudi žive 100 godina, a njihova prehrana uključuje obilje voća i povrća, ribu i maslinovo ulje, mahunarke, cjelovite žitarice, minimum crvenog mesa i crnog vina. Kao što su već mnogi znanstvenici utvrdili, mediteranska prehrana dovodi do kvalitetnog i dugog života.
Hrana može biti obrana od raka na neizravan i izravan način. Neizravno može djelovati tako što kvalitetnim odabirom namirnica zadržavaš zdravu tjelesnu težinu, što smanjuje rizik od većine vrsta raka. I izravno, mnoge studije otkrivaju da pojedine fitokemikalije, vitamini i minerali izravno djeluju u borbi protiv raka.
"Istraživanja su pokazala da je nakon samo tri mjeseca prehrane koja se temelji na cjelovitim žitaricama i biljnim namirnicama zahvaćeno više od 500 gena koji reguliraju rak, bilo uništavanjem gena koji uzrokuju rak ili stvaranjem gena koji štite od raka", rekao je dr. med. Mark Hyman, liječnik funkcionalne medicine.
Hrana u borbi protiv raka dojke
Rak dojke je najčešća vrsta karcinoma koja zahvaća žene, a svake godine samo se u Hrvatskoj dijagnosticira 2500 novih slučajeva. Ipak, možeš smanjiti rizik od ove opake bolesti. Neke studije pokazuju da je prehrana bogata povrćem, voćem, ribom i mliječnim proizvodima niskog udjela masnoće povezana s nižim rizikom od raka dojke. Važno je unijeti i kvalitetne masnoće kao što su omega - 3 masne kiseline.
Preporučuje se i smanjeni unos alkohola - jedna studija pokazala je da samo jedno alkoholno piće dnevno povećava rizik od raka dojke za 1.2 puta u usporedbi sa ženama koje nikada nisu pile. Neki stručnjaci smatraju da alkohol povećava izloženost ksenoestrogenima, sintetskim spojevima koji imaju aktivnost sličnu estrogenu, a ta je aktivnost povezana s povećanim rizikom od raka dojke.
Ovo su namirnice koje se bore protiv raka dojke i koje prirodno mogu smanjiti rizik:
Maslinovo ulje
Zamijeni svoje uobičajeno i obrađeno ulje za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Jedno veliko istraživanje pokazalo je da žene koje redovito konzumiraju maslinovo ulje u svojim dijetama imaju manji rizik od raka dojke kao i raka probavnog sustava. Naime, maslinovo ulje sadrži fenolni spoj - oleokantal, koji ima jaka protuupalna svojstva i usporava rast stanica raka.
Losos
Probaj u svoje obroke uvesti i ovu masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama koja može spriječiti rast tumora dojke. Istraživanja pokazuju da žene s višim unosom omega - 3 masnih kiselina imaju manji rizik od raka dojke. Isto tako, losos sadrži vitamin D koji je također povezan s nižim rizikom od raka dojke.
Klice brokule
U svoju sljedeću salatu ubaci i klice brokule koje su križonosno povrće (brokula, cvjetača, prokulica itd.), moćne biljke u borbi protiv raka. U jednoj studiji, istraživači su usporedili preventivne učinke klica sa zrelim brokulama i otkrili da klice sadrže i do 50 puta više glukorafanina i fitokemikalija. To su spojevi koji pomažu neutralizirati kemikalije koje uzrokuju rak, i to prije nego što oštete DNA stanice.
Gljive
Razmisli o tome da svoje sljedeće tortilje napraviš s puno gljiva umjesto mljevenog mesa. U jednoj studiji, žene koje su jele gljive bile su oko 66 posto manje sklonije raku dojke od onih koje nisu jele gljive. Naime, gljive sadrže prirodne inhibitore aromataze, a to su tvari koje mogu blokirati proizvodnju estrogena. Neki stručnjaci tvrde da je dobro odlučiti se za azijske sorte kao što su shiitake, maitake ili kamenice. Kako god ih pripremala, svakako ih skuhaj prvo. Sirove gljive zapravo mogu sadržavati tvari koje se nazivaju hidrazini i koje mogu potaknuti rak.
Zeleni čaj
Jedna šalica dnevno povezana je sa smanjenim rizikom od raka. To je vjerojatno zbog polifenola zvanog epigalokatehin - 3 - galat zelenog čaja, koji je u mnogi laboratorijskim istraživanjima usporio rast raka i regulirao gene koji šire rak dojke.
Peršin
Kao i klice brokule i peršin možeš dodati u svoju sljedeću salatu ili juhu. Ova biljka je jedan od najjačih izvora polifenola apigenina koji inducira apoptozu, što znači da sprječava stanica raka da se razmnože i prošire.
Sjemenke lana
U svoj smoothie ili zdjelu zobene kaše dodaj malo sjemenki lana. Lan je bogat vlaknima, može pomoći u održavanju tjelesne težine, što je ključno za smanjenje rizika od raka. Sjemenke lana također sadrži polifenole koji se nazivaju lignani, spojevi koji se smatraju fitoestrogenima, a nekad je postojala bojazan da mogu utjecati na lijekove protiv raka, ali nova istraživanju pokazuju suprotno. Zapravo, laboratorijske studije upućuju na to da sjemenke lana, lignani i laneno ulje mogu usporiti rast tumora i njegovo širenje.
Maline
Ima li kraja popisu o dobrobiti maline? Možeš ih jesti same ili ubaciti u smoothie. Bogate su vlaknima i antioksidantnim fitokemikalijama, maline su hrana koja se bori protiv raka. Istraživanja pokazuju da se niz fitokemikalija nalazi u malinama te ometaju ključne putove kod raka dojke i induciraju apoptozu stanica raka, čime se smanjuje rizik od raka dojke. Sve bobice, a osobito maline i jagode su bogate elegičnom kiselinom, što može biti posebno korisno.
Soja
Nova istraživanja podupiru potrošnju do tri obroka dnevno sojine hrane kao dio zdrave prehrane u borbi protiv raka. Zapravo, veći je broj istraživanja koja su pokazala da je soja korisna i da smanjuje rizik od raka dojke za 40 % žena prije i poslije menopauze. Naravno, nastoj konzumirati soju iz organske proizvodnje.
Kelj i drugo lisnato povrće
Nemoj podcijeniti snagu mješavine salata u borbi protiv raka. Tamno lisnato povrće poput špinata, kelja, rukole, gorušice i blitve prepune su vlakana, folata i raznih fitokemikalija poput karotenoida luteina i zeaksantina. Istraživanja su pokazala da karotenoidi koji se nalaze u lisnatom zelenilu inhibiraju rast nekih stanica raka dojke, pluća, kože i želuca u laboratorijskim istraživanjima, dok je folna kiselina povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta raka.
Kurkuma
Brojni začini mogu pomoći u smanjenju rizika od raka dojke zahvaljujući koncentraciji fitokemikalija i drugih bioaktivnih spojeva. No, kurkuma, s visokom koncentracijom kurkumina, je najjači začin u borbi protiv raka. Ne samo da su ljudi čija je prehrana bogata kurkumom pod manjim rizikom od raka dojke, ali istraživanja pokazuju da kurkumin može pomoći u sprječavanju raka dojke od metastaziranja ili širenja od dojki na drugo područje tijela. Neki stručnjaci vjeruju da je konzumiranje kurkume, za razliku od kurkuminskih dodataka, korisnije zbog prisutnosti dodatnih spojeva koji mogu imati sinergijska svojstva.
Hrana koja smanjuje stres i povećava osjećaj sreće