Znanstvenici potvrdili da su mačke dobre za zdravlje tvog srca

Guliver/Shutterstock
Dnevna doza maženja s mačkama može ti olakšati simptome anksioznosti, a u nastavku teksta pogledaj još razloga zašto su upravo mačke odlični kućni ljubimci kada je u pitanju zdravlje.
Vidi originalni članak

Kroz razne filmove i televizijske serije, termin 'cat lady' postao je sve popularnijim, a iako ga neki koriste jednostavno za opis osobe, većinom žene, koja ima jednu ili više mačaka, ponekad se on koristi i kao pejorativan opis za osobe koje boluju od raznih psihoza. 

No, istraživanje objavljeno u Journal of Vascular and Interventional Neurology otkrilo je kako mačke, ne samo da mogu biti dobre za ljudsko zdravlje, već i da suživot s mačkama nema apsolutni nikakav utjecaj na razvoj psihoze.

Mačja posla Urnebesan video: Život s mačkom vs. život bez mačke

U raznim istraživanjima, znanstvenici su otkrili da posjedovanje mačaka može biti korisno za ljudsko zdravlje na brojne načine. Najznačajnije jest da su primijetili smanjen rizik od smrti zbog srčanog udara i svih ostalih kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždanog udara.

"Posjedovanje mačke kao kućnog kućnih ljubimca može predstavljati novu strategiju za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba visokog rizika", naveli su autori studije za Health.

Nadalje, dnevna doza maženja s mačkama može i olakšati simptome anksioznosti. Psihologinja Melanie Greenberg za NBC News objasnila je kako se za vrijeme koje provodimo s mačkama u našem tijelu oslobađa oksitocin ili hormon ljubavi, zbog kojega osjećaš manju količinu stresa te se produbljuju tvoji osjećaji bliskosti i nježnosti.

Stoga, ne samo da su mačke, sada i dokazano dobre za ljudsko zdravlje, sam pojam 'cat lady' u današnje je vrijeme posta i popularan zbog osobe kao Taylor Swift i Katy Perry koje sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama dijele svoju ljubav prema mačkama te su ga na taj način popularizirale.

Potvrdio WHO Mačke i psi ne mogu se zaraziti koronavirusom Mogu biti alergične na vlasnike Zna se kako mačke uspijevaju dobiti sve što požele

Posjeti missZDRAVA.hr